Μέτρα που αφορούν το ηλεκτρικό ρεύμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ το απόγευμα της Τρίτης.
Υπενθυμίζεται ότι έγινε το πρωί μια πρώτη συζήτηση για το ζήτημα στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός στην έκτακτη πρωϊνή σύσκεψη για το ράλι τιμών στο ρεύμα, αποφασίστηκε να επιβληθεί έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για δύο μήνες, προκειμένου όπως είπε «να επιδοτήσουμε τον μήνα Αύγουστο». Ξεκαθάρισε δηλαδή ότι θα επιβληθεί ένα «έκτακτο τέλος, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά για να ανακουφίσουμε τους πολίτες».
Οι σχετικές, αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο το πρωΐ από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη.
Περιγράφοντας την κατάσταση ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τις τελευταίες δέκα μέρες είδαμε μια τεράστια έξαρση των τιμών στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αφορά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι και την Ουγγαρία». Και πρόσθεσε: «Αυτό το αποτέλεσμα της στρέβλωσης της αγοράς θα χτυπήσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του Αυγούστου».
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος σε δήλωσή του τονίζει ότι η κυβέρνηση παραδέχεται την ευθύνη για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. «Με τον κόμπο να έχει φτάσει στο χτένι και τους καταναλωτές να τρέμουν τη στιγμή που θα πάρουν λογαριασμούς ρεύματος για τον Ιούλιο, η κυβέρνηση τρέχει ακόμη μια φορά εκ των υστέρων να διαχειριστεί το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε αλλά και το πολιτικό κόστος της κερδοσκοπίας στο ρεύμα. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκτακτη φορολόγηση όλων των υπερκερδών στην ενέργεια, στον μέγιστο συντελεστή του 90%, με τα οφέλη να επιστρέφουν δίκαια στους καταναλωτές», τονίζει ο κ. Φάμελλος.