Εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι 6 δημοσιογράφοι του debate, που θα κάνουν ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς

13085

Την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθούν οι εν λόγω δημοσιογράφοι στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρεις του debate

Το debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει εκλογών θα γίνει την Τετάρτη 10 Μαΐου, στο νέο υπερσύγχρονο στούντιο της ΕΡΤ.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν ο δημοσιογράφος, κοινής αποδοχής και μέλος της ΕΣΗΕΑ που θα συντονίσει την αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, να είναι ο Γιώργος Κουβαράς.

Ο Φώτης Καφαράκης, Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο και τον Γιώργο Κουβαρά, ποιοι θα είναι οι δημοσιογράφοι από τους έξι τηλεοπτικούς σταθμούς που θα υποβάλλουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς.

Τον Alpha θα εκροσωπήσει ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα.

Το debate, διάρκειας τριών ωρών, θα το δείξουν συνολικά έξι κανάλια.

Την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθούν οι εν λόγω δημοσιογράφοι στις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου, ώστε να ρυθμιστούν οι λεπτομέρεις του debate. Ενδεχομένως, να πραγματοποιηθεί η κλήρωση για να καθοριστεί η σειρά των ερωτήσεων.

Οι θεματικές ενότητες θα είναι οι εξής:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,

2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα,

3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,

4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος και

5) Περιβάλλον και Ενέργεια.

Θα υπάρχει και έκτος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

 

Οι κανόνες του debate

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν τις τοποθετήσεις τους ενώ δεν θα υπάρξουν ερωτωαπαντήσεις. Η ερώτηση του δημοσιογράφου θα είναι διάρκειας 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια 1,5 λεπτό. Ο συντονιστής του debate δεν θα έχει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης με τις ερωτήσεις να τις υποβάλλουν δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Σε περίπτωση που επανέλθει με διευκρινιστική ερώτηση ο δημοσιογράφος, οι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 45 δευτερόλεπτα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει δύο τηλεμαχίες, μία μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και μία μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ζήτησαν να γίνει μόνο ένα.

https://www.thetoc.gr/politiki/article/ekloges-2023-autoi-einai-oi-6-dimosiografoi-tou-debate—tha-kanoun-erotiseis-stous-politikous-arxigous-binteo/