Επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νομό Έβρου

1182

Η επίσκεψη ενός πρωθυπουργού σε μια περιοχή είναι από μόνη της ένα μεγάλο γεγονός. Προσωπικά, σέβομαι κι εκτιμώ την παρουσία του στο νομό μας (έστω και μόνο στην πρωτεύουσα του).

Βέβαια, εκτός από την παρουσία ενός πολιτικού αρχηγού, σημασία έχει ο λόγος και τα έργα του. Επειδή στην προκειμένη περίπτωση, αναφερόμαστε στον πρωθυπουργό της χώρας, δηλαδή τον άνθρωπο που κυβερνάει, έχουμε να κρίνουμε αφενός το έργο του για την περιοχή στη θητεία που πέρασε και αφετέρου τις μελλοντικές προτάσεις της παράταξης του.

Όσον αφορά στον απολογισμό έργου για το νομό Έβρου τι έχουμε να καταγράψουμε;

Διαπίστωσα ότι το μόνο μεγάλο έργο της κυβέρνησης που είναι τώρα στην ολοκλήρωση του, ήταν η γιγάντια επέκταση του Κ.Υ.Τ. – ΠΡΟΚΕΚΑ. Πραγματικά τραγικό…

Επίσης έχουμε να καταγράψουμε πολλά δεν… Είναι απ’ αυτά που δεν έκανε η κυβέρνηση και τα ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός… Δεν απάντησε όμως γιατί δεν…

  • Δεν αναβαθμίστηκε το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης.
  • Δεν αναβαθμίστηκαν οι πύλες εισόδου στα Τελωνεία Κήπων και Καστανεών.
  • Δεν υλοποιήθηκε η γέφυρα σύνδεσης στους Κήπους.
  • Δεν πραγματοποιήθηκε κανένα μεγάλο έργο πολιτισμού στο νομό.
  • Δεν δημιουργήθηκαν Υδατοδρόμια στην Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.
  • Δεν έγινε κανένα έργο αναβάθμισης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας παρά την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.
  • Δεν αξιοποιήθηκαν τα γεωθερμικά πεδία της περιοχής.
  • Δεν αναβαθμίστηκε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αλλά έκανε άλματα πτώσης τα τελευταία χρόνια με τη μείωση των εγγραφών των φοιτητών.
  • Δεν έμεινε ούτε καν στάσιμη η οικονομία του βορείου Έβρου αλλά καταρρέει από την «αιμορραγία» προς τις όμορες χώρες.
  • Δεν έχει ανακοινωθεί κανένα φορολογικό κίνητρο για το βόρειο τμήμα του νομού.
  • Δεν υλοποιήθηκε καμιά σοβαρή και ουσιαστική παρέμβαση ενάντια στη δημογραφική κατάρρευση του νομού.

Κι όλα αυτά ενώ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε το Σεπτέμβριο του 2021 στη ΔΕΘ ότι πρέπει να εφαρμοστεί ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για το βόρειο τμήμα του νομού Έβρου κι ακόμη πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η σύσταση της περιβόητης Διακομματικής Επιτροπής Ανάπτυξης της Θράκης.

Όσον αφορά στις μελλοντικές προτάσεις, ακούστηκε πάρα πολύ θα. Θα, θα, θα… Λογικό είναι αφού έχουμε εκλογές, θα σκεφτεί κάποιος. Ίσως όχι από έναν πρωθυπουργό 4ετίας που θα έπρεπε να έχει πρώτα πολλά να πει στον απολογισμό του έργου του.

Θα ανατεθεί λοιπόν η μελέτη για το φράγμα Δερείου. Θα ιδρυθεί τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, αλλά θα φύγει το τμήμα Νοσηλευτικής. Θα γίνει χερσαίο μεταφορικό ισοδύναμο χωρίς όμως κανένα προσδιορισμό και σχεδιασμό. Θα γίνει επέκταση του φράχτη αποτροπής στα σύνορα. Θα γίνει σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Θα γίνει ολοκλήρωση του κάθετου άξονα Αρδανίου – Ορμενίου. Θα γίνουν επενδύσεις προμήθειας εξοπλισμού στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Θα αναβαθμιστεί η σιδηροδρομική σύνδεση του βορείου Έβρου με την Αλεξανδρούπολη. Θα πραγματοποιηθεί εύρεση επενδυτή για την Ε.Β.Ζ. (Άδωνης Γεωργιάδης). Θα παρασύρει η ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης και τον βόρειο Έβρο που είναι υποβαθμισμένος και σε απομόνωση.

Όσον αφορά στην υποψηφιότητα που δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο νομό για λόγους υψηλού συμβολισμού υποτίθεται, μήπως από μια άλλη οπτική, υποδηλώνει κάτι για το έργο των νυν βουλευτών ή μήπως ακόμη θέλει να στερήσει μια έδρα από έναν εβρίτη βουλευτή σε ένα εθνικά ευαίσθητο νομό; Ή μήπως επιχειρεί να ανακόψει την ακροδεξιά διαρροή ψηφοφόρων του; Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κριθεί σώνει και καλά ως τιμητική η υποψηφιότητα του.

Κατά τα άλλα ο νομός Έβρου συνεχίζει να καταρρέει… Μόνος δίχως τη βοήθεια κανενός… Ούτε καν των δικών του ανθρώπων…

 

Λευτέρης Χαμαλίδης