Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ έστειλαν αίτημα στο υπουργείο πολιτισμού για το τέμενος Βαγιαζήτ

1081
Η πυρκαγιά που ξέσπασε εχθές βράδυ στο Διδυμότειχο επέφερε ανείπωτη καταστροφή για το Τέμενος Βαγιαζήτ, ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας τόσο για τον τόπο μας όσο και για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Το Τέμενος Μεχμέτ ή Τέμενος Βαγιαζήτ είναι ισλαμικό τζαμί στο Διδυμότειχο, το οποίο ολοκληρώθηκε επί σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421) και εγκαινιάστηκε το 1420. Το τέμενος θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη και αναφέρεται και ως το μεγαλύτερο σε έκταση (σχεδόν ενός στρέμματος) στο χώρο των Βαλκανίων.

Το τέμενος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου,  είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο από το 1946 και για τους παραπάνω λόγους γίνεται σοβαρή προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την αναστήλωσή του και την αξιοποίηση για την πόλη του Διδυμοτείχου, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για την τουριστική ανάδειξη της πόλης όσο και για την ανάδειξη του νομού συνολικά ως διεθνούς προορισμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από την αξιοποίηση ενός τόσο σημαντικού μνημείου αποτελούν  για την περιοχή μας ζωτικής σημασίας προτεραιότητα και αίτημα ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα  και ενέργειες από το Υπουργείο Πολιτισμού για την προστασία, τη συντήρηση και την ανακαίνιση του μνημείου και για το λόγο αυτό η ζημιά που υπέστη με τη χθεσινή πυρκαγιά είναι ανυπολόγιστη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε από το Υπουργείο να συνδράμει ουσιαστικά και δραστικά  υλοποιώντας άμεσα ένα Ειδικό Πρόγραμμα Άμεσης Αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανυπολόγιστη ζημιά που συνέβη στο Τέμενος και στην ιστορία του τόπου μας και προκειμένου να αξιοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό το μνημείο ως σημείο πολιτιστικής αναφοράς όχι μόνο για τους Εβρίτες αλλά  και για ολόκληρο  τον κόσμο.