Στο Δήμαρχο Διδυμοτείχου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

1599
Δεύτερη μέρα περιοδείας των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Έβρου στους Δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Για δεύτερη μέρα σήμερα συνέχισαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, Γιώργος Καΐσας, Αναστασία Γκαρά, Δημήτρης Ρίζος και ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Κυργιαλάνης τις ενημερωτικές επισκέψεις τους στο εσωτερικό του νομού με τους Δημάρχους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας με σκοπό τη συνεχή συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή μας.
Στα πλαίσια των επισκέψεων, έγινε ενημέρωση από τους Βουλευτές για τον νέο θεσμό των Κέντρων Κοινότητας αλλά κυρίως πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συνεργασίας ουσιαστικές συζητήσεις με τους Δημάρχους για τα ζητήματα που αφορούν στον εκάστοτε Δήμο και έπειτα από παραγωγικό διάλογο τέθηκαν προτάσεις από όλες τις πλευρές για την επίλυση αυτών.


Συγκεκριμένα, στον Δήμο Σουφλίου η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στην πολιτισμική ανάδειξη της περιοχής ως το κέντρο μεταξιού για τη χώρα μας. Με τον σχεδιασμό για την επαναλειτουργία του αναπηνιστηρίου στο Σουφλί και την οργάνωση της πρωτογενούς παραγωγής, η σηροτροφία πρόκειται να επανέλθει στο προσκήνιο και να αποτελέσει έναν από τους βασικούς παραγωγικούς ιστούς για την περιοχή. Εκτός αυτού, έγινε εκτενής αναφορά στα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για τους δημότες του Σουφλίου, όπως ο Κάθετος άξονας, έργα οδοποιίας και σιδηροδρομικού δικτύου, έργα ύδρευσης καθώς και συστέγασης των δημοσίων υπηρεσιών και αποφασίστηκαν δράσεις από κοινού ώστε να ξεπεραστούν τυχόν σκόπελοι στην ολοκλήρωση τους.


Στη συνέχεια, οι Βουλευτές επισκέφθηκαν τον Δήμο Διδυμοτείχου, όπου στο ίδιο κλίμα ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου. Η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη του Διδυμοτείχου, η ενίσχυση και η στελέχωση των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ζητήματα που άπτονται της πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάδειξης της περιοχής αποτέλεσαν τα κεντρικά θέματα συζήτησης. Έντονος λόγος έγινε για την υποβάθμιση που υπέστη η περιοχή λόγω λανθασμένων πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία όλων των θεσμικών και κοινωνικών φορέων. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η εύρυθμη λειτουργία της σχολής Αστυφυλάκων και του ΤΕΙ Νοσηλευτικής που εδρεύουν στο Διδυμότειχο και αναφέρθηκαν προτάσεις ενίσχυσης και διεύρυνσής τους, με σκοπό πάντα την ανάπτυξη της περιοχής.


Στον Δήμο Ορεστιάδας η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα “Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης” και στη λειτουργία των Κέντρων Κοινοτήτων, καθώς ήταν από τους πρώτους δήμους που εφαρμόστηκε πιλοτικά και οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις για την εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας. Υπογραμμίστηκε η σημασία επέκτασης του προγράμματος και στους υπόλοιπους Δήμους της ελληνικής επικράτειας και έγιναν εύστοχες παρατηρήσεις για τη βελτίωση και την απλοποίηση των διαδικασιών. Οι Βουλευτές ενημερώθηκαν για τη στελέχωση του δήμου από το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει με τη στελέχωση των υπηρεσιών του.


ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ


Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου παραβρέθηκαν στον Αγιασμό που τελέστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου για τη νέα χρονιά και συναντήθηκαν με τον Διοικητή και τον Αν. Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Αδαμίδη και κ. Καρακόλια αντίστοιχα και συζήτησαν μαζί τους θέματα λειτουργίας του νοσοκομείου. Η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η ενίσχυση των δομών του με ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικοτεχνική υποστήριξη αποτελεί για την Κυβέρνηση πρωταρχικό ρόλο και οι Βουλευτές δήλωσαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και στηρίζουν κάθε προσπάθεια αναβάθμισης των νοσοκομείων του νομού. Επισκέφτηκαν στη συνέχεια μονάδες του νοσοκομείου και αντάλλαξαν ευχές με το προσωπικό και τους ασθενείς για καλή χρονιά με υγεία , ανθρωπιά και αλληλεγγύη

Στο Δήμαρχο Διδυμοτείχου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

* ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
Το Κέντρο Κοινότητας είναι ουσιαστικά το πρώτο σημείο συνάντησης του εκάστοτε Δήμου με τους πολίτες που έχουν ανάγκη από κοινωνική προστασία. Είναι δηλαδή ένα σημείο στο οποίο έρχονται οι πολίτες που έχουν ανάγκη από δράσεις κοινωνικής προστασίας, καταγράφονται και μετά διασυνδέονται με όλους τους φορείς και τα προγράμματα εκείνα που τους προσφέρουν λύσεις σε διάφορα προβλήματα, είτε αυτά αφορούν στην απασχόλησή τους, είτε κάποια προνοιακή βοήθεια λόγω αναπηριών, είτε επανένταξή τους με διάφορους άλλους τρόπους. Γενικά είναι η πρώτη επαφή των ανθρώπων αυτών που είναι εν δυνάμει ωφελούμενοι όλων αυτών των δράσεων με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων για να πάρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την κοινωνική τους επανένταξη.
Το Ηλεκτρονικό σύστημα θα καταγράφει σε καθημερινή βάση τους ωφελούμενους και θα είναι συνδεδεμένο με αντίστοιχα συστήματα φορέων και υπηρεσιών (ΟΑΕΔ, υπηρεσίες ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίες, εθελοντικές οργανώσεις, οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) που εφαρμόζουν προγράμματα σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.
Το Πληροφοριακό Σύστημα των Κέντρων Κοινότητας θα αποτελείται από τρία μητρώα: των Ωφελούμενων, των Φορέων και των Προγραμμάτων και η ταυτόχρονη διασύνδεση των μητρώων αυτών θα προβλέπει τη βέλτιστη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Αξίζει να σημειωθεί πως με τον θεσμό αυτό θα αποφεύγονται πλέον τα φαινόμενα άγνοιας και παραπληροφόρησης κυρίως για τους πολίτες που στερούνται την ενημέρωση από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο λόγω κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και ταυτόχρονα θα εξαλειφθούν τα φαινόμενα πελατειακών σχέσεων στην κατανομή των οποιοδήποτε επιδομάτων. Ο κάθε πολίτης εξασφαλίζει το δικαίωμα να ενημερωθεί για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούται και θα μπορεί άμεσα και αδιαμεσολάβητα να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην εκάστοτε υπηρεσία. Εκτός αυτού, θα καταπολεμηθεί και η ψευδής δήλωση περιουσιακών και οικονομικών στοιχείων των δικαιούχων, καθώς με την ταυτόχρονη διασύνδεση των μητρώων και των φορέων, θα γίνεται άμεση ταυτοποίηση των πραγματικών αναγκών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.