ΚΚΕ Ορεστιάδας ” Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας οδηγούνται σε απαξίωση…”

358
Το Σχολείο 2ης ευκαιρίας Ορεστιάδας θα επισκεφτεί την Πέμπτη 30 Μάρτη και ώρα 7μμ αντιπροσωπεία της Οργάνωσης Ορεστιάδας του ΚΚΕ προκειμένου να  ενημερώσει εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση  του Κόμματος για τα προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία 2ης ευκαιρίας. Στην  ερώτηση που κατέθεσαν στην αρμόδιο υπουργό οι βουλευτές  κ.κ. Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Νίκος Καραθανασόπουλος, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργος Λαμπρούλης, Γιώργος Μαρίνος, Θανάσης Παφίλης, Νίκος Παπαναστάσης και Μανώλης Συντυχάκης  μεταξύ των άλλων αναφέρουν  ότι, « οδηγούνται σε   απαξίωση τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), ένας θεσμός που παρέχει την ευκαιρία σε άτομα άνω των 18 ετών, που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, να ολοκληρώσουν την 9χρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση,» ενώ ρωτούν την υπουργό τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
– Να μη χαθεί άλλη διδακτική ώρα και να προβλεφθεί αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που έχουν χαθεί, ώστε να μην «πληρώσουν» οι μαθητές των ΣΔΕ την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.
– Να προχωρήσει άμεσα σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες.
– Να υπάρξει σταθερή μηνιάτικη αποπληρωμή των ωρομισθίων εκπαιδευτών και συμβούλων στα ΣΔΕ”»
Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
“Σε απαξίωση οδηγούνται τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), ένας θεσμός που παρέχει την ευκαιρία σε άτομα άνω των 18 ετών, που έχουν εγκαταλείψει το σχολείο, να ολοκληρώσουν την 9χρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση.
Τα ΣΔΕ ξεκινούν την λειτουργία τους στα μέσα Σεπτεμβρίου μόνο με τους αποσπασμένους μόνιμους εκπαιδευτές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται όλα τα μαθήματα. Ανάλογα με το πόσους μόνιμους έχει κάθε σχολική μονάδα πολλές ώρες απλά δεν γίνονται. Ουσιαστικά τα ΣΔΕ λειτουργούν με πλήρες πρόγραμμα μετά την ανάληψη υπηρεσίας από τους ωρομίσθιους, η οποία τα περασμένα χρόνια γίνεται στην καλύτερη περίπτωση τα Χριστούγεννα, ενώ έχει φτάσει να γίνει και Μάρτη.
Για τη φετινή σχολική χρονιά, παρά τις προσδοκίες που δημιούργησε η πιο έγκαιρη από ποτέ υποβολή δικαιολογητικών οι πρώτοι ωρομίσθιοι πήγαν στα ΣΔΕ στις 9/12/2022, δηλαδή 3 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με δυσμενείς συνέπειες για τους μαθητές, οι οποίοι χάνουν το 1/3 της σχολικής χρονιάς και συνεπώς δεν θα πάρουν τα εφόδια που τους είναι απαραίτητα στη ζωή τους και για οποία έχουν εγγραφεί στα ΣΔΕ. Παράλληλα, παρά τα τεράστια κενά και τις ανάγκες των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί και οι σύμβουλοι βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία αναμένοντας κάθε χρόνο αν και πότε θα προσληφθούν, ενώ έχουν και μεγάλη απώλεια εισοδήματος.
Να σημειωθεί επίσης ότι οι ωρομίσθιοι καθηγητές στα ΣΔΕ όχι μόνο δεν πληρώνονται κάθε μήνα όπως οι αναπληρωτές καθηγητές (παρόλο που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ όπως και αυτοί) αλλά παρατηρείται και τεράστια καθυστέρηση στην πρώτη πληρωμή. Αυτό τους δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης μιας και για σημαντικό κομμάτι των ωρομισθίων εκπαιδευτών και συμβούλων τα ΣΔΕ είναι η μόνη ή η σημαντικότερη πηγή εισοδήματός τους.