Βασίλης Τσολακίδης: «Τα παιδιά του Σπάρτακου, της Γκίμπρενας και του Σουφλίου επέστρεψαν στο χώρο γέννησης και δράσης τους»!

868

«Τα παιδιά του Σπάρτακου,της Γκίμπρενας και του Σουφλίου επέστρεψαν στο χώρο γέννησης και δράσης τους»!-Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου η Θράκη στο προσκήνιο και στο λογοτεχνικό τοπίο!

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ» επέστρεψαν με τη μυθοπλασία της Διδώς Σωτηρίου στον πραγματικό χώρο γέννησης τους, στο μεταξουργείο Τζίβρε! Είναι ένας ύμνος για το Σουφλί, τη μεταξένια πολιτεία, ένα λογοτεχνικό – εκδοτικό και πολιτιστικό ορόσημο υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού, που αξίζει κάθε υπογράμμισης και προβολής! Είναι η πραγματική ιστορία των μεταξεργατριών, οι οποίες ήταν φυλακισμένες μαζί με την Έλη Παππά στις φυλακές ΑΒΕΡΩΦ, τη γυναίκα του εμβληματικού στελέχους του ΚΚΕ, του Νίκου Μπελογιάννη, μετέφεραν τις αυθεντικές μαρτυρίες τους αφηγούμενες τη ζωή τους και τις συνθήκες εργασίας τους, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες τους κι έτσι η Διδώ Σωτηρίου έγραψε ένα μυθιστόρημα μετά κι από επιτόπια έρευνα της στο Σουφλί! Τα χειρόγραφα αγνοούνταν για πάρα πολλά χρόνια, καθώς η ταραγμένη μεταπολεμική περίοδος επέβαλε τη συνεχή μεταφορά τους σε διάφορες κρύπτες μ’ αποτέλεσμα η απώλεια ενός μέρους τους να είναι μια φυσιολογική συνέπεια. Ήταν ένα ανολοκλήρωτο μυθιστόρημα, που τελικά ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΚΕΔΡΟΣ» το 2011, με τη συνεργασία του ανιψιού της Νίκου Μπελογιάννη, γιου της Έλλης Παππά και του Νίκου Μπελογιάννη, και της καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Έρης Σταυροπούλου! ΜΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ», ΤΗΣ ΓΚΙΜΠΡΕΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ! Μια διαρκής ευκαιρία για να συνομιλήσει και να επικοινωνήσει η μεταξένια πολιτεία με ένα ευρύτερο εθνικό και διεθνές ακροατήριο για την πολυεπίπεδη κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και παραγωγική ιστορία του!