«Ανεξαρτησία» του βορείου Έβρου ζητούν 40 φορείς

675

«Ανεξαρτησία» του βορείου Έβρου ζητούν 40 φορείς – Συλλέγουν υπογραφές και ενημερώνουν τον πρωθυπουργό

Στην τελευταία απογραφή του 2021 η Αλεξανδρούπολη είδε τον πληθυσμό της να αυξάνεται κατά 6.000 περίπου κατοίκους, το λιμάνι να αναβαθμίζεται συνεχώς και να μετατρέπεται σε διεθνές συγκοινωνιακό και ενεργειακό κόμβο και τις τουριστικές υποδομές της να μεγεθύνονται, αποτελώντας, πλέον, η περιοχή ένα ελκυστικό προορισμό

 

Από την άλλη, οι δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου είδαν την ίδια περίοδο τον πληθυσμό τους να μειώνεται κατά 8.640 κατοίκους, τις επιχειρήσεις τους να κλείνουν η μία μετά την άλλη και ολόκληρα χωριά να ερημώνουν. Ο βόρειος Έβρος, κατά βάση αγροτική περιοχή, διαθέτει τρία συνοριακά σημεία με χώρες φθηνές και με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές με αποτέλεσμα να αιμορραγεί οικονομικά, διοικητικά και πληθυσμιακά.

 

Είναι οι δύο όψεις του Έβρου. Οι διαφορετικές ταχύτητες που τρέχει ο νομός, με την αναπτυξιακή δυναμική που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια η Αλεξανδρούπολη αλλοιώνει τα στατιστικά ολόκληρου του Έβρου και «καταπίνει» την όποια πιθανότητα να ενταχθεί το βόρειο κομμάτι του σε ειδικά φορολογικά και αναπτυξιακά καθεστώτα προκειμένου να φρενάρει η εγκατάλειψη και η ερημοποίηση που κυριαρχεί εκεί.

 

Στο πλαίσιο αυτό περισσότεροι από 40 φορείς του βορείου Έβρου ανέλαβαν την πρωτοβουλία, με στόχο τη διοικητική αναδιάταξη της περιοχής σε δύο Περιφερειακές Ενότητες, ώστε να δημιουργηθεί αυτόνομη Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Έβρου. Ήδη έχουν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών και το επόμενο διάστημα αναμένεται να επιδιώξουν συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ζητήσουν την προώθηση του αιτήματός τους.

 

Την πρόθεση του να σπάσει η απομόνωση του βορείου Έβρου είχε εκφράσει από το βήμα της περσινής ΔΕΘ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χωρίς όμως να γίνει κάτι χειροπιαστό μέχρι σήμερα.

 

Εκτός από τους επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς από τους πρώτους που συστρατεύθηκαν με την Πρωτοβουλία και υπέγραψαν το αίτημα είναι ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, πρώην δήμαρχοι και προσωπικότητες της περιοχής.

«Γιατί να έρθει κάποιος να στήσει μια επιχείρηση στον βόρειο Έβρο»;

«Τα αρνητικά στατιστικά που καταγράφει ο βόρειος Έβρος ισοσκελίζονται από το νότιο κομμάτι του νομού που ανθεί, εξανεμίζοντας την πιθανότητα εφαρμογής μέτρων στήριξης στο βόρειο κομμάτι του. Ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλο το νομό. Όταν, όμως, υπάρχει το ίδιο ποσοστό επιδότησης είτε στο Ορμένιο, είτε στην Αλεξανδρούπολη που θα επενδύσεις; Γιατί να έρθει κάποιος να στήσει μια επιχείρηση στον βόρειο Έβρο από την στιγμή που δεν έχει λιμάνι, σιδηρόδρομο και αεροδρόμιο; Θα προτιμήσει την Αλεξανδρούπολη» τονίζει στο ethnos.gr η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή και ψυχή της Πρωτοβουλίας για την διοικητική διαίρεση του Έβρου.

 

Όπως λέει η κ. Μεμετζή «οι αναπτυξιακές πολιτικές που οφείλουν να εφαρμόζονται στο Βορρά πρέπει να είναι τελείως διαφορετικές από αυτές του Νότου, ενώ οι διεκδικήσεις πρέπει να είναι στοχευμένες σε εντελώς αντίθετα σημεία. Ζητάμε, μεταξύ άλλων, μείωση του ΦΠΑ, ιδιαίτερη μεταχείριση στη φορολογία και αυξημένα κίνητρα στον αναπτυξιακό νόμο ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τον γεωκτηνοτροφικό τομέα, χαμηλότοκα δάνεια για εγκατάσταση νοικοκυριών. Δεν μπορούμε, όμως, να διεκδικήσουμε τα αιτήματα μας, αν και τα δικαιούμαστε βάσει των δεικτών. Για αυτό και πρέπει να οροθετηθεί ο βόρειος Έβρος ξεχωριστά για να το χρησιμοποιήσει αυτό ως εργαλείο και να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Μία ξεχωριστή Περιφερειακή Ενότητα θα έχει ισχυρή φωνή για να θέσει ένα άλλο πλαίσιο διεκδίκησης, διαφορετικό από αυτό που αρμόζει στο νότιο τμήμα του νομού. Πρέπει να απεγκλωβιστεί από το σημερινό διοικητικό σχήμα η περιοχή μας».

