Ενας χρόνος ευχολόγια για τον Εβρο

433
Ο νομός μετρά ακόμη τις πληγές του από τη μεγα-πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου που στοίχισε τη ζωή σε 13 συμπολίτες μας και προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή
Οι δεσμεύσεις του Μαξίμου παραμένουν κενό γράμμα, το master plan προχωρεί με ρυθμούς χελώνας, ουδείς γνωρίζει το ύψος της χρηματοδότησης και ο Σταύρος Μπένος, που κατέχει βασικό ρόλο στην επιτροπή ανασυγκρότησης, ξεσπά «καρφώνοντας» την κυβέρνηση.

Eνας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις μέρες από την καταστροφικότερη πυρκαγιά που γνώρισε τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη και παρότι οι αριθμοί συνήθως λένε την αλήθεια, ο ανατριχιαστικός απολογισμός της τραγικής απώλειας 13 ανθρώπων και του ενός εκατ. στρεμμ. καμμένης γης στην ευρύτερη περιοχή του Εβρου, μεταξύ των οποίων και μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς–Λευκίμμης–Σουφλίου, δεν φτάνει για να περιγράψει τις διαχρονικές και βαθιές βλάβες που έχει υποστεί ο τόπος.

Με την Αλεξανδρούπολη να βιώνει ίσως το θερμότερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών, μια όχι και τόσο απτή συνέπεια της πρωτοφανούς καταστροφής, καθώς η έλλειψη πρασίνου και η ερημοποίηση μεγάλου μέρους της περιοχής που καταλάμβανε το περιαστικό δάσος πέριξ της πόλεως έχουν συμβάλει στην αύξηση των θερμοκρασιών, τα λιγοστά (;) κορμοδέματα που τοποθέτησαν στις καμένες περιοχές οι αρμόδιοι που έχουν αναλάβει το έργο της αποκατάστασης και οι αντιδιαβρωτικές εργασίες φαίνεται πως δεν κατάφεραν με την πρώτη βροχή του καλοκαιριού να προστατέψουν και τις παραλίες της περιοχής, καθώς τα φερτά υλικά και η καμένη ζωική και φυτική ύλη που παρέσυρε η βροχή ανάγκασαν στις αρχές του Αυγούστου την Περιφέρεια ΑΜΘ να απαγορέψει για μερικές μέρες το κολύμπι στους λουόμενους του παραλιακού μετώπου της Αλεξανδρούπολης, επιφέροντας σημαντικές συνέπειες στην τουριστική κίνηση της περιοχής και στον οικονομικό τζίρο των παραλιακών καταστημάτων.

Οι δεσμεύσεις

Η βιοποικιλότητα στη Δαδιά παραμένει πληγωμένη, ενώ μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι και άλλα επαγγέλματα που έχουν άμεση σχέση με τη ζωή στο δάσος περιμένουν ακόμη να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις. Βέβαια μπορεί η περσινή μεγα-πυρκαγιά να συγκλόνισε το πανελλήνιο, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους αρμόδιους φορείς να αναλωθούν μόνο σε ευχολόγια και στη συγκρότηση της γνωστής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του Εβρου, με τις ταχύτητες υλοποίησης του έργου της να μην ικανοποιούν ούτε τον γνωστό πολιτικό Σταύρο Μπένο που κατέχει βασικό ρόλο στην επιτροπή ανασυγκρότησης.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το ξέσπασμα του κ. Μπένου τον περασμένο μήνα, όταν και βρήκε την ευκαιρία από το βήμα του συνεδρίου με θέμα «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, να «καρφώσει» την κυβέρνηση λέγοντας πως, παρά τις διαρκείς δεσμεύσεις, συσκέψεις και επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών, ούτε καν ο ίδιος δεν γνωρίζει το ύψος της χρηματοδότησης που θα διατεθεί για την ανασυγκρότηση του Εβρου!

Μάλιστα απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσουν γρήγορα το τοπίο στον Εβρο, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης. «Το πρώτο που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της με τις πολιτικές στις υποδομές και τη χρηματοδότηση, διότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στη συγκρότηση του Προγράμματος αν δεν γίνει αυτό. Είναι δύσκολο να γίνει η πρόσκληση χωρίς αυτήν την κυβερνητική δέσμευση», υπογράμμιζε τότε ο κ. Μπένος.

Ακόμη, τόνιζε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε δύο όπλα στα χέρια μας, που είναι η πρώτη φάση του master plan, έπειτα από δημόσια διαβούλευση, και η εγκεκριμένη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ), και σημείωνε: «Πρέπει να ξέρουμε τους πόρους του Προγράμματος. Η Περιφέρεια θα δώσει περίπου 15.000.000 ευρώ, δεν μπορεί να δώσει παραπάνω, δεν έχει να δώσει παραπάνω, ούτε μπορούμε να στερήσουμε πόρους από άλλα προγράμματα».

Πράγματι, εάν επισκεφτεί κανείς ακόμη και σήμερα την ιστοσελίδα της επιτροπής, μπορεί να διαπιστώσει και μόνος του πως στην πρώτη σελίδα παραμένει «καρφιτσωμένη» από τον περασμένο Απρίλιο η είδηση της ολοκλήρωσης του Master Plan Α.

Το «ευχολόγιο»

Eνα master plan που, όπως ομολόγησε ο κ. Μπένος, χωρίς συγκεκριμένη χρηματοδότηση παραμένει κατ’ ουσίαν ένα ευχολόγιο. Η α’ φάση του master plan, κατά ένα μεγάλο μέρος, περιλαμβάνει μια σειρά από διαπιστώσεις και περιγραφές της υφιστάμενης κατάστασης στο περιβάλλον, στην οικονομία, στον κοινωνικό ιστό του Εβρου, καθώς και κάποιες γενικόλογες προτάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «Εφ.Συν.» από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει τον κίνδυνο των καθυστερήσεων, καθώς, όπως είχαμε γράψει, η μελέτη της α’ φάσης του στρατηγικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση του Εβρου, που μάλιστα εκτείνεται σε 140 σελίδες, περιλαμβάνει 90 έργα, η πλειονότητα των οποίων προέρχεται από το «σκονισμένο», πια, πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης, από τις (ξεχασμένες) εξαγγελίες της κυβέρνησης, το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ της περιφέρειας, τα τεχνικά προγράμματα των δήμων και τα μεγαλόπνοα σχέδια του ΔΠΘ.

Τη μελέτη έχουν αναλάβει ο Σταύρος Μπένος και η ομάδα του, με επικεφαλής από την κυβέρνηση τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Οπως αναφέρεται, τα έργα και οι δράσεις του αρχικού καταλόγου είναι αντικείμενο διαρκούς διαλόγου με τους συναρμόδιους δημόσιους φορείς. Στον κατάλογο των 90 έργων μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται μελέτες αναδάσωσης και διαχειριστικών κατευθύνσεων για την αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής, έργα Forest monitoring, προγράμματα τουριστικής προβολής και προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης στον αλιευτικό τουρισμό.

Η περσινή τρομακτική εμπειρία θα μείνει ανεξίτηλη στη συλλογική μνήμη όχι μόνο για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών και την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκάλεσε, αλλά κυρίως για το πόσο επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή μπορεί να αποβεί η επιλογή μιας απελπισμένης απέναντι στη λαϊκή δυσαρέσκεια κυβέρνησης να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κρίση, συντηρώντας τις ψευδείς ειδήσεις που εξαπλώθηκαν τις μέρες εκείνες ακόμη πιο γρήγορα και από τη φωτιά για δήθεν μετανάστες εμπρηστές.

https://www.efsyn.gr/