Ο Ιωάννης Σαρσάκης από ενεργός πολίτης, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

    857

    Ο Ιωάννης Α. Σαρσάκης είναι εν ενεργεία στρατιωτικός του Οικονομικού Σώματος, Ιστορικός ερευνητής, Συγγραφέας και Οργανωτικός Γραμματέας του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση».

    Οι υπηρεσίες που υπηρέτησε στον Στρατό είναι : Ταμείο Στρατού Διδυμοτείχου, Δνση Οικονομικού 16ης Μεραρχίας και Ελεγκτήριο Δαπανών της Ξάνθης.

    Είναι έγγαμος με την Δέσποινα Χατζηιωαννίδου με την οποία απέκτησε τρία τέκνα.

    Ο Ιωάννης Σαρσάκης τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, ασχολείται με την ιστορική έρευνα που αφορά την περιοχή του Διδυμοτείχου και την ανάδειξη σημαντικών προσωπικοτήτων που κατάγονται από αυτήν. Παράλληλα ανέπτυξε δράση, η οποία αφορά την ανάδειξη και ανάπτυξη του φυσικού και μνημειακού πλούτου του Δήμου Διδυμοτείχου.

    Ως ενεργός πολίτης, αρθρογράφησε και υπέβαλε προς τον Δήμο Διδυμοτείχου, τις παρακάτω προτάσεις :

    Το 2009 πρωτοστάτησε στην συλλογή υπογραφών, και στην υποβολή αιτήματος προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διδυμοτείχου, το οποίο αφορούσε την ανάπλαση του χώρου της περιοχής του Αγίου Βλασίου σε ένα χώρο με θρησκευτική, λαογραφική και αρχαιολογική σημασία. Η απόφαση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου (Αριθμ. Πρωτ. 7663 12-5-2009 Αποφ. 159/2009), δίχως δυστυχώς να υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

    Το 2013, ως κίνηση πολιτιστικής εξωστρέφειας, υπέβαλε πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διδυμοτείχου, η οποία αφορούσε την αδελφοποίηση των πόλεων Διδυμοτείχου και Άρτας. Πριν την υποβολή της αιτήσεως είχε αρθρογραφήσει επί του θέματος, αναδεικνύοντας τα κοινά σημεία των δύο πόλεων, τα οποία παρέθεσε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφαση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου (Αριθμ. Πρωτ. 8216 15-4-2014 Αποφ. 142/2014). Τελικώς η αδελφοποίηση πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2018, σε μια εκδήλωση, η οποία ήταν ελλιπής οργανωτικά και δεν έλαβε την ανάλογη και δέουσα δημοσιότητα.

    Αρθρογράφησε για το φλέγον θέμα της πλατείας του Διδυμοτείχου και πρότεινε την μετατροπή – δημιουργία, της προβληματικής και στην ουσία ανύπαρκτης πλατείας, σε Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Με τον τρόπο αυτό ο χώρος θα γίνει φιλικός προς κάθε διερχόμενο, αλλά βεβαίως και σε κάθε επαγγελματία που θα θέλει να αναπτύξει μία επιχείρηση (εστίασης, καφέ κλπ). Σκοπός και στόχος του όλου εγχειρήματος είναι η προσέλκυση επισκεπτών, για τους οποίους μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα να εγκατασταθούν στο χώρο του Ιστορικού Κέντρου, σύγχρονες μορφές ξενάγησης μέσω εφαρμογών σε κινητά τηλέφωνα, από τις οποίες θα ενημερώνονται και θα περιηγούνται.

    Τόνισε την αναγκαιότητα για την κατασκευή ή αγορά ενός τρένου πολιτισμού, το οποίο θα συνδέει όλα τα μνημεία του Διδυμοτείχου, με απώτερο σκοπό και στόχο να προσελκύει επισκέπτες και να διευκολύνει την μετάβασή τους προς τα μνημεία και ιδιαιτέρως προς το κάστρο του Διδυμοτείχου.

