Έφυγε από την ζωή ο Σταύρος Δανάκης, σκηνοθέτης, εμψυχωτής θεατρικής ομάδας ΑμεΑ Αλεξανδρούπολης

4919

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 62 ετών ο Σταύρος Δανάκης, ο σκηνοθέτης και εμψυχωτής της θεατρικής ομάδας ΑμεΑ Αλεξανδρούπολης.

Σε αυτοχειρία αποδίδεται ο θάνατος του.

Ένας απλός και καλοπροαίρετος άνθρωπος, ιδιωτικός υπάλληλος στο επάγγελμα που θα έβγαινε σε σύνταξη σε λίγο καιρό.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.


Ο Μιχάλης Ηλιάσκος, ερμηνευτής, τραγουδοποιός και σκηνοθέτης αναφέρει στο προσωπικό του ιστολόγιο:
Αχ ρε Σταύρο αφήσαμε μια παράσταση στη μέση…
Από τη γειτονιά μας στη γειτονιά των αγγέλων…
Μεγαλώσαμε σε μια γειτονιά…
Σε μια γειτονιά που μας χώριζε ένας φράχτης όπως έλεγες..
Πάντα θυμάμαι πόσο δραστήριος και πόση ζωή είχες μέσα σου..
Σε θαύμαζα πάντα σαν σκηνοθέτη… Είχες έναν μοναδικό τρόπο να κερδίζεις ακόμη και τους πιο δύσκολους ανθρώπους με το χαμόγελό σου, την ενέργειά σου και το πάθος σου για το θέατρο…
Σε όλες τις παραστάσεις μας δημιούργησες τόσο έντονα συναισθήματα….
Χαμόγελο, δάκρυα συγκίνησης, χαρμολύπη, τα πάντα…
Και τώρα αφήσαμε μια παράσταση στη μέση…
Μία παράσταση για το χωριό μας που έλεγες με τα δικά μας παιδιά…
Έδωσες τόσα πολλά για τους ανθρώπους, ειδικά στα παιδιά με ειδικές ικανότητες…
Πόσο σε περίμεναν θυμάμαι…
Εκείνο το “Αλφαβητάρι της αναπηρίας”
Με το αγαπημένο σου τραγούδι
“Τα παιδιά της ουτοπίας”
Είχες τον μοναδικό δικό σου τρόπο να μας βάζεις όλους σε ρόλους με τη σωστή επιλογή…
Καλό ταξίδι Σταύρο θα σε θυμάμαι πάντα με το χαμόγελό σου και θα θυμάμαι όσα μου δίδαξες…
Υ. Γ. Έχασα το στοίχημα που βάλαμε σου χρωστάω ένα τραπέζι….

Μια ενδιαφέρουσα αναφορά στον Σταύρο Δανάκη:

Την σημασία του θεάτρου στην κοινωνικοποίηση τονίζει ο σκηνοθέτης Σταύρος Δανάκης

Συνεχίζει την πορεία της, δίνοντας μια διαφορετική ευκαιρία για κοινωνικοποιήση στα μέλη της, η θεατρική ομάδα του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Έβρου, παρόλες τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Η θεατρική ομάδα συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 υπό την σκηνοθεσία του Σταύρου Δανάκη και αποτελείται από εθελοντές και μέλη του νομαρχιακού συλλόγου ατόμων με αναπηρία Ν. Έβρου.

Σημαντικός άξονας των προσπαθειών του συλλόγου είναι η καλλιέργεια των κατάλληλων συνθηκών, ώστε τα άτομα με αναπηρία, να ενταχθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και να δραστηριοποιηθούν σε όλους τους τομείς.

Συναντήσαμε τον κ. Σταύρο Δανάκη, σκηνοθέτη, εμψυχωτής θεατρικής ομάδας ΑμεΑ, πρόσφατα στην Αλεξανδρούπολη, μαζί με την κ. Ιωάννα Βαρβατζίκη, που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια των έργων, και την κ. Αναστασία Σιαρβαλή, ηθοποιό, και μας μίλησε για αυτή την προσπάθεια που συνεχίζεται. Από το 2010 μέχρι τώρα, ανεβάζει κάθε χρόνο ένα έργο, παρόλο που η πανδημία δεν τους επέτρεψε να κάνουν παραστάσεις το τελευταίο διάστημα, κάτι που ελπίζουν πως θα μπορέσει να αλλάξει.

Τελευταία τους παράσταση ήταν το Προξενιό, που είχε παρουσιαστεί στα Ελευθέρια Αλεξανδρούπολης το 2019. Στόχος τους, σημείωσε, είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών, αλλά και την κοινωνικοποίησή τους, και να αποκτήσουν ένα πνεύμα συλλογικότητας.

Αυτό θεωρεί πως μέχρι τώρα το έχουν πετύχει, και πάντα υπάρχει ενδιαφέρον για τις παραστάσεις τους Ως παράδειγμα έφερε το έργο που είχαν παίξει το 2018, όταν το ενδιαφέρον ήταν τόσο μεγάλο, που δυσκολευτήκαν να βρουν έργο για να μπορέσουν να παίξουν όλοι. Τότε έγραψε ένα έργο ο ίδιος, το Αλφάβητο της Αναπηρίας, με όλα τα παιδιά να παίζουν ένα από τα 24 γράμματα.

«Πάντα λέω ότι θα το αφήσω, αλλά πάντα με ρωτάνε πότε θα συνεχίσουμε» σημείωσε και τόνισε πως στόχος τους είναι να συνεχίσουν την δράση τους, και να συνεχίσει και η ίδια η ομάδα ως μέθοδος εμψύχωσης, στο διηνεκές.

Με στοιχεία από: www.paratiritis-news.gr