Ερώτηση για την παρακράτηση από το μέρισμα των αποστράτων αξιωματικών

719

Κατατέθηκε, σήμερα, Ερώτηση στη Βουλή από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, και τους βουλευτές του Κινήματος, κ. Γιώργο Φραγγίδη και κ. Αχμέτ Ιλχάν, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με θέμα “Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑ)”, προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να προβεί σε ενέργειες αρμοδιότητάς του για να καταργηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας εγγραφής όλων των απόστρατων αξιωματικών των ΕΔ στις αντίστοιχες κατά κλάδο ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, καθώς και της υποχρεωτικής παρακράτησης ποσοστού επί του αποδιδόμενου μερίσματος στους αποστράτους από τις αντίστοιχες ενώσεις.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,

Σύμφωνα με το ΝΔ 1171/1972, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 14 του ν.1911/92, το ΥΠΕΘΑ είναι το εποπτεύων υπουργείο των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑΑ Στρατού – ΕΑΑ Ναυτικού – ΕΑΑ Αεροπορίας), ΝΠΔΔ, όπως ορίζεται στο αναφερόμενο ΝΔ.

Σύμφωνα με το ανωτέρω ΝΔ, οι απόστρατοι αξιωματικοί των τριών κλάδων των ΕΔ εγγράφονται σε αυτές τις ενώσεις υποχρεωτικά και επίσης υποχρεωτικά παρακρατείται έως το 1% εκ του αποδιδόμενου μερίσματος στους δικαιούχους αποστράτους από τα αντίστοιχα Μετοχικά Ταμεία (ΜΤ), το οποίο στη συνέχεια καταβάλλεται στις αντίστοιχες ενώσεις, για τη λειτουργία τους.

Δεδομένου ότι, σε ένα σύστημα ευνομούμενης δημοκρατίας κάθε πολίτης (άσχετα με την ιδιότητά του) πρέπει να έχει τη συνταγματική δυνατότητα της επιλογής σε ενώσεις, σωματεία, συλλόγους κλπ, θεωρούμε ότι πρέπει να αρθεί το υποχρεωτικό στην εγγραφή και στην παρακράτηση του όποιου ποσού από το μέρισμα του αποστράτου.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να προβείτε σε οποιαδήποτε τροποποίηση του αναχρονιστικού ΝΔ 1171/1972 όσον αφορά στην υποχρεωτικού χαρακτήρα εγγραφή και παρακράτηση από το μέρισμα των αποστράτων αξιωματικών;”

Για τον Τομέα Άμυνας

 

Αντιπτέραρχος (Ι) εα Θωμάς Χατζηαθανασίου

Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής