Νέα έρευνα αποκαλύπτει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

456

Για ερήμωση της υπαίθρου κάνει λόγο μία νέα έρευνα με πρωτοβουλία του Γερμανικού Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ.


Η έρευνα η οποία έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ΚΑΠΑ Research, επιχείρησε να αποτυπώσει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Ο Μιχάλης Γουδής, Διευθυντής του παραρτήματος του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS, τονίζοντας την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις.

“Είναι μία αίσθηση που σίγουρα οι περισσότεροι στην Ελλάδα έχουμε. Ότι υπάρχει μια υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, οικονομικής δύναμης, εξουσίας και ευκαιριών στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα κατά κύριο λόγο στην Αθήνα και δευτερευόντως στη Θεσσαλονίκη”, είπε.

Η έρευνα συμπεραίνει πως το 22% των κατοίκων που ζουν στην ύπαιθρο σκέφτεται ή σχεδιάζει να μετακομίσει από τον τόπο κατοικίας του.

Ο κ. Γουδής, προσθέτει ότι “το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 50%, δηλαδή ένας στους δύο, όταν η ίδια ερώτηση αφορά τα παιδιά αυτών που μένουν σε περιαστικές ή περιφερειακές περιοχές, κωμοπόλεις και χωριά.”

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2022, εστιάζοντας σε τέσσερις περιφέρειες ενδιαφέροντος για το ίδρυμα (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Ιωάννινα και Κρήτη) με συνολικό αριθμό ερωτηθέντων τα 1.639 άτομα.

7 στους 10 απαντούν ότι ο τόπος τους μπορεί να τους προσφέρει μια αξιοπρεπή διαβίωση, ωστόσο, ένας από τους σημαντικότερους λόγος όσων σκέφτονται να μετακομίσουν, είναι η υποβάθμιση του τόπου διαμονής.

“Όσοι αισθάνονται ότι τους παραμελεί η πολιτική τάξη με τις επιλογές που κάνει, εκφράζονται με τρόπο που ίσως δεν το περιμένουμε και με τρόπο που έχει συνέπειες που πολλές φορές δεν μπορούμε να ελέγξουμε στη συνέχεια” αναφέρει ο κ. Γουδής.

Οι κύριοι προβληματισμοί των Ελλήνων κατοίκων της υπαίθρου είναι ζητήματα οικονομικής φύσης όπως η ακρίβεια, οι οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία και η φτώχεια.

για να δείτε αναλυτικά την έκθεση αποτελεσμάτων της έρευνας.

https://www.sbs.com.au/language/greek/el/podcast-episode/poll-heinrich-boll/fzqd9zf2u