Στο τραπέζι και τα γεωγραφικά όρια του νομού

 

Στο τραπέζι οι φορείς βάζουν και τα γεωγραφικά όρια του νομού, υπενθυμίζοντας ότι η ΠΕ Έβρου είναι η πιο επιμήκης της Ελλάδας με σχεδόν 200 χλμ μήκος και την πρωτεύουσα στο νότιο άκρο του. Τα Πετρωτά απέχουν π.χ. από την πρωτεύουσα 165 χιλιόμετρα, ενώ το Ορμένιο απέχει 157 χιλιόμετρα. Για να επισκεφτεί ο κάτοικός τους μία υπηρεσία στην Αλεξανδρούπολη πρέπει με ιδιωτικό αυτοκίνητο να ταξιδέψει σχεδόν 2 ώρες.

 

Την ίδια στιγμή οι 52.000 περίπου κάτοικοι του Βορείου Έβρου απέχουν μόλις λίγα λεπτά από την Βουλγαρία και την Τουρκία, χώρες με πολύ χαμηλή φορολογικό καθεστώς (ΦΠΑ 8%). Από την πλευρά των Δικαίων, του Ορμενίου και του Κυπρίνου οι κάτοικοι κατευθύνονται για ψώνια στο Σβίλενγκραντ και το Ιβαΐλογκραντ της Βουλγαρίας. Από τις Καστανιές, τα Μαράσια και τα Ρύζια μέχρι και το Διδυμότειχο οι κάτοικοι πηγαίνουν στην Αδριανούπολη της Τουρκίας.

 

Σύμφωνα με την Φιλιώ Μυλωνά, Πρόεδρο Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας το 2019 λειτουργούσαν 150 καταστήματα. Σήμερα λειτουργούν με  το ζόρι 90 καταστήματα. «Θέλουμε να υπαχθούμε σε ειδικό φορολογικό καθεστώς για να επιβιώσουμε. Είμαστε μια τελείως απομακρυσμένη, ερημοποιημένη και απόλυτα φτωχοποιημένη περιοχή. Πήραμε κατρακύλα χωρίς επιστροφή. Είναι επιτακτική ανάγκη η ίδρυση νέας περιφερειακής ενότητας».

 

Όπως λέει από την πλευρά της η Βάσω Καλαΐτζή, Πρόεδρος Ένωσης Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου «από το 2020 όσο ήταν κλειστά τα σύνορα οι καταναλωτές έβαζαν καύσιμα στην περιοχή μας και αν και υπήρχε lockdown παρατηρήθηκε αύξηση της κατανάλωσης.  Όλοι οι καταναλωτές από την ώρα που άνοιξαν τα σύνορα τον Φεβρουάριο του 2022 κατευθύνονταν στα βενζινάδικα στην Τουρκία γιατί η διαφορά στην τιμή είναι πολύ μεγάλη.  Με την Τουρκία στα καύσιμα η διαφορά είναι στο 1 ευρώ κα με την Βουλγαρία είναι στα 60 -70 λεπτά. Το 2010 τα πρατήρια στο βόρειο Έβρο ήταν 120 πρατήρια και το 2023 είμαστε γύρω στα 29 πρατήρια αλλά τέλος του 2023 θα μείνουν λιγότερα από 20 έτσι όπως πάμε».

Τι λέει η Περιφέρεια

Θέση για το θέμα απέφυγε να πάρει όλο το προηγούμενο διάστημα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος όσες φορές και αν του τέθηκε  το ζήτημα. Αρνητικός στην διαίρεση της Περιφέρειας εμφανίζεται ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, τονίζοντας ότι το μέλλον είναι οι μητροπολιτικοί δήμοι.

 

Από την άλλη ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στο ethnos.gr ότι «είναι κάθετος στο ενδεχόμενο  να διαιρεθεί ο νομός και να κοπεί στα δύο. Ο Έβρος πρέπει να είναι ενιαίος. Η πρότασή μου είναι επαναφορά του Επαρχείου του βορείου Έβρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών , όπως και λειτουργούσε επί νομαρχιακής αυτοδιοίκησης». Πρόκειται για μια πρόταση που είχε καταθέσει ο κ.  Πέτροβιτς στο παρελθόν αλλά απορρίφθηκε. Ο Έβρος εξάλλου έχει δύο αστυνομικές διευθύνσεις (Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα), δύο Μητροπόλεις, δύο δικαστικές Αρχές και δύο νοσοκομεία (Αλεξανδρούπολη και Διδυμότειχο) «Άρα θα διευκόλυνε την καλύτερη λειτουργία του νομού στο διοικητικό σκέλος να υπήρχε και ένα Επαρχείο».

Αναφερόμενος στην οικονομική ανάπτυξη του βόρειου Έβρου ο κ. Πέτροβιτς προτείνει την δημιουργία στο Τρίγωνο Έβρου μιας ζώνης  με χαμηλό φορολογικό καθεστώς η οποία θα είναι ανταγωνιστική με την Βουλγαρία και την Τουρκία. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν δύο πόλοι.  Ένας στο Τρίγωνο και ένας στην Αλεξανδρούπολη.

https://www.ethnos.gr/greece/article/258075/anexarthsiatoyboreioyebroyzhtoyn40foreissyllegoynypografeskaienhmeronoyntonprothypoyrgo?fbclid=IwAR07eo-S1o1ZP5EBbMhRKR70X8jWHaeVmDpvm3KmO0QeCjtKSSXLgfoLf04