Πανώλη προβάτων: Γιατί αποφασίσθηκε η χαλάρωση των απαγορεύσεων- Τι ισχύει στην ΑΝΜΘ

526

Μετά από εκτίμηση των επιδημιολογικών στοιχείων που αφορούν στη ζωονόσο της πανώλης των προβάτων, η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετέβαλε τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει για τις πληγείσες περιοχές και για όλη τη χώρα, πάντα με στόχο την αποτροπή της διασποράς του νοσήματος. Τα μέτρα, ιδιαίτερα οι μετακινήσεις, χαλαρώνουν αλλά δεν καταργούνται. Κατά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η ολική άρση των μέτρων θα έρθει στο τέλος του Σεπτεμβρίου αν δεν υπάρξει άλλο κρούσμα.

Επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων εντός των νησιών (πλην Κρήτης) για αναπαραγωγή και πάχυνση. Όμως δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νησί σε νησί.

Επίσης άρθηκε η απαγόρευση διενέργειας ελέγχων για τη βιολογική κτηνοτροφία σε όλη τη χώρα, πλην των ΠΕ όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Νέα εκτίμηση της κατάστασης θα γίνει στις 30 Αυγούστου και με βάση τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε θα λάβει νέες αποφάσεις η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα έχουν ως εξής

  • Απαγορεύονται από 23/08 έως 30/08 όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων είτε στεγάζονται εντός του ίδιου οικοπέδου είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο, αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας.
  • Κατ΄ εξαίρεση, επιτρέπονται οι μετακινήσεις για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκοτόπους, σε κάθε νησί της χώρας, εκτός της Κρήτης, αποκλειστικά και μόνο εντός αυτού.
  • Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων, απαγορεύεται από, προς και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
  • Στις υπόλοιπες ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή γίνονται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα, όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή.

Σε κάθε περίπτωση οι υπεύθυνοι των σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και την εφαρμογή των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).