Στον Γαστρονόμο Απριλίου: Γιορτάζουμε το Πάσχα στον Έβρο – Ένα οδοιπορικό στο τελευταίο σύνορο

547
Από την Αλεξανδρούπολη ως την Ορεστιάδα, ταξιδέψαμε κατά μήκος του ποταμού Έβρου και καταγράψαμε τις άγνωστες συνταγές της εβρίτικης κουζίνας. Βύσσα, Σουφλί, Βρυσικά, Διδυμότειχο, Βρυσούλα, Αλεξανδρούπολη, Δέλτα: Ντόπιοι σεφ, μαγείρισσες σε πόλεις και χωριά, παραγωγοί και ψαράδες, μοιράζονται μαζί μας τις συνταγές του τόπου τους και γαστρονομικές ιστορίες που γεννήθηκαν από το σπάνιο αμάλγαμα πληθυσμών και πολιτισμών του Έβρου.
Στρώσαμε ένα μεγάλο λαμπριάτικο τραπέζι στο Δέλτα του Έβρου με συνταγές από 7 σεφ που συγκεντρώθηκαν με ενθουσιασμό σε ένα από τα συναρπαστικότερα τοπία της Ελλάδας, για να μαγειρέψουν την παραδοσιακή εβρίτικη κουζίνα αλλά και δημιουργικές συνταγές, εμπνευσμένες από τα εμβληματικά προϊόντα του Έβρου.
Μπήκαμε στην ψαροκαλύβα της «Κυράς του Δέλτα», της μοναδικής γυναίκας στο Δέλτα, μιας εμβληματικής μορφής που συνεχίζει το παραδοσιακό επάγγελμα του ψαρά, και δοκιμάσαμε τις ψαρονοστιμιές που μας μαγείρεψε με φόντο τα ήρεμα νερά του ποταμού και έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης.
Γνωρίσαμε Εβρίτισσες καλομαγείρισσες που μας υποδέχτηκαν στις κουζίνες τους και μας ετοίμασαν τις μεγαλοβδομαδιάτικες, τις νηστίσιμες και τις πασχαλινές παραδοσιακές συνταγές των προγόνων τους. Μάθαμε πώς ετοιμάζεται το εβρίτικο τσουρέκι με χειροποίητη μαγιά λυκίσκου, αλλά και ο περίφημος κόκκινος εβρίτικος τραχανάς που ζυμώνεται με ταχίνι!
Σας παρουσιάζουμε το εαρινό χορτολόγιο της Ελλάδας: Για πρώτη φορά, όλα τα ανοιξιάτικα άγρια και καλλιεργημένα χόρτα της ανοιξιάτικης ελληνικής φύσης, αυτός ο ατίμητος θησαυρός της ελληνικής γαστρονομίας και ένα μοναδικό σύμβολο της παραδοσιακής μαγειρικής του τόπου μας. Σας τα παρουσιάζουμε σε συναρπαστικές συνταγές: από ανοιχτές πίτες και ντολμάδες, μέχρι μοναδικές μαγειρίτσες, λαχταριστούς χορτοκεφτέδες, πιτάκια και μπουρεκάκια, σούπες και τσιγαριαστά της νέας εποχής.
Αρνί και κατσίκι, από την κορυφή ως τα νύχια: Ο πιο πλήρης και αναλυτικός οδηγός για το εθιμικό κρέας του Πάσχα, για να ξέρουμε ποιο κομμάτι θα μας δώσει τα καλύτερα μαγειρέματα, αξιοποιώντας τα στο έπακρο. Ενας nose to tail κατάλογος γνωριμίας με τα πιο… δύσκολα κομμάτια για no waste μαγειρέματα πρωτόγνωτης υφής και νοστιμιάς. Μαζί, 17 απίθανες συνταγές που θα θέλουμε να φτιάχνουμε ξανά και ξανά με κάθε, μα κάθε κομμάτι από αρνάκι και κατσικάκι!
Ο Dimitrios Makriniotis μας φτιάχνει τα γαλατένια γλυκά της άνοιξης:  Κρέμες, μους, τσίζκεϊκ, γαλατόπιτα, μελόπιτα, γιαουρτόπιτα και γαλακτομπούρεκο! Τι άλλο ταιριάζει καλύτερα στα γιορτινά ανοιξιάτικα τραπέζια, αν όχι τα απολαυστικά, ευωδιαστά γαλατένια γλυκά και επιδόρπια που κλείνουν μέσα τους όλα τα αρώματα της άνοιξης;
Ο πασχαλινός Γαστρονόμος Απριλίου κυκλοφορεί την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου, με την Καθημερινή της Κυριακής!
~ Η ομάδα του Γαστρονόμου ~
Αρχισυντάκτης: Angelos Rentoulas
Υπεύθυνες Ύλης: Maria Vassilopoulou Christina Tzialla
Δημοσιογραφική ομάδα: Βιβή Κωνσταντινίδου Nikoleta Makrionitou Nena Dimitriou Marina Petridou Angela Stamatiadou Meropi Papadopoulou Aris Sklavenitis
Digital: Anastasia Seferiadou Georgia Papastamou Nandia Liargova
Creative Art Director: Σωτήρης Μαργέλος
Art Director: Ακριβή Κάκκαβα
Photography & Features Producer: Nasia Diamantidis
Εικονογραφήσεις: Philippos Avramides , Αριστέα Ρέλλου
Φωτογραφίες & Βίντεο:
Michael Pappas  Nikos Karanikolas  Antonia Kati  Yannis Sikianakis Theodosis georgiadis food photography  Aspa Koulira  Amaryllis Tsegou Christina Georgiadou Δημήτρης Βλάικος