Iδρύθηκε ο σύλλογος “Τέμπη 2023” από συγγενείς των θυμάτων

6376

Να αποδοθούν ευθύνες και να γίνει σωστά η δουλειά της δικαιοσύνης απαίτησαν με τη δημιουργία του πρώτου συλλόγου θανόντων εξαιτίας δυστυχήματος στην Ελλάδα, οι συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, σήμερα το απόγευμα στο δημαρχείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Οι πληγέντες που απαρτίζουν το ΔΣ του Σωματείου «Τέμπη 2023», προχώρησαν στην πρώτη τους δημόσια εκδήλωση, παρουσιάζοντας τους στόχους του νεοσύστατου σωματείου, δεσμευόμενοι ότι θα αγωνιστούν για την απόδοση δικαιοσύνης. Δηλώσεις στην είσοδο του δημαρχείου έκαναν ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, πατέρας θύματος και σύζυγος της Σουλτάνας Κωνσταντινίδου, Γ.Γ. του Σωματείου αλλά και ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Σωματείου, Γιώργος Ηλιόπουλος.

«Τελείωσε η εποχή της αφέλειας όπου μία ολόκληρη γενιά πίστεψε σε στοργικά κόμματα και ηγέτες-σωτήρες. Οι υπαίτιοι εγκληματίες είναι χρέος μας να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κωνσταντινίδης, εμφανώς συγκινημένος.

Από την πλευρά του ο νομικός Γ. Ηλιόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «Λίγοι με μειωμένη συνείδηση σε τέτοιες καταστάσεις εκμεταλλεύονται πολλούς με μειωμένη μνήμη. Κύριος στόχος του Σωματείου είναι να ανατρέχει αυτή την εγκληματική πρακτική, θυμίζοντας το τι συνέβη, ποιοι ήταν υπεύθυνοι και ποια ήταν τα αίτια επικινδυνότητας αυτών που μας κυβερνούν ώστε να αλλάξουν τα κριτήρια της επιλογής τους».

Στη γεμάτη συγκίνηση αίθουσα του θεάτρου «Αλέξης Μινωτής», η Μαρια Καρυστιανού, μητέρα της 20χρονης Μάρθης, η οποία έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα και πρόεδρος του Σωματείου, με περίσσια ψυχικής δύναμης μίλησε για το δράμα της μάνας και για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται έχοντας χάσει το παιδί της. «Το δυστύχημα μας στιγμάτισε όλους. Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσω για τον πρώτο Σύλλογο θανόντων εξαιτίας δυστυχήματος, εξαιτίας ενός διεφθαρμένου κράτους.

Είμαι μια μάνα που έχασε το παιδί της. Μου είναι αδιανόητο πως ο ανακριτής επέτρεψε την αλλοίωση του χώρου που χάσαμε τα παιδιά μας. Ούτε ξέρουμε γιατί και πώς έγινε» , δήλωσε τονίζοντας πως πολιτικοί και ΜΜΕ, στρέφουν τεχνηέντως την προσοχή στην αμέλεια. «Δεν ήταν αμέλεια αλλά έγκλημα. Ελήφθησαν και ξοδεύτηκαν κονδύλια από την ΕΕ και φτάσαμε να μιλάμε για πολυτέλεια όταν ζητούμε την ασφάλεια του σιδηροδρόμου.

Οι ένοχοι συνεχίζουν να ζουν με αλαζονεία και πολιτεύονται. Για αυτούς αποτελούμε μια προσωρινή φθορά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε προσωρινή φθορά του κόμματος. Ο υπουργός είπε καλά κάναμε και στέλναμε τα παιδιά μας με τα τρένα γιατί πρέπει και κάποιος να κόψει εισιτήρια. Εγώ είμαι μια τέτοια μάνα. Έστειλα το παιδί μου με το τρένο. Αλλά δε φανταζόμουν πως θα το χάσω», δήλωσε.

«Απαιτούμε από τον ανακριτή να κάνει σωστά τη δουλειά του, ο Άρειος πάγος να αντικαταστήσει τον ανακριτή αν θεωρεί πως δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Εγώ η Μαρία, η μαμά της Μάρθης συμπορεύομαι με τον αγώνα του συλλόγου. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα πάντα για τον αγώνα μας. Και είμαστε έτοιμοι να τα βάλουμε με όλους όσους βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία. Και όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν το δυστύχημα. Αυτή είναι μια υπόσχεση ζωής», τόνισε.

