Μοναδικά έργα τέχνης στον ετήσιο χορό του «Διγενή» Βορείου Έβρου (φωτο)

1499
Μάγεψε με τα έργα του όσους παρευρέθηκαν στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής», το Σάββατο 4 Μαρτίου, στην Ορεστιάδα. Ο λόγος για τον στρατιωτικό και αυτοδίδακτο ζωγράφο Ευθύμιο Δημητρίου, ο οποίος εξέθεσε μοναδικούς πίνακες ζωγραφικής στην είσοδο του κέντρου δεξιώσεων «Principal».

ekthesi_orestiada

Χρησιμοποιεί για τα έργα του μικτές τεχνικές, στοκάρει καμβάδες με διάφορα χρώματα όπως δήλωσε στο pontos-news.gr, και ακολουθεί το δόγμα ότι «πρέπει να φεύγει το έργο τέχνης».

ekthesi_orestiada_1

Γεννήθηκε στη Σκοπιά Δομοκού και η δουλειά του ως στρατιωτικού τον έφερε στο Διδυμότειχο, όπου μένει τα τελευταία χρόνια. Εκεί γνώρισε και τον πρόεδρο του «Διγενή» Κώστα Καλτσίδη, με τον οποίο ανέπτυξε δεσμούς φιλίας. Συμφώνησαν να εκτεθούν τα έργα του –και φέτος– στον ετήσιο χορό του Συλλόγου. Τα εκθέτει επίσης σε διάφορα καλλιτεχνικά μπαζάρ τα οποία διοργανώνει ο ίδιος ή άλλοι φορείς, σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

ekthesi_orestiada_2

Η φετινή του θεματολογία είναι πιο παραδοσιακή και βυζαντινή. Μέσα σε κάτι ώρες (!) φιλοτέχνησε τον Διγενή Ακρίτα προς τιμήν του ονόματος του Συλλόγου αλλά και της ακριτικής αυτής περιοχής του Έβρου στην οποία βρίσκεται το σωματείο, ενώ μια μέρα νωρίτερα έφτιαξε δύο ακόμη πίνακες που τους εξέθεσε μαζί με άλλους, στην είσοδο της εκδήλωσης.

Ανάμεσα στις πηγές της έμπνευσής του, αναφέρει, είναι και ο Πόντος, διότι περιέχει έντονα στοιχεία του ελληνισμού.

ekthesi_orestiada_3

Όσο για τα έργα του, τα χαρακτηρίζει μοναδικά: «Δεν βρίσκω το λόγω να ξανακάνω το ίδιο», μας εκμυστηρεύεται, καθώς ούτως ή άλλως και να ξανά ζωγραφίσει το ίδιο θέμα, ίδιο δεν θα βγει.

Ο καλλιτέχνης έκανε δώρο έναν πίνακα ζωγραφικής για έναν τυχερό της λαχειοφόρου αγοράς της εκδήλωσης.

Πηγή