Αγροτικά: Στα 50 λεπτά η κλειστή τιμή για το βαμβάκι από το Θρακικό Εκκοκιστήριο

1440

vambaki

Ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτης Κουρούδης, περιγράφει την πολιτική που ακολουθείται στη Θράκη για τις τιμές στο βαμβάκι. «Ξεκινάμε με μια τιμή, η οποία ανεβαίνει τις πρώτες εβδομάδες και κάπου σταματάει. Από τις 9 Σεπτεμβρίου, που ήρθε το πρώτο φορτίο, αρχίσαμε να τιμολογούμε με 45 και τώρα ανέβηκε στα 48 λεπτά.Συνήθως, η τιμή διαμορφώνεται μέχρι τις 10 Οκτώβρη, αλλά φέτος ενδέχεται να έχουμε και νωρίτερα εξελίξεις».

Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια παίρνουν βαμβάκι από τη Θράκη και φέτος, για πρώτη φορά, έδωσαν τη δυνατότητα στον παραγωγό να κλείνει την τιμή πριν από τη σοδειά είτε να την αφήνει ανοιχτή για να την κλείσει αργότερα. Ορισμένοι παραγωγοί έκλεισαν στα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου με 50 λεπτά το κιλό και πληρώνονται μ’ αυτή την τιμή.

«Αρκετοί παραγωγοί έρχονται και παραδίδουν βαμβάκι παίρνοντας προκαταβολή 30 λεπτά και μπορούμε να κλείσουμε μετά από μήνες την τιμή, εάν ανέβει από τα 48 που πληρώνονται τώρα», αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Κουρούδης.

Προς το παρόν, παραδόθηκε ένα πολύ μικρό ποσοστό από τη Ροδόπη, ενώ από τον Έβρο μόλις τώρα ξεκινούν. Ο κ. Κουρούδης αναφέρει ότι με κλειστή τιμή θα παραδοθεί περίπου το 1/6 της συνολικής παραγωγής που θα λάβουν από τη Ροδόπη, ενώ από τον Έβρο θα παραλάβουν πιλοτικά από τρεις παραγωγούς.

Ο αγρότης Χαράλαμπος Εφραιμίδης, από τα Λουτρά Έβρου, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι οι τιμές ξεκίνησαν με 46 λεπτά, αλλά εκείνος μαζί με άλλα δύο άτομα προχώρησαν σε συμφωνία με τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια για κλειστή τιμή 49 λεπτών, που ίσχυε στο χρηματιστήριο.

Πηγή: http://www.ypaithros.gr/