Ο Κωνσταντίνος Εξακουστός στο μικροσκόπιο του inevros.gr

  673

  Ο Κωνσταντίνος Εξακουστός είναι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, με το συνδυασμό του κ.Χριστόδουλου Τοψίδη «Περιφερειακή Σύνθεση».

  Το inevros.gr σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παρουσιάζει τις απόψεις του και το όραμά του για μία δυνατή Περιφέρεια.

   

  1.Ποια είναι η μέχρι τώρα η εμπειρία σας με τα κοινά και τι σας έκανε να επιλέξετε να είστε ξανά υποψήφιος στην Περιφέρεια και όχι στον Δήμο ;

  Η προσωπική εμπειρία της αυτοδιοικητικής περιόδου 2014-2019 είναι πολύτιμη . Ο αείμνηστος Περιφερειάρχης Γεώργιος Παυλίδης τίμησε στο πρόσωπο μου τον κόσμο που με στήριξε αναδεικνύοντας με στην πρώτη θέση του νικηφόρου συνδυασμού «Περιφερειακή Αναγέννηση» με την θέση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ δείχνοντας έμπρακτα ότι στήριζε νέους ανθρώπους και δεν λειτουργούσε παλαιοκομματικά με την λογική της επετηρίδας . Η εμπειρία μεγάλη και οι προκλήσεις πολλές , τις οποίες αντιμετωπίσαμε συλλογικά και σίγουρα με την καθοδήγηση του φυσικού μας ηγέτη.

  Παράλληλα διετέλεσα μέλος με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ μέλος στην Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών , μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Περιφέρειας ΑΜΘ, Γενικός Συντονιστής της Καταπολέμησης Εμπορίου , αλλά και εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Διαμεσογειακή Επιτροπή των Περιφερειών .

  Διετέλεσα επικεφαλής των Ευρωπαικών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων υποβάλλοντας πολλές προτάσεις που εγκρίθηκαν χιλιάδων ευρώ και εκλεγμένο αναπληρωματικό μέλος σε  δύο Διεθνείς Επιτροπές .

  Είμαι εκλεγμένος μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Έβρου.

  Η εμπειρία μου με τα κοινά δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ . Διετέλεσα Πρόεδρος στο Τοπικό Συμβούλιο Νέων Αλεξανδρούπολης 2008-2014 και Αντιπρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέων το 2007.

  Γραμματέας στην Ευρωπαική Ένωση Νέων Νομικών (European Law Students Association) (παράρτημα Κομοτηνής) το 2008.

  Τα προηγούμενα χρόνια ήμουν ενεργός πολίτης και μέσα από την κομματική μου δραστηριότητα . Γενικός Γραμματέας ΟΝΝΕΔ Αλεξανδρούπολης 2007-2010, Μέλος της Κ.Ε ΟΝΝΕΔ 2010-2013 και Τομεάρχης Δικαιοσύνης στην ΝΟΔΕ Έβρου 2013-2016.

  Επομένως είμαι οπλισμένος με την απαραίτητη εμπειρία , ώστε να ανταπεξέλθω στις προκλήσεις του μέλλοντος και στις απαιτήσεις του κόσμου. Επιλέγω να είμαι ξανά υποψήφιος στην Περιφέρεια γιατί θεωρώ ότι τα τελευταία δύο χρόνια με τον αδόκητο θάνατο του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γεώργιου Παυλίδη η Περιφέρεια μπήκε στον πάγο και το όραμα εξέλειψε, με την επικράτηση του Χρήστου Μέτιου επικράτησε η καμαρίλα και οι παρέες. Θέλω να είμαι μέλος της προσπάθειας για την αναστροφή του κλίματος.

  2) Γιατί έχετε συμπόρευση με τον κ. Τοψίδη , και όχι με κάποιον άλλο…

  Τα τελευταία δύο χρόνια η Περιφέρεια ΑΜΘ είχε χάσει τον βηματισμό της έμοιαζε περισσότερο με μια αμαξοστοιχία που είχε εκτροχιαστεί και όδευε με μαθηματική ακρίβεια στα βράχια , με μηχανοδηγό τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο ό όποιος δεν κατόρθωσε το ζητούμενο, να συνθέσει και να ενώσει, το αντίθετο την διέλυσε με τις επιλογές του και την συμπεριφορά του.

  Καθοριστικό ρόλο έπαιξε στην επιλογή μου το πρόσωπο του Προέδρου του Επιμελητήριου Έβρου και μέσα από την θεσμική μας συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας μας διέκρινα έναν θεσμικό εργατικό , γνώστη του επιχειρείν και των προβλημάτων της αγοράς της Περιφέρειας ΑΜΘ , που διακατέχεται από ομαδικότητα και συλλογικότητα , έναν καλό συνομιλητή , έναν άνθρωπο της αγοράς .
  Γι’ αυτό επέλεξα να συμπορευθώ και να συστρατευθώ δηλώνοντας παρών και υποσχόμενος να είμαι στην πρώτη γραμμή στην συλλογική προσπάθεια ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με επικεφαλής τον Χριστόδουλο Τοψίδη στον Συνδυασμό Περιφερειακή Σύνθεση στις αυτοδιοικητικές  εκλογές του Μαΐου του 2019.

  3)Το πολιτικό τοπίο μετά τις εκλογές αναμένεται να είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα λόγω της απλής αναλογικής , τι πιστεύετε ότι θα χρειαστεί για μια αποτελεσματική διοίκηση.

