Μεγάλη επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στον Έβρο

736

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος για την σύλληψη…. συνοριοφυλάκων από τον Έβρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «Αδιάφθοροι» ερευνούν υποθέσεις διακίνησης μεταναστών στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται και συνοριοφύλακες που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης του Διδυμοτείχου, με έδρα το Ισαάκιο.

Όπως έγινε γνωστό, στον εισαγγελέα οδηγούνται αύριο οι πέντε αστυνομικοί που συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος, στον Έβρο, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση εισόδου στη χώρα παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, μέσω επαφών που είχαν με κύκλωμα από την γειτονική χώρα.

Πρόκειται για έναν ανθυπαστυνόμο και τέσσερις αρχιφύλακες, που προέρχονται και εξελίχτηκαν από την Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και υπηρετούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Σε βάρος των πέντε αστυνομικών σχηματίστηκε δικογραφία από τους «Αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ, για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Από την έρευνα διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα στην Τουρκία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τον περασμένο Οκτώβριο ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενοι οι αστυνομικοί να είχαν συνεργασία με κυκλώματα δουλεμπόρων, με το αζημίωτο.

Όπως αναφέρουν πηγές του Evros-news.gr, υπήρξαν κάποιοι από τους συλληφθέντες εμφανίστηκαν να έχουν… πλουτίσει ξαφνικά, αγοράζοντας εκατοντάδες στρέμματα χωράφια στα χωριά τους αλλά και πολυτελή αυτοκίνητα, προκαλώντας μάλιστα την απορία της τοπικής κοινωνίας. Πρόκειται για κινήσεις που δεν δικαιολογούσε ο μισθός ενός συνοριοφύλακα. Μάλιστα, αποτελούσαν οι περισσότεροι μια παρέα και βρισκόταν για μεγάλο διάστημα μαζί και εκτός υπηρεσίας.

Όλα αυτά, μαζί με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, εξετάζονται και αξιοποιούνται από το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση διαφθοράς. Έχουν κληθεί και καταθέτουν πολλοί συνοριοφύλακες από το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου και φυσικά όσοι ακούγονται στις τηλεφωνικές επικοινωνίες.

«Αρχηγός» ένας 54χρονος αρχιφύλακας

«Αρχηγός» της ομάδας των συνοριοφυλάκων φέρεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι ήταν ένας 54χρονος αρχιφύλακας ενώ τα υπόλοιπα μέλη ήταν τρεις ακόμα αρχιφύλακες και ένας υπαστυνόμος. Από την έρευνα που έγινε φαίνεται ότι η «ομάδα των πέντε» συνομιλούσε με δουλέμπορους από την γειτονική Τουρκία χωρίς όμως από τις τηλεφωνικές τους επαφές να προκύπτει σαφές οικονομικό όφελος.

Επίσης, μπορεί να ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή τους σε 12 περιπτώσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών αλλά οι «Αδιάφθοροι» δεν φαίνεται να έχουν ξεκάθαρη εικόνα πόσα χρήματα λάμβαναν οι κατηγορούμενοι για κάθε μετανάστη. «Είναι δυο σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση τα οποία στην δικαστική της εξέλιξη μπορεί να αποδειχθούν ισχυρά στην υπεράσπιση των συλληφθέντων» υποστηρίζει μάχιμος ποινικολόγος που μίλησε στη zougla.gr.

Οι αστυνομικοί του Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας διαπίστωσαν ότι οι πέντε συνάδελφοι τους έκαναν συχνά – πυκνά κοινές βάρδιες, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να αποκαλυφθεί η δράση τους. Με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους αύριο το πρωί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης.

Το Δελτίου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. για τις πέντε συλλήψεις των αστυνομικών

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος συνελήφθησαν 5 αστυνομικοί που φέρονται να παρείχαν διευκόλυνση εισόδου μη νόμιμων αλλοδαπών ενώ διακριβώθηκε η δράση 4 αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου 2023,συνελήφθησαν 5 αστυνομικοί ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών.

Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι ανωτέρω διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 26.550 ευρώ, 59 κινητά τηλέφωνα, 12 power banks, 2.120 δολάρια Αμερικής, 850 λίρες Τουρκίας, 23 λίρες Αγγλίας, 77 Lei Ρουμανίας, πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και τραπεζική κάρτα.

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».

ΠΗΓΗ: https://www.zougla.gr/greece/article/xiropedes-se-sinoriofilakes-ston-evro-gia-simetoxi-se-diakinisi-metanaston