Κυνηγοί Αλεξανδρούπολης: “Επιβεβλημένη η νομιμοποίηση των καλυβών στο Δέλτα του Έβρου”

1335

Τις ευχαριστίες του κυνηγετικού και όχι μόνο κόσμου της περιοχής, για την ορθή και ξεκάθαρη στάση που τήρησε ως προς το ζήτημα της μη κατεδάφισης των 170 περίπου πρόχειρων παραπηγμάτων, των καλυβών δηλαδή που βρίσκονται επί δεκαετίες στην περιοχή του Δέλτα του ποταμού Έβρου, εκφράζουν προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή που έστειλαν στον Υπουργό η απόφαση σας παραμείνουν οι καλύβες στο Δέλτα ως παραπήγματα εθνοφυλακής, απέτρεψε την μέχρι πρότινος αδικαιολόγητη εμμονή της πολιτείας να επέμβει καταστροφικά στο Δέλτα και δη στις παραδοσιακές ανθρώπινες δραστηριότητες που ασκούνται στην περιοχή μας.
Τυχόν κατεδάφιση των καλυβών θα σήμαινε την εξαφάνιση της ανθρώπινης δραστηριότητας από το Δέλτα του Έβρου και τον μαρασμό του υδροβιότοπου, καθώς οι συνθήκες στο Δέλτα είναι ιδιαίτερες και πολλές φορές αντίξοες, καθιστώντας την ύπαρξη των καταλυμάτων αναγκαία. Και φυσικά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι οι καλύβες αυτές αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της ελληνικότητας της περιοχής του Δέλτα του ποταμού Έβρου, παρά τις οποίες μεταβολές της κοίτης του ποταμού.

Στο κρίσιμο και δυσπρόσιτο αυτό κομμάτι της ακριτικής περιοχής μας, που δύσκολα ελέγχεται ή επιτηρείται με τις κλασικές μεθόδους, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο Δέλτα αποτελούν με την γνώση και την εμπειρία τους μεθοριοφύλακες, που προστατεύουν και διαφυλάσσουν το τμήμα αυτό της ελληνικής μεθορίου.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η τουρκική πόλη Αίνος, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200 περίπου μέτρων από την περιοχή, ενώ το τελευταίο ελληνικό χωριό απέχει τουλάχιστον 15 χλμ., και είναι επίσης γνωστό ότι και παλαιότερα υπήρχαν «βλέψεις» της γείτονας χώρας για την περιοχή, αναφέρουν στην επιστολή τους οι κυνηγοί.

πηγή