ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΒΡΟ

1018

Μπορεί χρόνια να πλημμυρίζει και να δημιουργεί προβλήματα στο νομό Έβρου και, γενικότερα, στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, όμως ποτέ δεν έχει υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο, το οποίο να ακολουθήσουν οι αρχές μαζικά κι ανεξαρτήτως παρατάξεων, για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των πλημμύρων.
Κάθε χρόνο στον ποταμό Έβρο δεν γίνονται σημαντικά έργα, διότι τα χρήματα λιγοστεύουν, αντίστοιχα όμως κάθε χρόνο η Περιφέρεια καλείται να αποζημιώσει κτηνοτρόφους, γεωργούς και κατοίκους της περιοχής. Γενικώς, τα ποτάμια ανήκουν στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης, παρόλα αυτά η Περιφέρεια καλείται να εκσυγχρονίσει τον τρόπο με τον οποίο παρατηρούμε και μελετάμε τον ποταμό.
Στο παραπάνω πλαίσιο, το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότηση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας λεκάνης απορροής ποταμού Έβρου, κατ’ εφαρμογή της οδηγίας 2007/60/ΕΚ. Εισηγητής του θέματος ήταν ο διευθυντής της γενικής διευθυντής αναπτυξιακού προγραμματισμού περιβάλλοντος και υποδομών Κωνσταντίνος Καλούδης, ο οποίος ανέδειξε πως η μελέτη, εκτός από αναγκαία χρονικά γιατί η οδηγία της ΕΕ έχει δοθεί από το 2007, είναι κι αναγκαία πρακτικά, διότι “δηλώνει τη βασική αδυναμία, δηλαδή την έλλειψη ενός απόγραφου τοπογράφησης. Δεν υπάρχει κάτι αξιόπιστο, τόσο καιρό δουλεύουν με χάρτες google”, ανέδειξε σχετικά ο κ. Καλούδης, εξηγώντας ότι έχουν ακουστεί οι υπηρεσίες, οι οποίες εισηγήθηκαν θετικά.
Μια κατά τα λοιπά τυπικά έγκριση, έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα των πλημμυρών του ποταμού, που συμβαίνουν κάθε χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, υπεραμύνθηκε σχετικά: “Τα ποτάμια είναι αρμοδιότητα του κράτους, εμείς έχουμε αναλάβει μόνο τη συντήρησή τους. Από εκεί και πέρα η περιφέρεια κάνει το αυτονόητο, δηλαδή σε κάθε πρόκληση πλημμυρικού φαινομένου, προσπαθούμε να σώσουμε ανθρώπους, ζώα, εκτάσεις”, εξήγησε.
Από το “σώμα” της κυβερνώσας παράταξης, ακούστηκε φωνή “αντιπολίτευσης”, καθώς ο Κωνσταντίνος Βενετίδης, επικαλέστηκε το όραμα του Γιώργου Παυλίδη, αλλά και τις δράσεις που είχε μεθοδεύσει ο τελευταίος, αφήνοντας έμμεσα αιχμές, ότι η τωρινή διοίκηση δεν κινείται στο ίδιο πλαίσιο. “Ο Γιώργος Παυλίδης μετά τις πλημμύρες 2014-15 έκανε πρωτοβουλίες για να καλυφθούν τα ρήγματα, πήρε χρήματα! Από τις Φέρες μέχρι το Σουφλί έγιναν παρεμβάσεις βάσει σχεδίου, με θηροφράγματα, ώστε να κατακλύζει το νερό ελεγχόμενα. Αυτό που μένει είναι να κάνουμε το πάνω κομμάτι, από το Διδυμότειχο μέχρι το Ορμένιο”, εξήγησε σχετικά και πρόσθεσε ότι “κάθε χρόνο καλούμαστε να βρούμε πως θα αποζημιώσουμε τους ανθρώπους που πλήττονται. Αυτά είναι χρήματα και μπορεί από εδώ και πέρα να μην υπάρχουν”.
Μια άλλη οπτική του θέματος ανέδειξε ο Βασίλης Τραϊφόρος, ο οποίος επεσήμανε πως “αν μείνουμε μόνο στη μελέτη, δεν έχει νόημα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι το πρακτικό όφελος για τους πολίτες. Πρέπει να γίνει καταγραφή των προβλημάτων και σαφείς ενέργειες”, είπε.
Τον τελευταίο λόγο πήρε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος τόνισε τον διακρατικό χαρακτήρα του ποταμιού και το γεγονός ότι η περιφέρεια βρίσκεται …στη μέση. “Στην ευθύνη της περιφέρειας είναι να αποφασίζει ποιο σημείο θα σπάσει, για να μην γίνει ανεξέλεγκτο το ποτάμι”, είπε και ανέδειξε το ρόλο του υπουργείου αναφορικά με την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης των πλημμύρων.
Τέλος, αναφορικά με αυτή καθ’ αυτή τη μελέτη κατέληξε στο ότι “είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε αν τα έργα έχουν επίπτωση στο περιβάλλον. Εφόσον εγκριθεί η μελέτη, θα έχει θωρακιστεί η αντιπλημμυρική προστασία στον Έβρο”, είπε.
Επί της ψηφοφορίας, η μείζονα αντιπολίτευση, πλην του κ. Καβαρατζή, έδωσε το “ναι”, με την προϋπόθεση να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των υπηρεσιών.
xronos.gr