Η Σμάρω Οικού, αδερφή του αδικοχαμένου 28χρονου μηχανοδηγού Δημήτρη Οίκου ο οποίος έχασε τη ζωή του στα Τέμπη, όντας εκτός υπηρεσίας και ταμίας του σωματείου, πρόσθεσε πως το ερχόμενο Σάββατο 6 Μαΐου θα γίνει μία αντίστοιχη εκδήλωση με τη σημερινή, στη Λάρισα. Τις ερχόμενες μέρες παράλληλα, θα γίνει πορεία στις Σέρρες κατά της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή.

«Σε κάθε κράτος θα είχε εκδιωχθεί. Στο δικό μας κράτος κατεβαίνει υποψήφιος σα να μη συμβαίνει τίποτα. Τρέχει ψήφισμα που αφορά την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων», δήλωσε.

Παράλληλα ανέφερε τις προτάσεις του Σωματείου:

Να σφραγιστεί ο σιδηρόδρομος όπως πρότεινε η ανεξάρτητη τριάδα πραγματογνωμόνων,

να προφυλακιστούν και να κληθούν για ανάκριση οι υπεύθυνοι της ΟΣΕ, ΤΡΕΝΟΣΕ και ΡΑΣ,

να δεσμευθούν τα κόμματα για την ολοκλήρωση του υπερσύγχρονου σιδηροδρόμου και

να δίνονται σε κάθε ταξίδι τα ονόματα των θυμάτων στους επιβάτες.

Παράλληλα στόχος του σωματείου είναι να αναχθεί το έγκλημα σε κακούργημα.

Ο δικηγόρος Γιώργος Ηλιόπουλος τόνισε παράλληλα πως υπάρχουν πολλά που πρέπει να διερευνηθούν, όπως το αν υπήρχε πυρασφάλεια, αν είχαν ελεγχθεί τα τρένα για το αν είναι ασφαλή και να αποδοθούν ευθύνες. «Δεν έχουμε να κάνουμε με εγκλήματα αμέλειας. Αυτά αφορούν το κατώτατο προσωπικό. Όπως ο σταθμάρχης που ασχολούνταν με πράγματα, άσχετα με τη δουλειά του τη μοιραία στιγμή. Ποιος όμως τον επέλεξε; Ποιος τον εκπαίδευσε; Πως είναι η εκπαίδευση; Αυτά γεννούν ερωτήματα», δήλωσε.

«Από την άλλη πλευρά δεν λειτουργούσαν τα συστήματα. Το γεγονός ότι ο υπουργός γνώριζε, ο πρωθυπουργός επίσης με τη σύσταση του επιτελικού κράτους, γνώριζε φανερώνει τις ευθύνες τους. Γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτα. Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το έργο της δικαιοσύνης και να τη στηρίξουμε. Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξουμε τα κριτήρια επιλογής των ανθρώπων που μας εκπροσωπούν. Οι επιλογές εμάς κόστισαν τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε και είναι καθαρά θέμα τύχης ότι δεν έγινε η σύγκρουση μέσα στη σήραγγα και δε θρηνούμε περισσότερες», τόνισε καταληκτικά ο κ. Ηλιόπουλος.

Τέλος ο Αλέξανδρος Ιορδανίδης, μηχανοδηγός και Γ. Γ. της ΠΕΠΕ (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης), προσκάλεσε τον κόσμο σε μια συζήτηση για την αλήθεια για το σιδηρόδρομο, ενώ ο μηχανοδηγός Γιώργος Σκουλαρης, τόνισε πως οι μηχανοδηγοί θα προσπαθήσουν να μην ξαναγίνει ποτέ παρόμοιο δυστύχημα. «Μη μας αφήσετε μόνους μας», τόνισε.

Ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, από την πλευρά του, τόνισε πως υπάρχουν στη ζωή δύο θάνατοι, ο φυσικός και εκείνος της λήθης. «Με την έννοια αυτή δεν πρέπει με τίποτε να ξεχαστούν όλα τα πρόσωπα εκείνων των αθώων θυμάτων που τόσο βίαια και άδικα χάθηκαν στα Τέμπη. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και συνδημότες μου, γνωστά πρόσωπα, οικεία. Η συγκίνηση που με διακατέχει είναι τεράστια. Θα πρέπει να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη προς κάθε κατεύθυνση. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί οι οποίοι και διαχρονικά και τώρα, ευθύνονται. Μόνο έτσι θα ησυχάσουν, αν μπορούν να ησυχάσουν, οι ψυχές των θυμάτων», είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του.

makthes.gr.