  Το πολιτικό τοπίο θα αλλάξει γιατί οι νέες συνθήκες αλλά και η απλή αναλογική το επιβάλλουν .Επίκεντρο θα είναι οι πολιτικές και ευρύτερες συναινέσεις. ¨Όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη επιτυγχάνεται η σύνθεση και η συνεργασία παρατάξεων και συνδυασμών , έτσι μπορούμε και εμείς. Υπάρχουν και αντιρρήσεις , και ισχυρισμοί ότι ως κοινωνία δεν είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε τέτοιες πρακτικές . Εκτιμώ ότι δεν θα έρθει ποτέ η ώρα για να είμαστε εντελώς έτοιμοι , θα πρέπει να βουτήξουμε στα βαθιά να καλλιεργήσουμε κουλτούρα συνεργασίας ,να μάθουμε να συνεργαζόμαστε. Στην επόμενη μέρα δεν χωρεί εγωισμός , παρά μόνο συνθέσεις και συνέργειες. Η επόμενη διοίκηση για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας και μόνο.

  4) Που κατά την γνώμη σας θα πρέπει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας να δώσει βάρος στο νομό Έβρου ώστε γρήγορα οι κάτοικοι να καταλάβουν ότι κάτι άλλαξε σε αυτό τον αδικημένο τόπο.

  Η Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ θα πρέπει να έχει συνέχεια. Η παρακαταθήκη του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γεώργιου Παυλίδη , άλλα και ότι θετικό έχει προστεθεί από τις προηγούμενες Διοικήσεις της Περιφέρειας και αποδίδει πρέπει να το συνεχίσουμε και να προσδώσουμε και την απαραίτητη υπεραξία. Πιστεύω ότι στον πρωτογενή τομέα δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους τους αγρότες . Υπάρχουν περιοχές που έχουν γίνει αναδασμοί και αρδευτικά δίκτυα , και έχει δοθεί μεγαλύτερη προσοχή, και σε άλλες περιοχές οι αγρότες καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο τομέας του τουρισμού είναι σημαντικός μπορεί να αποδώσει ένα καλό εισόδημα άμεσα στους επαγγελματίες του Τουρισμού. Χρειάζεται στοχευμένη συμμετοχή μας στις εκθέσεις σε συνεννόηση με τους Ξενοδόχους και τους παράγοντες του Τουρισμού , ανάδειξη των μνημείων σε αρκετά σημεία δεν υπάρχει προσβασιμότητα , αλλά και αναβάθμιση των υποδομών σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

  5) Είμαστε ο τελευταίος Nομός της Ελλάδας ή από εδώ ξεκινάει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

  Ο Έβρος είναι η αρχή της Ελλάδας , η αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας Νομός με φιλόξενους ανθρώπους και πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα ,ένας Νομός που οι κάτοικοι του θα πρέπει να έχουν ως μια ακριτική περιοχή, ίσες ευκαιρίες αντίστοιχες με της υπόλοιπης Επικράτειας. Αυτή ήταν και η προτεραιότητα του αείμνηστου Περιφερειάρχη Γεώργιου Παυλίδη, την οποία και υπηρέτησε να είμαστε ο πρώτος Νομός. Έργο που αντανακλά αυτήν την επίπονη προσπάθεια που έγινε τα πρώτα δύο χρόνια είναι και η πρόσβαση των κατοίκων και των επιχειρήσεων του Έβρου και της Περιφέρειας ΑΜΘ στο φυσικό αέριο και σε φθηνή ενέργεια.

  6) Πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την στρατηγική θέση που έχει ο Έβρος δεδομένου ότι είναι η πύλη που ενώνει τα Βαλκάνια με την βορειοανατολική Ευρώπη κι έτσι να αμβλυνθούν τα όποια μειονεκτήματα ;

  Ο Νομός Έβρου είναι από τους λίγους Νομούς στην Επικράτεια που διαθέτει όλα τα Μέσα Μεταφοράς που αν συνδυαστούν με τις υποδομές που διαθέτουμε όπως το λιμάνι και το αεροδρόμιο και τις απαραίτητες παρεμβάσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους παράγοντες της περιοχής με τους οποίους έχουμε ολοκληρώσει ένα πρώτο κύκλο επαφών ως συνδυασμός. Η χαμηλή απορροφητικότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος , αλλά και οι ευκαιρίες που χάθηκαν στην διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σημείο τριβής και λόγος για τον οποίο και παραιτήθηκα από εκπρόσωπος της Περιφέρειας ΑΜΘ στον συγκεκριμένο τομέα , που είχαμε δουλέψει σκληρά και συλλογικά με τον αείμνηστο Περιφερειάρχη Γεώργιο Παυλίδη και με τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μιχάλη Αμοιρίδη

  με τις Ελληνικές Περιφέρειες και με τις ξένες , γκρεμίστηκαν όλα και χάσαμε την αξιοπιστία μας, εφαρμόζοντας εσφαλμένες πολιτικές.

  7) Το αποτέλεσμα της επιτυχίας εξαρτάται από την κεντρική Κυβέρνηση ή από τους ανθρώπους που θα εκλεγούν στην Περιφέρεια ;

  Το αποτέλεσμα της επιτυχίας εξαρτάται από τους τοπικούς εκπροσώπους , που πρέπει να αντιλαμβάνονται τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, και να μην ασκούν μια απλή διαχείριση στα όρια των αρμοδιοτήτων τους. Η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζεται στα πρόσωπα και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ακηδεμόνευτη. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία με την κεντρική Κυβέρνηση. Επομένως ο συνδυασμός είναι το κυρίαρχο συστατικό της επιτυχίας.

  Ευχαριστούμε τον κ.Κωνσταντίνο Εξακουστό για το χρόνο του και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στον αγώνα του.