    Αρθρογράφησε για την αναβάθμιση της εμποροπανήγυρης του Σεπτεμβρίου και μετατροπής της σε μία έκθεση τοπικών προϊόντων και όχι μόνο.

    Πρότεινε και υπέβαλλε υπόμνημα αναγκαίων παρεμβάσεων προς τον Δήμο Διδυμοτείχου για την λειτουργία του Κέντρου Θρακικών Μελετών (πρώην χάνι Γιαρματζή). Οι προτάσεις αφορούσαν : τον εξοπλισμό του χώρου, τη δημιουργία ενός προεδρείου που θα αναλάβει την λειτουργία του, και την δραστηριοποίηση εντός του κτιρίου όσων συλλόγων της περιοχής επιθυμούν, με σκοπό την αναβάθμιση και προώθηση των Θρακικών Μελετών (σκοπό για τον οποίο δαπανήθηκαν χρήματα για την ανακατασκευή του). Δίχως δυστυχώς τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

    Επίσης ο Ιωάννης Σαρσάκης με την ερευνητική του ιδιότητα, ανέδειξε πολλές προσωπικότητες, αλλά και ιστορικές καταστάσεις της περιοχής του Διδυμοτείχου μέσω της συγγραφής πολλών κειμένων, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες της Θράκης και ανάλογες θεματικές ιστοσελίδες σε όλη την Ελλάδα. Οι ενέργειές του αυτές, οι οποίες επικεντρωνόταν πάντα στην πολιτιστική ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής μας είναι οι παρακάτω :

    Από το 2005 ξεκίνησε την συγγραφή του βίου, του Διδυμοτειχίτη αγίου και αυτοκράτορα Ιωάννη Γ΄ Δούκα Βατάτζη. Το 2008 η εργασία του εκδόθηκε σε βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Ορθόδοξος Κυψέλη και μέχρι στιγμής έκανε τρεις εκδόσεις. Το ίδιο βιβλίο εξέδωσε και ο Δήμος Διδυμοτείχου το 2010 (δίχως να απαιτήσει ο συγγραφέας οποιαδήποτε οικονομικά οφέλη). Εντός των επομένων μηνών αναμένεται να κυκλοφορηθεί και το δεύτερο βιβλίο του, το οποίο αφορά και πάλι τον Ιωάννη Βατάτζη (με νέα στοιχεία).

    Από το 2010 έχει προσκληθεί από συλλόγους, φορείς, σωματεία, τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, για να παρουσιάσει τον βίο του Αγίου Ιωάννη Βατάτζη, καθώς και την ιστορία του Διδυμοτείχου, ενδεικτικά οι πόλεις που προσκλήθηκε για ομιλίες είναι οι παρακάτω : Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κατερίνη, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Λαγκαδά, Χορτιάτη κλπ.

    Από το 2011 είναι συνεργάτης της Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις «Βατάτζεια» και «Παλαιολόγεια». Επίσης διάφορα κείμενα του, που αφορούν αγίους της περιοχής του Διδυμοτείχου έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό της Μητροπόλεως ¨Επί των Ποταμών¨.

    Το 2014 ως ομιλητής στις εκδηλώσεις της Μητροπόλεως Δ.Ο.Σ. Παλαιολόγεια, πρότεινε (και πάλι ως κίνηση πολιτιστικής εξωστρέφειας) και αρθρογράφησε για τη δημιουργία ενός τριγώνου πολιτισμού, αποτελούμενο από τις πόλεις : του Διδυμοτείχου, Άρτας και Μυστρά, των τριών πόλεων δηλαδή του Ελλαδικού χώρου, οι οποίες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο κατά την Υστεροβυζαντινή Περίοδο. Ειδικότερα σε σχέση με τον Μυστρά, πρότεινε και την διοργάνωση των εκδηλώσεων ¨Καντακουζήνεια¨ στο Κάστρο του Πυθίου, καθώς Διδυμότειχο, Πύθιο και Μυστράς έχουν άμεση σχέση με τους Καντακουζηνούς.

