Ο Παναγιώτης Σκαρκάλας υποψήφιος Δήμαρχος Σουφλίου, μιλάει για όλα αποκλειστικά στο inevros.gr

  910

  Διαβάστε τα όσα μας απάντησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Σκαρκάλας, σχετικά με την υποψηφιότητα του στο Δήμο:

  1). Πείτε μας, τι σας έκανε να είστε υποψήφιος, ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση;

  «Ασχολούμαι με τα κοινά του Δήμου ενεργά τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ πάντα με απασχολούσαν τα προβλήματα της περιοχής μας. Πριν το γενικό ενδιαφέρον γίνει απόφαση για συμμετοχή στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές με την ιδιότητα του υποψηφίου Δημάρχου Σουφλίου, προηγήθηκαν πολλές συζητήσεις με τους ανθρώπους που σήμερα αποτελούν τον πυρήνα της ομάδας μας, αφουγκραζόμενοι τα θετικά μηνύματα που λαμβάναμε από τους συνδημότες μας. Θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι η κίνηση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα σε δυναμικές φωνές να ακουστούν, με το βλέμμα πάντα στην επανεκκίνηση του Δήμου μας. Με αυτό το σκεπτικό και τη γιγάντωση των προβλημάτων που βιώνουμε όλοι οι δημότες και παραμένουν δυστυχώς άλυτα, η συμμετοχή μας ήταν μονόδρομος. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να θέσουμε τον εαυτό μας στη διάθεση των συνδημοτών μας, με τη δέσμευση ότι θα αγωνιστούμε για ένα Δήμο που δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, λειτουργεί με αξιοκρατία, διαφάνεια, συλλογικότητα και αποτελεί πρότυπο αξιοποίησης των πόρων και δυνατοτήτων του.»

  2). Πιστεύετε ότι η αγάπη και ευθύνη που νιώθει κάποιος υποψήφιος για να βοηθήσει το Δήμο αρκούν ή παίζει ρόλο και η ικανότητα και η προσωπικότητά του στην επιτυχία του έργου του;

  «Πέρα από την ειλικρινή διάθεση και την καθαρή πρόθεση που έχει κάποιος να βοηθήσει στην εξέλιξη του Δήμου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του, που είναι η αναγκαία συνθήκη για να μην οδηγηθεί σε τυχοδιωκτικές συμπεριφορές, ασφαλώς για την αποτελεσματικότητα της προσπάθειας απαιτείται να συγκεντρώνονται αρκετές αρετές στο πρόσωπό του. Θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένος ως προσωπικότητα και να μπορεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο, προκειμένου να μοιραστεί μαζί του το όραμά του και να τον κινητοποιεί συνεχώς. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να έχει την ικανότητα να κερδίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου και να είναι αυθεντικός. Η ανακολουθία ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις είναι ο πιο σύντομος δρόμος που οδηγεί στην απώλεια του σεβασμού. Σημαντικό, επίσης, είναι να ακούει και να αφουγκράζεται τις ανάγκες των δημοτών και όχι τα «θέλω» των συμφεροντολόγων κολάκων που τυχόν τον προσεγγίζουν. Τέλος, είναι σπουδαίο να μην επαναπαύεται και να μη σταματά να μαθαίνει ποτέ, έχοντας πάντα ανοικτές τις κεραίες του. Αυτές τις αρετές πιστεύουμε ότι θα εκτιμήσουν και οι δημότες στο πρόσωπό μας, στηρίζοντάς μας με την ψήφο τους.»

  3). Σε ποιους τομείς θα πρέπει να δοθεί έμφαση από τη νέα διοίκηση;

  «Οι προτεραιότητές μας ως νέα διοίκηση του Δήμου, έχουν ιεραρχηθεί υπό το πρίσμα έξι βασικών αξόνων, οι οποίοι είναι: α). η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας με επίκεντρο τους οικισμούς που μαραζώνουν, δίνοντας έμφαση στην επικοινωνία και προσβασιμότητα των δομών του Δήμου από τους δημότες, β). η εμβάθυνση σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και δημοτών με βάση τη δημοκρατική λειτουργία της διοίκησης με ίση αντιμετώπιση όλων, γ). η υιοθέτηση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των δημοτών, τον έλεγχο και τη διαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος, δ). η εφαρμογή αναπτυξιακών μέτρων στον πρωτογενή τομέα και η τουριστική αξιοποίηση καίριων πολιτιστικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντικών σημείων του Δήμου, ε). η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και η ανάληψη ολοκληρωμένης σειράς περιβαλλοντικών δράσεων, στ). ο εξοπλισμός του Δήμου με δομές και δράσεις ιδίως για ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.»

