Οι ρίζες των χριστουγεννιάτικων εθίμων

906

Τα Χριστούγεννα είναι μια γιορτή που ενώνει τους ανθρώπους με τη μαγεία της και ζεστά της έθιμα που τα θεωρούμε “παραδοσιακά” και είναι, και που όμως έχουν διαμορφωθεί μέσα από αιώνες πολιτιστικών ανταλλαγών και θρησκευτικών παραδόσεων κι ας δούμε εδώ από πού προέρχονται μερικά από τα πιο αγαπημένα χριστουγεννιάτικα έθιμα.

Το στολισμένο έλατο από τα δάση της Γερμανίας

Η παράδοση του χριστουγεννιάτικου δέντρου ξεκίνησε στη Γερμανία τον 16ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μαρτίνος Λούθηρος ήταν ο πρώτος που στόλισε δέντρο με κεράκια, εμπνευσμένος από τα αστέρια που έλαμπαν μέσα από τα κλαδιά των δέντρων. Στην Ελλάδα, το έλατο καθιερώθηκε αργότερα, κυρίως μετά την άφιξη του Όθωνα. Πριν από αυτό, οι Έλληνες των νησιών στόλιζαν καραβάκια, που τα κρατάμε κι αυτά ως σήμερα.

Τα κάλαντα από τη Ρώμη

Η παράδοση των καλάντων έχει τις ρίζες της στα ρωμαϊκά Σατουρνάλια, όπου τα παιδιά έψαλλαν τραγούδια και εύχονταν καλή τύχη λαμβάνοντας δώρα. Η συνήθεια αυτή ενσωματώθηκε και στην χριστιανική παράδοση με τα παιδιά κυρίως, να τραγουδούν για τη γέννηση του Χριστού, για την νέα χρονιά και τα Θεοφάνια.

Η βασιλόπιτα

Η ιστορία της λέγεται πως ξεκινά από την εποχή του Μεγάλου Βασιλείου, τον 4ο αιώνα μ.Χ., στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη δοξασία, ο Μέγας Βασίλειος προσπάθησε να προστατεύσει τους φτωχούς από την καταπίεση ενός τοπικού άρχοντα που απαιτούσε δυσβάσταχτους φόρους και για να σώσει τον κοσμάκη συγκέντρωσε ό,τι χρυσαφικά και τιμαλφή είχαν οι κάτοικοι, ώστε να τα παραδώσει στον άρχοντα. Ωστόσο, σύμφωνα με την παράδοση, όταν εκείνος πείστηκε να αποσυρθεί και τα τιμαλφή να επιστραφούν στους δικαιούχους ο Μέγας Βασίλειος, αδυνατώντας να γνωρίζει τι ανήκε στον καθένα, ζήτησε να φτιάξουν ψωμιά μέσα στα οποία έκρυψε τα αντικείμενα, μοιράζοντάς τα σε όλους ώστε να αποφανθεί η τύχη. Κι έτσι λέμε πως ξεκίνησε η παράδοση του φλουριού και της βασιλόπιτας.

Ο Άγιος Βασίλης

Η μορφή του Άγιου Βασίλη αντλεί στοιχεία από τον Άγιο Νικόλαο, τον προστάτη των ναυτικών, και τη λαϊκή παράδοση. Η εικόνα που όλοι γνωρίζουμε, με την κόκκινη στολή και το γέλιο, ξεκίνησε τον 19ο αιώνα στη Δύση, και έγινε δημοφιλής κυρίως μέσω διαφημίσεων και εικονογραφήσεων και δει της Coca Cola. Στην Ελλάδα, ο Άγιος Βασίλης ταυτίστηκε με τον Μέγα Βασίλειο, τον φιλάνθρωπο επίσκοπο της Καισάρειας. Η μορφή του όπως την γνωρίζουμε σήμερα είναι περισσότερο μια σύγχρονη εκδοχή παρά μια ιστορική πραγματικότητα.

Χριστουγεννιάτικα δώρα

Τα χριστουγεννιάτικα δώρα είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική έκφραση της αγάπης και της γενναιοδωρίας που κυριαρχούν αυτές τις ημέρες. Η παράδοση της ανταλλαγής δώρων έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, όταν οι Ρωμαίοι αντάλλασσαν συμβολικά δώρα κατά τα Σατουρνάλια, για να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους. Στη χριστιανική παράδοση, η προσφορά των δώρων θυμίζει τα δώρα που έφεραν οι Μάγοι στον νεογέννητο Χριστό: το χρυσό, το λιβάνι και τη σμύρνα.

Σήμερα, τα χριστουγεννιάτικα δώρα δεν έχουν μόνο υλικό χαρακτήρα. Είναι ένας τρόπος να δείξουμε στους αγαπημένους μας ότι τους σκεφτόμαστε και τους εκτιμάμε. Από μικρά συμβολικά αντικείμενα μέχρι πιο προσωπικές επιλογές, τα δώρα εκφράζουν το πνεύμα της εποχής. Στην αγορά, οι επιλογές είναι πλέον αμέτρητες και προσιτές, ειδικά σε online καταστήματα, όπως το balloon.gr, όπου μπορεί κανείς να βρει οικονομικές και πρωτότυπες ιδέες για Χριστουγεννιάτικα Δώρα.

Η ανταλλαγή δώρων μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από το παιχνίδι του Secret Santa μέχρι τις προσωπικές εκπλήξεις κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η σκέψη και η πρόθεση που κρύβεται πίσω από την κάθε προσφορά. Στο τέλος, αυτό που μένει δεν είναι η αξία του δώρου, αλλά η χαρά της προσφοράς και της ενδυνάμωσης των δεσμών με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Η Ανταλλαγή από Χριστουγεννιάτικες κάρτες

Η ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών ξεκίνησε στη Βρετανία το 1843, όταν ο Sir Henry Cole, μαζί με τον καλλιτέχνη John Callcott Horsley, δημιούργησαν την πρώτη κάρτα. Η κάρτα αυτή απεικόνιζε μια οικογενειακή σκηνή με την ευχή “A Merry Christmas and a Happy New Year to You” και σχεδιάστηκε για να αξιοποιηθεί το νεοσύστατο ταχυδρομικό σύστημα. Αν και αρχικά δεν είχε μεγάλη απήχηση, μέσα σε λίγες δεκαετίες, χάρη στη βελτίωση των εκτυπωτικών τεχνικών, οι κάρτες έγιναν προσιτές σε περισσότερους ανθρώπους και άρχισαν να διαδίδονται ευρέως.

Κατά τη Βικτωριανή εποχή, οι κάρτες έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλείς, με σχέδια που περιλάμβαναν χιονισμένα τοπία, γκι, και χριστουγεννιάτικα σύμβολα. Το έθιμο εξαπλώθηκε γρήγορα από τη Βρετανία στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ όπου καθιερώθηκε ως μέσο ανταλλαγής ευχων.

Και πάλι, σήμερα οι επιλογές σήμερα είναι απεριόριστες. Βρείτε εδώ: Χριστουγεννιάτικες Κάρτες.

Προηγούμενο άρθροΚαλεσμένος στην εκπομπή Happy life ο τραγουδιστής Πάνος Πατέλλης
Επόμενο άρθροΒελτιώνοντας την Καθημερινότητά σας, Ένα Βήμα τη Φορά