Προειδοποίηση ειδικών: Έρχεται «τσουνάμι» καρκίνων παγκοσμίως

992

Τα κέντρα καρκίνου πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «τσουνάμι» εκατομμυρίων ηλικιωμένων καρκινοπαθών, αλλιώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κινδυνεύουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν, προειδοποιούν κορυφαίοι γιατροί.

Η άνοδος του προσδόκιμου ζωής και η ταχεία αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).

Στο ετήσιο συνέδριο της ASCO στο Σικάγο, το μεγαλύτερο συνέδριο για τον καρκίνο στον κόσμο, ο Δρ Άντριου Τσάπμαν, διευθυντής του Sidney Kimmel Cancer Center-Jefferson Health και ειδικός στη γηριατρική ογκολογία, δήλωσε: «Καθώς ο πληθυσμός διευρύνεται και η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται κατακόρυφα, είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανάγκες; Νομίζω ότι σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είμαστε προετοιμασμένοι».

Η σημασία της ενσωμάτωσης αξιολογήσεων για τους ηλικιωμένους στη διάγνωση, τη φροντίδα και τη θεραπεία του καρκίνου δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς εδώ και χρόνια.

«Γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τη γήρανση και υπάρχουν διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί που ευθύνονται για αυτό», πρόσθεσε ο Τσάπμαν. «Αυτό που συχνά διαφεύγει είναι ότι οι στόχοι, οι επιθυμίες, οι ανάγκες, οι προτιμήσεις και τα ζητήματα των ηλικιωμένων είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του μέσου ενήλικα. Μερικές φορές υπάρχει ένας μηδενισμός του τύπου ‘αν είσαι μεγαλύτερος δεν θα ασχοληθούμε’ ο οποίος είναι φρικτός», τόνισε.

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς συχνά δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση της ανεξαρτησίας τους παρά στην αναζήτηση θεραπευτικών θεραπειών, είπε ο Τσάπμαν. Τους ενδιαφέρει να είναι σε θέση να εκτελούν δραστηριότητες όπως η οδήγηση, να περνούν χρόνο με την οικογένειά τους και να κάνουν τα χόμπι τους, πρόσθεσε.

«Αν πρόκειται να δώσετε σε κάποιον μια θεραπεία που θα του το στερήσει αυτό, μπορεί να μην το θέλει. Είναι πολύ διαφορετικό από κάποιον 45χρονο που θέλει να ζήσει άλλα 40 χρόνια», είπε.

Η δρ Τζούλι Γκράλοου, επικεφαλής γιατρός και εκτελεστική αντιπρόεδρος της ASCO, δήλωσε ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να δράσουν άμεσα για να αποφύγουν την υπερφόρτωση από τη δραματική αύξηση των ηλικιωμένων ασθενών με καρκίνο.

«Μέχρι το 2040, η παγκόσμια επιβάρυνση αναμένεται να αυξηθεί σε 27,5 εκατ. νέα περιστατικά καρκίνου και 16,3 εκατ. θανάτους από καρκίνο απλώς και μόνο λόγω της αύξησης και της γήρανσης του πληθυσμού», σημείωσε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το 2018 υπήρχαν 17 εκατομμύρια νέες περιστατικά καρκίνου και 9,5 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ: Guardian