  4). Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο κατάλληλος τρόπος διοίκησης του Δήμου με δεδομένη την απλή αναλογική σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η οποία θα διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον;

  «Με το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ισχύει, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές θα επικρατεί πολυφωνία προσωπικοτήτων, το οποίο μας χαροποιεί. Στόχος θα είναι οι προτάσεις που διατυπώνονται να είναι ρεαλιστικές, υλοποιήσιμες, προς το συμφέρον των δημοτών, ώστε να τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής. Για όσους κινούνταν με τη λογική έως σήμερα άπαξ κι έπαιρναν την εξουσία «εγώ είμαι και κάνω τώρα ό,τι θέλω», η απλή αναλογική δημιουργεί προβλήματα. Για όσους, όμως, κινούνται από διαφορετική νοοτροπία και δεν ξεκινούν από το «ποιος εξουσιάζει» αλλά «ποια προβλήματα θα λυθούν» η συζήτηση αποκτά νόημα και αξία. Καλούμαστε, δηλαδή, να εκλέξουμε ανθρώπους με διαφορετική νοοτροπία, γιατί η απλή αναλογική φέρνει μια νέα πραγματικότητα που εμάς τουλάχιστον μας ενθουσιάζει, γιατί μας ταιριάζει.»

  5). Ποια θεωρείτε ότι είναι τα δυνατά σημεία του Δήμου Σουφλίου που πρέπει να εκμεταλλευτούμε και ποια τα αδύναμα που πρέπει να βελτιώσουμε;

  «Το μεγάλο πλεονέκτημα του Δήμου μας είναι το τεράστιο ιστορικό και πολυπολιτισμικό του παρελθόν, το οποίο θα πρέπει να αναδειχθεί με κάθε τρόπο προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή μας. Το  Σουφλί αποτελεί τη μόνη Ευρωπαϊκή πόλη που ασχολείται μέχρι και σήμερα με την παραγωγή μεταξιού υψηλής ποιότητας και την εκτροφή μεταξοσκώληκα. Το Εθνικό Πάρκο του Δάσους της Δαδιάς ενδείκνυται για ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων και περιπατητικών διαδρομών. Το απολιθωμένο δάσος της ευρύτερης περιοχής Φυλακτού-Τυχερού, χρονολογείται στα 40 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία στον κόσμο. Στην περιοχή της Ρούσσας-Γονικού υπάρχουν διάσπαρτα μεγαλιθικά μνημεία που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την τεράστια παράδοση, το φυσικό κάλλος και τη βαθιά αγάπη των ανθρώπων για τον τόπο τους, ανήκουν στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας, που μπορούν να τον καταστήσουν προορισμό μοναδικής ταυτότητας. Στον αντίποδα, η εγκατάλειψη των πόλεων και των οικισμών του Δήμου μας, η απαξίωσή τους, η στασιμότητα και η ερήμωσή τους λόγω της φυγής των νέων ανθρώπων τους, αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο καλούμαστε να εγκύψουμε από την πρώτη μέρα.»

  6). Ποιότητα ζωής των πολιτών, καθημερινότητα, βελτίωση, αναβάθμιση: πόσο σημαντικά μπορεί να είναι;

  «Μέγιστη σημασία για το Δήμο έχει ένας στρατηγικός πολιτικός σχεδιασμός που θα διασφαλίσει μακρόχρονη επιβίωση της περιοχής και της κοινωνίας της, με στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού και της νέας γενιάς, τη δημιουργία συνθηκών επιστροφής για όσους έχουν εγκαταλείψει, την εξασφάλιση αμειβόμενης εργασίας, τη δημιουργία συνθηκών παραγωγής πλούτου και τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς και σύγχρονης διαβίωσης για όλους τους κατοίκους. Οι γενναίες παρεμβάσεις στις υποδομές και η έγκαιρη επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας εξάλλου, θέτουν τις βάσεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών δράσεων.»