Αλεξανδρούπολη: «Μερικά κομμάτια πέτρας», θεατρική δράση στην αρχαία Ζώνη στις 6-7 Ιουλίου

647

Σε μία ιδιότυπη θεατρική δράση του θεάτρου «Πορεία» με τίτλο «Μερικά κομμάτια πέτρας» καλεί η Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης  στην αρχαία Ζώνη, στις 6 και 7 Ιουλίου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση στην εν μέρει περιπατητική παράσταση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», Ελληνοβρετανοί νέοι με καταγωγή από τη Θράκη επισκέπτονται την πατρίδα των γονιών και των παππούδων τους και ξεναγούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης.

Κατά την ξενάγηση υποβάλλονται από τους νέους διάφορες ερωτήσεις αναφορικά με την καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ζώνη, την ακμή και την παρακμή της, την ανασκαφική ιστορία της Θράκης, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της κ.α.

Η συζήτηση εκτείνεται, πέραν της πατριδογνωσίας, και σε θέματα όπως οι αρπαγές και οι καταστροφές πολιτιστικών θησαυρών, π.χ. τα μάρμαρα του Παρθενώνα, η πολιτισμική ταυτότητα, τα ταυτοτικά αφηγήματα και οι συγκρούσεις που ξεσπούν εξαιτίας τους, ο ρόλος μιας τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η σχέση της με την ανθρωπότητα.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στο τέλος της ξενάγησης όλοι θα αναμετρηθούν με τα καίρια ερωτήματα «Τι περισσότερο από μερικά κομμάτια πέτρας είναι ένα μνημείο;», «Ποια η σημασία του για μένα προσωπικά;», «Γιατί (να) με νοιάζει;».

Η εκδήλωση αρχίζει στις 19.30, απευθύνεται σε παιδιά άνω των δέκα και ενηλίκους, καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο (τρία ευρώ και μειωμένο 2, ελεύθερη η είσοδος για τα παιδιά) και είναι υποχρεωτική η κράτηση θέσης στον σύνδεσμο: https://www.allofgreeceoneculture.gr/event/merika-kommatia-petras/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR17YEtIUQS8NqN8syRVOhJyjtI5t0o4W98b4Yq13wRsH7cNXCipoEh1P-E_aem_bZa-DNp24QJ0ElY1PwFgag

Λ.Παπαδημητρίου