“Ροδόπη: Μια Οροσειρά, Δεκαπέντε Φωτογράφοι”

402
Όλα ξεκίνησαν από μια καλή ιδέα!
Την ιδέα να φωτογραφίσουμε την οροσειρά της Ροδόπης, με ευρεία θεματολόγια έχοντας μοναδικό περιορισμό την γεωγραφική θέση των λήψεων, οι οποίες έπρεπε να πραγματοποιηθούν εντός των ορίων της οροσειράς της Ροδόπης, σε Ελλάδα και Βουλγαρία.
📸 Δεκαπέντε φωτογράφοι με πρωτοβουλία του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης συλλειτούργησαν. Σπάνιο επίτευγμα στη χώρα των διχασμών, σπάνιο και για αυτή την κατεξοχήν μοναχική πρακτική.
Είναι γνωστό μεταξύ των φωτογράφων ότι δεν μπορείς να αποτυπώσεις ουσιαστικά έναν τόπο αν μόνο ταξιδέψεις διαμέσου αυτού. Γιατί τότε, στην καλύτερη περίπτωση, φωτογραφίζεις το ταξίδι σου, κάνεις μια τυχαία δειγματοληψία τη στιγμή που πέρασες. Ένας τόπος έχει διάρκεια, έχει μέρη κρυφά που δεν τα βλέπεις από τον δρόμο, έχει ανθρώπους που πρέπει να σε εμπιστευθούν, τοπικές συνήθειες που διαφέρουν από χωριό σε χωριό, διαδοχές εποχών που θέλουν χρόνο/χρόνια για να αποτυπωθούν.
🌄Αυτές οι εικόνες δεν είναι πληροφορία, ή δεν είναι μόνο πληροφορία. Αποτελούν η καθεμία χωριστά, κι ακόμα περισσότερο ως σύνολο, την ερμηνεία ενός τόπου κοντινού, γνώριμου, αγαπημένου, που δεν αποτυπώνεται ως γραφικός. Το γραφικό αφορά τον τουρίστα, ενώ εδώ έχουμε να κάνουμε με ντόπιους.
Εκεί όμως, που η ομαδική αυτή δουλειά ξεφεύγει από την πληροφοριακή εικόνα, δεν είναι τόσο όταν κοιτάζει το τοπίο από μακριά, αλλά όταν μπαίνει –κυριολεκτικά και μεταφορικά– μέσα σε αυτό. Περνάει σε μια ερμηνεία που ποικίλλει μορφολογικά λόγω της ιδιαιτερότητας του κάθε μέλους της ομάδας, αλλά ομογενοποιείται από το κοινό αντίκρισμα. Οι εικόνες αρχίζουν να υπερβαίνουν την περιγραφή, μπλέκονται στα κλαδιά, χώνονται κάτω από τις ρίζες, σκοντάφτουν σε πεσμένους κορμούς. Ξαφνιάζονται από μια μικρή έκρηξη χρώματος, μιλάνε σε ανεμοδαρμένα δέντρα που πασχίζουν να σταθούν όρθια. Αρχίζουν να ακούν θροΐσματα, συναντούν φαντάσματα στην ομίχλη, σκιάζονται με απόκοσμα κουφάρια. Το δάσος από μαγευτικό γίνεται μαγεμένο. Κι όταν ασπρίζει και παγώνει τον χειμώνα, τα φωτογραφικά θαύματα συνεχίζονται. Οι χιονισμένες εικόνες είναι ίσως το χαρακτηριστικότερο επίτευγμα αυτής της συλλογής.
Οι δημιουργοί Νίκος Ανδρεαδάκης, Στράτος Βλασακίδης, Γιάννης Γκόγκος, Γεωργία Δημητρίου, Νίκος Ζωάκης, Σωτήρης Ζωάκης, Γιάννης Καλτσεράς, Χρήστος Μαλτέζος, Μιχάλης Μπολιάκης, Γιάννης Μπουλταδάκης, Κατερίνα Παπαπαναγιώτου, Άννα Παρασκευίδου, Γιούλα Πάτση, Ανέζα Σπανοπούλου, Συμεών Χατζηλίδης, υπό την επιμέλεια του Πάνου Κοκκινιά, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά και αποτύπωσαν με σύγχρονη ματιά την οροσειρά της Ροδόπης του σήμερα.
🛍️ Μπορείτε να προμηθευτείτε το φωτογραφικό λεύκωμα “Ροδόπη: Μια Οροσειρά, Δεκαπέντε Φωτογράφοι”, από:
Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης: https://rb.gy/fjeee
Μιαούλη 9, Αλεξανδρούπολη
☎️ 2551552828
📧 info@kedifot.gr
📖 Εκδόσεις Τόπος: https://rb.gy/37tqc
📚 Βιβλιοπωλεία και Online Book Stores ανά την Ελλάδα.