Ανακοίνωση της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών “Είναι στο χέρι μας”

1167

Έκθετη για άλλη μία φορά η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Ορεστιάδας

Στις 13 Σεπτεμβρίου ο δήμαρχος Ορεστιάδας έφερε ως εισηγητής στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση την έγκριση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τον Δήμο Ορεστιάδας. Αυτό στην ουσία αποτελούσε μία δέσμη αναπτυξιακών προτάσεων που όφειλαν να καταθέσουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης οι δήμοι Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας και αφού περνούσαν από μία ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης, θα επιλεγόντουσαν να χρηματοδοτηθούν από 8,5 εκατομμύρια ευρώ οι δύο πόλεις που θα κατέθεταν το πιο πλήρες και τεκμηριωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Στη συνεδρίαση εκείνης της ημέρας με έκπληξη διαπιστώσαμε μετά από ερώτηση που υπέβαλλε ο επικεφαλής της Αυτόνομης Κίνησης Πολιτών «Είναι στο Χέρι μας», Βαλάντης Παντσίδης, ότι η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου με το σύνολο των προτάσεων ήταν την προηγούμενη μέρα! Σε εκείνο το σημείο παραδέχτηκε ο κύριος Μαυρίδης ότι ο φάκελος ναι μεν κατατέθηκε, όμως αυτό έγινε χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο αποτελούσε μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να είναι έγκυρος ο φάκελος!

Στη συνέχεια της τοποθέτησης του ο κος Παντσίδης επεσήμανε τις ανησυχίες της παράταξής μας σχετικά με την ποιότητα του σχεδίου που υπέβαλλε η δημοτική αρχή, καθώς ενώ είχαμε την πληροφόρηση ότι τα σχέδια των άλλων πόλεων είναι πολύ αναλυτικά, κοστολογημένα και παρουσιασμένα από καιρό στο ευρύ κοινό των κατοίκων τους, εμείς  την ίδια στιγμή είχαμε στα χέρια μας στο Δημοτικό Συμβούλιο μια ολιγοσέλιδη έκθεση ιδεών που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη πρόταση. Γι’ αυτούς τους λόγους εκφράσαμε την απαισιοδοξία μας για την τύχη αυτής της πρότασης κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης από την Περιφέρεια της ΑΜΘ.

Τελικά η αξιολόγηση έγινε πριν από λίγες ημέρες και ο Δήμος Ορεστιάδας δεν κατάφερε καν να περάσει από το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης κι αυτό σύμφωνα με το επίσημο πρακτικό της Περιφέρειας ΑΜΘ  επειδή:

α) Δεν υποβλήθηκε πίνακας καταγραφής εγγράφων τεκμηρίωσης.

β)Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι μεταγενέστερη από την ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου, καθιστώντας τον έτσι άκυρο.

γ)Δεν υποβλήθηκε η απόφαση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για τη συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα ενώ ήταν στη λίστα των συμμετεχόντων φορέων, ενώ στις αποφάσεις των υπόλοιπων φορέων παραλείπονταν η δέσμευση που έπρεπε να υπάρχει για πιθανότητα ιδίας συμμετοχής που πιθανόν να προέκυπτε.

δ)Δεν κατατέθηκε ο φάκελος σε ηλεκτρονική μορφή όπως όριζε με σαφήνεια η προκήρυξη, παρά μόνο σε χαρτί!

Δυστυχώς η απαισιοδοξία μας επιβεβαιώθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο καθώς ο μόνος φάκελος που απορρίφθηκε ήταν αυτός της Ορεστιάδας σε μία διαδικασία οι κανόνες της οποίας σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Δημάρχου είχαν συνδιαμορφωθεί και από τον ίδιο! Οι ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες του δημάρχου είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια της πιθανότητας διεκδίκησης ενός τεράστιου ποσού για την αναβάθμιση του Δήμου Ορεστιάδας κι επιπλέον επέφεραν και ένα άνευ προηγουμένου ρεζιλίκι. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν κι άλλες πρωτοβουλίες του κυρίου Μαυρίδη που περιφρονούσαν το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξαν σε Βατερλό, όπως για παράδειγμα η περίπτωση της λειτουργίας παράνομης χωματερής πίσω από την ΕΒΖ. Εμείς τον καλούμε να σεβαστεί επιτέλους τις νόμιμες διαδικασίες, μήπως και πάψει να εκθέτει με τους χειρισμούς του, τους δημότες της Ορεστιάδας.

 

 

mail: einaistoxerimas@yahoo.com                                                web: einaistoxerimas.blogspot.gr