Χ. Λαλούσης: Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό

3110

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό», δήλωσε, κατά την επίσκεψή του, το πρωί, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης. Υπογράμμισε δε, ότι το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη αποτελεί «προτεραιότητα» και υπηρετείται «με σχέδιο και αίσθημα ευθύνης».

Πιο αναλυτικά σχετικά με το αν το μεταναστευτικό εργαλειοποιείται από την Τουρκία, ο κ. Λαλούσης ανέφερε: «Όχι, δεν νομίζω ότι εργαλειοποιείται, ίσως κινήματα, διακινητές να υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια, δεν νομίζω ότι εργαλειοποιείται από την Τουρκία».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους και για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη Θράκη, απάντησε ότι γνωρίζει καλά την περιοχή, καθώς ως αξιωματικός του ελληνικού στρατού υπηρέτησε εκεί πολλά χρόνια, ενώ εξήγησε πως θα έχει επαφές με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και με υπηρεσιακούς παράγοντες της αστυνομίας για διάφορα θέματα που αφορούν την ασφάλεια του πολίτη, αλλά και το μεταναστευτικό.

«Η ελληνική αστυνομία σε αρμονική συνεργασία με τον ελληνικό στρατό είναι σε εγρήγορση και σε επαγρύπνηση και έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε σεβόμενη το εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, να αποτρέπει την οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα μας», είπε ο κ. Λαλούσης και πρόσθεσε: «Η φύλαξη των συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πρώτη προτεραιότητα της αστυνομίας».

Ευχαρίστησε το προσωπικό της αστυνομίας, αλλά και του ελληνικού στρατού, που όπως είπε διαχρονικά συνεισφέρει στη φύλαξη των συνόρων και τόνισε ότι με κοινή προσπάθεια και συνεργασία επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα ως προς την αποστολή τους, σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της αποτροπής της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

Σημείωσε δε, ότι τα στοιχεία του μεταναστευτικού είναι τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο διευκρίνισε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες και η μείωση της στάθμης του ποταμού Έβρου, λόγω της εποχής, πιθανόν να ευνοεί τις ροές. Σημείωσε, πάντως, ότι το φαινόμενο «αντιμετωπίζεται» και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τον υπουργό συνόδευε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος και στο αστυνομικό μέγαρο τον υποδέχτηκαν ο γενικός επιθεωρητής αστυνομίας Β. Ελλαδος, αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης και ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κ. Μακεδονίας, ταξίαρχος Γιώργος Τζήμας.

Ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο της αστυνομίας στο ισόγειο του κτιρίου και αμέσως μετά σύσκεψη με την ηγεσία της αστυνομίας για υπηρεσιακά θέματα.

Ο υπουργός βρέθηκε στην κηδεία του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωστάρακου στις δώδεκα το μεσημέρι, στον Ι. Ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί, σήμερα και αύριο, τους νόμους Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τις εκκλησιαστικές αρχές και με υπηρεσιακούς παράγοντες της αστυνομίας.

 

ΠΗΓΗ: https://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/x-lalousis-den-pisteyo-oti-i-tourkia-ergaleiopoiei-to-metanasteytiko/