Η ελληνική κτηνοτροφία τα πάει καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη: Σημαίνει αυτό μείωση τιμών για τον Έλληνα καταναλωτή;

1045

Πως η πανδημία έκανε ζημιά στην ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος: Η θέση της Ελλάδας, και οι προβλέψεις για το μέλλον.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αφήσει πολύ δυνατό αποτύπωμα σε όλους τους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας, και φυσικά εξαίρεση δεν αποτελεί και η κτηνοτροφία – παραγωγή κρέατος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόσο το 2020, όσο και το 2021 η χώρες της ΕΕ συγκεντρωτικά παρουσιάζουν σημαντική μείωση παραγωγής βόειου κρέατος, κάτι που φυσικά αποδίδεται στην έλλειψη ζήτησης ως συνέπεια των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στα ευρωπαϊκά κράτη. Σύμφωνα με τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παραγωγή βοδινού κρέατος στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κατά 1,4% (92.000 τόνοι) το 2021, ακολουθώντας την πορεία του 2020, όπου και παρουσίασε συνολική μείωση παραγωγής 1,2%. Οι χώρες των οποίων η παραγωγή αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη μείωση ήταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, ενώ ως αντίβαρο λειτούργησε η αύξηση της παραγωγής σε Ιρλανδία, Ολλανδία και Γαλλία. 

Η θέση της Ελλάδας

Η γενικότερη επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας αποτυπώνεται και στην θέση της χώρας μας σε αυτό το δυσάρεστο στατιστικό αποτέλεσμα. Παρόλο που η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που πήραν τα πιο σκληρά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, η παραγωγή και η κατανάλωση δεν σημείωσαν καμία ζημία, πόσο μάλλον αύξηση, καθώς το πρώτο εξάμηνο του 2020 σημειώθηκε αύξηση παραγωγής κατά  7,8%. Παρά τις αυξήσεις στα κόστη παραγωγής και συντήρησης και την ταυτόχρονη έλλειψη χρηματοδότησης, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ανταποκρίθηκαν καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως ο αγροδιατροφικός τομέας αποτελεί -ή μάλλον θα έπρεπε να αποτελεί- ένα από τα βαριά χαρτιά της ελληνικής βιομηχανίας.  

Τι σημαίνουν τα παραπάνω για την ελληνική αγορά

Πως αποτυπώνεται όμως αυτή η εικόνα στην ελληνική αγορά; Είναι γνωστό ότι το ελληνικό μοσχάρι παραμένει ένα από τα ακριβότερα στην Ε.Ε., όμως η αύξηση της ελληνικής παραγωγής σε αντιδιαστολή με την ταυτόχρονη μείωση της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής, δημιουργούν μια διαφορετική εικόνα. Αυξημένη παραγωγή σημαίνει μεγαλύτερο απόθεμα στην αγορά, άρα πιθανότητα πτώσης της τιμής του κρέατος ως τελικό προϊόν για τον καταναλωτή. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες που παρουσίασαν ανθεκτικότητα παραγωγής στις συνέπειες της πανδημίας, και μάλιστα φαίνεται από τις τιμές λιανικής πώλησης του βόειου κρέατος στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, αν κάποιος ανατρέξει στις My Market προσφορές θα βρει το ελληνικό βόειο κρέας να κυμαίνεται σε τιμή κάτω των 9 ευρώ το κιλό, να ανταγωνίζεται δηλαδή το γαλλικό (εισαγωγής), το οποίο κυμαίνεται στα 8.4 ευρώ το κιλό σε καταστήματα όπως ο ΑΒ Βασιλόπουλος. 

Οι κτηνοτρόφοι αντέχουν, αλλά με δυσκολία

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης του κόστους παραγωγής, καθώς ενώ οι τιμές των ζωοτροφών έχουν σημειώσει αύξηση έως και 40% τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν λάβει την αντίστοιχη βοήθεια από το κράτος για να ισορροπήσουν την αύξηση κόστους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μείωσης της παραγωγής, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα τα ζώα να τρέφονται με ποιότητα και επάρκεια, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννης Κουρομπίνος, σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Συμπεραίνουμε λοιπόν με ασφάλεια πως η ελληνική παραγωγή κρέατος παρουσιάζει ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Το άνοιγμα της εστίασης και η τουριστικές ροές αναμένεται να επιφέρουν περαιτέρω αύξηση στην κατανάλωση, ζήτηση και παραγωγή, με την προϋπόθεση πάντα πως το κράτος θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους και θα επιβραβεύσει την ανθεκτικότητα του κλάδου στις επιπτώσεις της πανδημίας.