Περιοδεία του Βασίλη Τσολακίδη στα χωριά Κριός, Δίλοφος, Δίκαια, Ορμένιο, Πετρωτά, Θεραπείο και Μηλιά

1030

Στα χωριά του Τριγώνου περιόδευσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Έβρο Βασίλης Τσολακίδης.

Παντού κυρίαρχο πρόβλημα ήταν το δημογραφικό, η μετανάστευση των νέων διότι δεν υπάρχουν δουλειές για να μείνουν! Επίσης η ανεπάρκεια κοινωνικών υποδομών για υγεία, παιδεία, πολιτισμό, αθλητισμό. Όπως σημείωσε ο Βασίλης Τσολακίδης, «πρόκειται για μια περιοχή η οποία έχει ανεκμετάλλευτο δυναμικό το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε όφελος της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, αλλά και της χώρας μας συνολικότερα». Σε όλα τα χωριά υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με κατοίκους για τα καίρια προβλήματα της περιοχής.

Πρώτοι σταθμοί της περιοδείας ο Κριός και ο Δίλοφος κοντά στο μεγάλο  τελωνείο της Τουρκίας (Καπή Κουλέ), που είναι ένας σημαντικός κόμβος στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Η περιοχή για πολλές δεκαετίες είχε μια εντυπωσιακή ανάπτυξη λόγω της εξόρυξης του λιγνίτη. Κάποτε από τον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού περνούσε το περίφημο Orient Express, τώρα ερημιά…

Στα Δίκαια συναντήθηκε με τον διευθυντή  του Λυκείου κ. Δημήτρη Τσάμογλου, στον οποίο προσέφερε βιβλία ντόπιων λογοτεχνών για τη βιβλιοθήκη του Λυκείου αλλά και του Γυμνασίου. Ακολούθως επισκέφθηκε τη σιδηροδρομική γέφυρα, την οποία είχε ανατινάξει ομάδα 82 ανταρτών με επικεφαλής τον Γεώργιο Γκεντσίδη, τον Καπετάν Ερμή της Εθνικής Αντίστασης, προκειμένου να ανακοπεί ο εφοδιασμός της πολεμικής βιομηχανίας της ναζιστικής Γερμανίας με χρώμιο από την Τουρκία! Ήταν ένα από τα σημαντικότερα σαμποτάζ του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου και προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κατακτητών που θέλησαν να προχωρήσουν σε αντίποινα με την εκτέλεση κατοίκων του χωριού αλλά τους σταμάτησε ο πρόεδρος Απόστολος Γροϊδης-«Καραμπάσης», ο οποίος αρνήθηκε να δώσει λίστα ονομάτων και σε μια πράξη ηρωισμού, πρόσφερε προς εκτέλεση τον εαυτό του και την οικογένεια του!

Επόμενος σταθμός ήταν το Τελωνείο Ορμενίου, που (μετά το Τελωνείο των Κήπων) είναι η δεύτερη πύλη του Έβρου, που σηματοδοτεί τη διασυνοριακότητα ως μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και μια μεγάλη πρόκληση αμοιβαίων συνεργασιών στο πνεύμα της ειρηνικής συνύπαρξης! Ο κ. Τσολακίδης εντόπισε αρκετά σημεία, που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης για τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στο βορειότερο σημείο της! Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδίας Θρακικών Συλλόγων Ευρώπης και δημοτικό σύμβουλο του Gemmrigheim, στη Βάδη Βυρτεμβέργη, όπου ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της αδελφοποίησης της γερμανικής πόλης με το Ορμένιο.

Στα Πετρωτά ο Βασίλης Τσολακίδης συναντήθηκε και με τον κ. Φώτη Παρασχούδη, πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και εκπρόσωπο των Πετρωτιωτών Γερμανίας!

Στο τέλος της περιοδείας επισκέφθηκε τα δύο γραφικά παραποτάμια χωριά του Άρδα, κοντά στην ελληνο-βουλγαρική μεθόριο.

Ο Βασίλης Τσολακίδης σημείωσε σχετικά με το φράγμα Κυπρίνου-Θεραπειού, (που είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα στην περιοχή), ότι «υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να επιλύσουμε προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της παραγωγής και των αγροτών»!
Η  επίσκεψη στη Γαλήνη, στο χωριό με τους μηδέν κατοίκους, αποτέλεσε μια δυνατή εμπειρία, την οποία πρέπει να βιώσουν όλοι οι πολιτικοί όλων των πολιτικών δυνάμεων για να αντιληφθούν το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της περιφέρειας συνολικά και του Έβρου ειδικά. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δήλωσε ότι «έχω ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για να προωθηθούν αναπτυξιακές λύσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στη συγκράτηση του πληθυσμού, ειδικά της νεολαίας»!