«Το νερό μίλησε» – Αθώοι ο πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Σταύρος Τσιτσιφύλλας

744

Γράφει ο Δημήτρης Δεντσίδης

Αθώοι κρίθηκαν στο Εφετείο Κομοτηνής για τα προβλήματα ύδρευσης στην πόλη του Διδυμοτείχου στις 29 Ιουνίου 2017, ο πρώην δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ Σταύρος Τσιτσιφύλλας.

Είναι το δεύτερο δικαστήριο που αθωώνονται καθώς είχε προηγηθεί το πρώτο στην Ορεστιάδα τον Ιούνιο του 2019.

Δύο άνθρωποι που βοήθησαν στην επίλυση πολλών προβλημάτων στην ύδρευση του Διδυμοτείχου, αλλά ταυτόχρονα ως «φταίχτες», ταλαιπωρήθηκαν από μηνύσεις, κατηγορίες και προσβολές.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στην εποχή των μνημονίων, στην εποχή της υποστελέχωσης των υπηρεσιών όπου η ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου είχε δύο μόνιμους υπαλλήλους, στην εποχή που τα νομικά πρόσωπα δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από πουθενά παρά μόνο από αναταποδοτικά δηλαδή από τα έσοδά της, η τότε δημοτική αρχή βρέθηκε απέναντι στο μεγαλύτερο πρόβλημα του Διδυμοτείχου.

Τον Ιούνιο του 2017 πολλά και επαναλαμβανόμενα σπασίματα του κεντρικού αγωγού ύδρευσης που έρχεται από τον Βάλτο Ορεστιάδας είχαν σαν αποτέλεσμα την πολυήμερη διακοπή νερού στην πόλη του Διδυμοτείχου.

Οι δημότες αμέσως διαμαρτυρήθηκαν στην δημοτική αρχή και ορισμένοι κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά παντός υπευθύνου στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μια επιτροπή αγώνα με την ονομασία «Πόλη χωρίς νερό Πόλη χωρίς μέλλον» καλώντας τους δημότες να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του δημαρχείου ώστε να καταθέσουν σχετικό ψήφισμα στην δημοτική αρχή και στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Τα ερωτήματα των πολιτών ήταν:

Τι γίνεται

  1. Με τα 3 μεγάλα έργα συνολικής αξίας 4.800.000 ευρώ;
  2. Με την έγκαιρη και υπεύθυνη αναλυτική ενημέρωση;
  3. Με το ειδικό τέλος κατανάλωσης νερού 80%;
  4. Με το τέλος του βιολογικού καθαρισμού 80%;
  5. Με την καταλληλότητα του νερού;
  6. Με την ορθολογική χρήση του (αγροτική χρήση από συγκεκριμένα σημεία, απομόνωση παλαιών δικτύων, κ.α);
  7. Με τις τακτοποιήσεις των λογαριασμών;
  8. Με τις τιμολογιακές πολιτικές;
  9. Με το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει την δημοτική επιχείρηση;

Η  διαμαρτυρία των κατοίκων, έξω από το δημαρχείο μεταφέρθηκε στη συνέχεια μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, όπου ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση, στο οποίο, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, συζητήθηκε σε κλίμα έντασης, προ ημερήσιας διάταξης, το μείζον πρόβλημα του νερού στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή του Διδυμοτείχου.

Στην συζήτηση που ακολούθησε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Σταύρος Τσιτσιφύλλας αλλά και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που πήραν τον λόγο,  έδωσαν τις σχετικές απαντήσεις στα δίκαια ερωτήματα των δημοτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και προσωπικά είχα ενημερώσει τους δημότες του δήμου Διδυμοτείχου για το τι ακριβώς συμβαίνει με την ύδρευση στο Διδυμότειχο σε σχέση με τις μελέτες, τα έργα και τις πρωτοβουλίες της τότε δημοτικής αρχής με κείμενα σε τοπικές εφημερίδες όπως η εφημερίδα  ΄΄Εν Διδυμοτείχω΄΄ και ΄΄Η Γνώμη΄΄ και σε τοπικούς ιστότοπους ενημέρωσης όπως το inevros.gr, faros.gr. thrakinea.gr…

Η συνέχεια είναι γνωστή.Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 εκλέγεται νέα δημοτική αρχή, όπου πολλά μέλη της πρωτοστατούσαν στην επιτροπή αγώνα για το νερό το 2017.

Άν και η σημερινή κατάσταση διαδραματίζεται σε ένα διαφορετικό οικονομικό τοπίο σε ολόκληρη την χώρα συγκριτικά με την εποχή των μνημονίων 2010 – 2018.

Σε μια εποχή που χρηματοδοτούνται οι ΔΕΥΑ, η ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου έχει χρηματοδοτηθεί με 5 εκ. ευρώ και προκηρύχθηκαν νέες μόνιμες θέσεις εργασίας,  δεκατέσσερις μόνιμες θέσεις προσωπικού για την ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου.

Ουσιαστικά έργα για την ύδρευση την περίοδο 2019 – 2023 δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Περιμένουμε τις μελέτες και τα έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΄΄Αντώνης Τρίτσης΄΄.

Η όποια σημερινή βελτίωση στην εικόνα της ύδρευσης…

Οφείλεται λίγο στα έργα που έχουν υλοποιηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, λίγο στην μειωμένη ζήτηση λόγω δημογραφικής κατάρρευσης και λίγο στις πρόσθετες ποσότητες νερού που έχουν εισέλθει στο κεντρικό δίκτυο από την γεώτρηση στο  Πραγγί .

Το νερό μίλησε…

*Κείμενα για την ύδρευση του Διδυμοτείχου

https://www.inevros.gr/2020/01/23/arthro-diamartyria-gia-to-nero-tria-xronia-meta/?fbclid=IwAR37k0Zk_LMgxUlYeR8DcI8gbhdtZaKNOxkbvrII53iT4jehukFbsOqOCWw

https://www.inevros.gr/2020/01/23/arthro-diamartyria-gia-to-nero-tria-xronia-meta/?fbclid=IwAR2gWCLECyKEd3WbUPGq9iWjoC90dyVQKfFL_l-a-eAxIpUd0xqgNQEkNcs

https://www.gnomionline.gr/apantisis-se-ola-apo-tin-devad-mesa-apo-to-1o-enimerotiko-tefchos-katanaloti/?fbclid=IwAR1YGwJWNJ4FlDGi3AyyxMMh8zJ8wn8YKut9i8CiUMPcLq1HRFju48ETYP4