    Από το 2014 δραστηριοποιείται ως μέλος του Ιστορικού και Πολιτιστικού Συλλόγου του Διδυμοτείχου ¨Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση¨. Ως Καστροπολίτης ο Ιωάννης Σαρσάκης έλαβε μέρος σε δράσεις και προέβη στις παρακάτω ενέργειες :

    Έλαβε μέρος σε εθελοντικές δράσεις που αφορούσαν τον καθαρισμό του Κάστρου του Διδυμοτείχου και του Πυθίου καθώς και σε συνεχείς περιηγήσεις επισκεπτών στο Κάστρο του Διδυμοτείχου και στα υπόλοιπα μνημεία της πόλης.

    Το 2015 πρότεινε και πρωτοστάτησε στη δημιουργία της ¨Εικονικής Περιήγησης στο Κάστρο του Διδυμοτείχου¨, ενός βίντεο δηλαδή με εναέρια πλάνα και φωτογραφίες από το κάστρο και τα υπόλοιπα μνημεία του Διδυμοτείχου, καθώς και του κάστρου του Πυθίου. Το βίντεο προβλήθηκε στις παρακάτω πόλεις : Διδυμότειχο (μαθητές σχολείων και ενηλίκους), Ορεστιάδα, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη (2 φορές), Κομοτηνή και Ξάνθη (2 φορές). Αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών ήταν να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στο Διδυμότειχο από τα σχολεία και τους συλλόγους αυτών των περιοχών και όχι μόνο.

    Επίσης το 2015 μέσω του συλλόγου Καστροπολίτες, πρότεινε την αναβάθμιση του ¨Καλέ Πανυγήρι¨ σε τριήμερο φεστιβάλ και την πραγματοποίηση του επάνω στο φυσικό του χώρο (στο Κάστρο του Διδυμοτείχου), με την συμμετοχή πολλών συλλόγων αλλά και την διοργάνωση συναφών δραστηριοτήτων. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον Δήμο Διδυμοτείχου, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί το ¨Καλέ Πανυγήρι¨ ως ¨Βυζαντινές Γιορτές Κάστρου Διδυμοτείχου¨ επάνω στο Κάστρο, ως τριήμερο φεστιβάλ το 2015, 2016, 2017 και 2018. Δίχως όμως δυστυχώς την ανάλογη οργάνωση και προσοχή από τον Δήμο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσελκύσει κόσμο και από άλλες περιοχές πλην του Διδυμοτείχου.

    Συνέταξε και υπέβαλε προς τα ΜΜΕ, ανοιχτή πρόταση για τη δημιουργία ενός πολιτιστικού φεστιβάλ Βορείου Έβρου με την συνεργασία των τριών Δήμων : Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας. Η υπόψη πρόταση δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδες του Έβρου και ο Ιωάννης Σαρσάκης προσκλήθηκε να αναφερθεί περί αυτής στο Ράδιο Έβρος.

    Ο Ιωάννης Σαρσάκης έχει θέσει υποψηφιότητα στις Δημοτικές Εκλογές του 2019, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Απ’ την Αρχή», στον οποίο ηγείται ο υποψήφιος δήμαρχος κος Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου.

    Ο λόγος που έθεσε την υποψηφιότητα του είναι ξεκάθαρος, ο Ιωάννης Σαρσάκης θέλει να εργαστεί εμπράκτως και από θεσμική θέση, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Δήμου Διδυμοτείχου, έτσι ώστε ο ευλογημένος αυτός τόπος να κρατήσει τον κόσμο του και ιδιαιτέρως τη νεολαία του, και να πάψει να αποτελεί ένα αρνητικό παράδειγμα Δήμου, γεγονός που προσβάλλει και θλίβει βαθύτατα όλους όσους αγαπάνε και νοιάζονται για το καλό του Δήμου Διδυμοτείχου.