Βίτσας: Συγχαρητήρια στα νέα και στα παλιά στελέχη της δομής – Βοήθεια στο Σπίτι

496
Αθανάσιος Βίτσας
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2018 ΚΑΙ 2019 ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ ( Ιστορικό και κάποια από τα πολλά ντοκουμέντα)
Πριν απ όλα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙΣΕΣ, νέα στελέχη της ανανεωμένης δομής. Περιμένουμε και την ορκωμοσία των δύο νοσηλευτριών.
Η συνεργασία με την ηγεσία και τις υπηρεσίες του Υπουργείου ξεκίνησε το 2018. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία ( σπάνιο για μικρό δήμο ) από το στάδιο της διαβούλευσης του νόμου
Απευθυνθήκαμε στα συνδικαλιστικά όργανα των Δήμων, ΠΕΔ (Νίκο Μίχο, Μάκη Μουρατίδη, Φωτεινή Καραλίδου )και στη ΚΕΔΕ που υιοθέτησαν το δίκαιο αίτημά μας για πλήρη στελέχωση του προγράμματος και με ψήφισμά τους υποστήριξαν την επιχειρηματολογία μας. Από το αρμόδιο Υπουργείο με το οποίο συνεργαστήκαμε με επιτυχία, τον Απρίλιο του 2019 έγινε τροποποίηση του νόμου που έδωσε την δυνατότητα στο Δήμο Σαμοθράκης και σε όλους τους μικρούς νησιωτικούς δήμους να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των θέσεων για την πλήρη λειτουργία του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”
Αν δεν ενεργούσαμε, σήμερα η δομή θα είχε μόνο δύο οικιακές βοηθούς.
Επειδή η μικροψυχία βασιλεύει και προσπάθεια ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
ή ο πονηρός σφετερισμός, δημοσιεύουμε το πλήρες ιστορικό της πρωτοβουλίας μας και κάποια ντοκουμέντα ενός αγώνα δρόμου ενός και πλέον έτους. “Είναι δίκαιο κι έγινε πράξη” Αλλά πώς και πότε ;;;;;;;;
ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ …
Το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι ξεκίνησε να υλοποιείται στη Σαμοθράκη από το έτος 1999 από την Δημοτική Επιχείρηση. Το πρόγραμμα υλοποιούσαν δύο δομές ¨Βοήθεια στο σπίτι¨ και ¨Κοινωνική Μέριμνα¨ στελεχωμένες με έξι (6) εργαζόμενους, επιχορηγούμενες στην αρχή από Ευρωπαϊκούς πόρους και στην συνέχεια από εθνικούς πόρους.
Όλα αυτά τα χρόνια το πρόγραμμα δεν σταμάτησε να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους του νησιού μας κυρίως εξαιτίας της φιλότιμης προσπάθειας που κατέβαλαν οι εργαζόμενοι φτάνοντας πολλές φορές στα όρια της αυτοθυσίας καθώς βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι με δυσμενείς συνθήκες εξαιτίας διοικητικών και άλλων αδυναμιών.
Για μήνες απλήρωτοι με ελλιπή στελέχωση του προγράμματος λόγω αδράνειας ή αδυναμίας των διοικούντων για την κάλυψη των κενών θέσεων, οι εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν επάξια στα καθήκοντά τους.
Το 2014 αναλάβαμε ως δημοτική αρχή την διοίκηση του Δήμου και γνωρίζοντας τα ανυπέρβλητα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Δημοτική Επιχείρηση και τα άλλα νομικά πρόσωπα του Δήμου κυρίως λόγω συσσώρευσης οφειλών και αδυναμίας υποστήριξης στην λειτουργίας τους, πήραμε την γενναία απόφαση κατάργησής της.
Όλο το προσωπικό μεταφέρθηκε στο Δήμο, εξασφαλίσαμε πόρους για ληξιπρόθεσμες οφειλές και έτσι εξοφλήθηκαν όλες οι οφειλές προς όλους τους εργαζόμενους, αποκαταστάθηκε η ροή χρηματοδότησης των προγραμμάτων και η μηνιαία καταβολή του μισθού τους.
Επικεντρώσαμε όλες τις προσπάθειές μας να καλύψουμε άλλοτε επιτυχημένα άλλοτε όχι με κάθε τρόπο τα κενά των θέσεων ώστε να ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Το φθινόπωρο του 2018 άρχισαν να κυκλοφορούν οι εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης ότι επίκειται ρύθμιση νόμου για την τακτοποίηση των εργαζομένων στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι.
Ενεργήσαμε άμεσα, από το Νοέμβριο του 2018 ενημερώσαμε το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση των δομών του προγράμματος στο Δήμο Σαμοθράκης προκειμένου να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να αποκαταστήσουμε πλήρως την στελέχωση των δομών.
Στον Μάρτιο του έτους 2018 δημοσιεύτηκε ο σχετικός νόμος 4583/2018 ο οποίος προέβλεπε την κάλυψη μόνο των θέσεων που ήταν στελεχωμένες, για το Δήμο Σαμοθράκης αυτό ερμηνεύεται σε μία (1) και μόνο θέση οικογενειακής βοηθού.
Αμέσως απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών και υποβάλαμε αίτημα για ρύθμιση των σχετικών ζητημάτων, ενώ προχωρήσαμε σε λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την δημιουργία μόνιμης οργανικής θέσης ΥΕ οικογενειακής βοηθού.
Στην συνέχεια δημοσιεύεται ο Ν. 4604/19 που τροποποίησε τον Ν. 4583/2018 αλλά ούτε και οι νέες διατάξεις έδιναν την δυνατότητα πλήρους στελέχωσης του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι για το Δήμο Σαμοθράκης.
Απευθυνθήκαμε στα συνδικαλιστικά όργανα των Δήμων, ΠΕΔ και ΚΕΔΕ που υιοθέτησαν το δίκαιο αίτημά μας για πλήρη στελέχωση του προγράμματος και με σχετικό ψήφισμά τους υποστήριξαν το αίτημα μας που επί τέλους λήφθηκε σοβαρά υπόψη από το αρμόδιο Υπουργείο με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2019 να γίνει τροποποίηση νόμου που έδωσε την δυνατότητα στο Δήμο Σαμοθράκης και σε όλους τους μικρούς νησιωτικούς δήμους να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των θέσεων για την πλήρη λειτουργία του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι.
Προχωρήσαμε σε λήψη νέας απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την δημιουργία άλλων τεσσάρων οργανικών θέσεων 2 ΠΕ Κοινωνικών Επιστημών και 2 ΔΕ Οικογενειακών Βοηθών για την πλήρη στελέχωση του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι.
Στις 18/5/2020 δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι, πέντε (5) θέσεις μόνιμου προσωπικού αντιστοιχούν στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι του Δήμου Σαμοθράκης. είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που καταφέραμε να διασώσουμε το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι σε όφελος των ηλικιωμένων του νησιού μας αλλά και για την ευκαιρία που δίνεται σε μία εργαζόμενη με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για πάνω από 20 χρόνια να αποκατασταθεί εργασιακά, για την ευκαιρία που δίνεται σε 4 άνεργους κατοίκους του νησιού μας να βρουν μόνιμη δουλειά και να στηρίξουν τις οικογένειές τους.
Οι κόποι μας δεν πήγαν χαμένοι.