Ξαναζεσταίνεται η συζήτηση… σε Διδυμότειχο και Σουφλί

1251

Ξαναζεσταίνεται η συζήτηση για φυσικό αέριο… Διδυμότειχο και Σουφλί

Ξεκίνησε ξανά η συζήτηση…(σε δεύτερη φάση)… για την προέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και σε άλλες περιοχές της Θράκης όπως το Διδυμότειχο και το Σουφλί.

Πως θα γίνεται η τροφοδοσία

Στα δίκτυα που αναμένεται να δημιουργηθούν το φυσικό αέριο με τη μορφή CNG θα μεταφέρεται με ειδικά οχήματα στους χώρους των χρηστών που θα είναι κυρίως βιομηχανίες και δημόσια κτίρια.

 

Να θυμηθούμε τι αποφάσεις πήρε η ΠΑΜΘ και η ΔΕΔΑ:

Ο νέος Fast-Track αγωγός σε Σουφλί-Διδυμότειχο

Ταυτόχρονα στην εν λόγω Περιφέρεια δρομολογείται και το έργο για το Fast Track αγωγό φυσικού αερίου στο Διδυμότειχο και το Σουφλί. Όπως είχατε διαβάσει στο ypodomes.com το Φεβρουάριο είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του Διευθύνοντα Σύμβουλου της ΔΕΔΑ, κ. Μάριου Τσάκα με τον Περιφερειάρχη Αν, Μακεδονίας-Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο.

Μία νέα συνάντηση για το εν λόγω έργο πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών την προηγούμενη εβδομάδα, όπου επιβεβαιώθηκε η επιθυμία για υλοποίηση του έργου εκ μέρους και των δύο πλευρών σύμφωνα με τις πηγές.

Η πρόταση της ΔΕΔΑ αφορά την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου μέσης πίεσης κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου, από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο Σουφλί και το Διδυμότειχο.

Εξετάστηκε η δυνατότητα κατασκευής ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου κατά μήκος του κάθετου άξονα του Έβρου, από την περιοχή των Κήπων μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο Σουφλί και το Διδυμότειχο.

Να θυμηθούμε την ομόφωνη απόφαση- ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου δήμου Διδυμοτείχου τον Ιανουάριο του 2016 του δήμου για το συγκεκριμένο θέμα.

Φυσικό Αέριο

Στόχος μας: ισότιμος – ισόρροπος αναπτυξιακός σχεδιασμός στον Βόρειο Έβρο.

Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όσοι σχεδιάζουν το δίκτυο Φυσικού Αερίου ως μοχλό ανάπτυξης χωρίς την περιοχή του Διδυμοτείχου.

Πάγιο αίτημα του δήμου Διδυμοτείχου εδώ και ένα χρόνο περίπου είναι να δημιουργηθούν υποδομές στο βόρειο τμήμα του νομού, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιήσουμε όλοι μας το φυσικό αέριο. Ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ σε παλαιότερη συνάντηση με τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτης μας, υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ θα συνεισφέρει στο ποσοστό του 40% που απαιτείτε για την ένταξη του Διδυμοτείχου στο αναπτυξιακό έργο του συμπιεσμένου φυσικού αερίου.

Μετά την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. (κατόπιν έντονων παρεμβάσεων της Δημοτικής μας Αρχής), το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα αποτελούν πλέον ενιαίο – ισότιμο αναπτυξιακό δίπολο, πράγμα που συνεπάγεται τον ισότιμο – ισόρροπο αναπτυξιακό σχεδιασμό και των δύο πόλεων.

Κατά τη συνεδρίαση στις 29 Ιανουαρίου 2016 ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Φορείς του Διδυμοτείχου αποφάσισαν:

1) Σε πρώτη φάση χωρίς συνδετήριο αγωγό, δηλαδή μέσω τροφοδοσίας με συμπιεσμένο φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται και θα αποθηκεύεται σε εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν σε κατάλληλη έκταση: α) είτε έξω από την πόλη του Διδυμοτείχου, (κατά το πρότυπο της Ορεστιάδας), β) είτε με την κατασκευή ενός σταθμού ενδιάμεσα στις δύο πόλεις ώστε να καλυφθούν και οι ενεργειακές ανάγκες των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων της περιοχής του Διδυμοτείχου (ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, κλπ), του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Σχολεία Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης, ΙΕΚ, ΤΕΙ Α.Μ.Θ., Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου), των Δημοσίων Υπηρεσιών, αλλά και των Στρατιωτικών Μονάδων.

2) Σε δεύτερη φάση, με την κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου εντός της πόλης του Διδυμοτείχου για οικιακή αλλά και επαγγελματική χρήση, ώστε να καλυφθούν   οι ενεργειακές ανάγκες τόσο των νοικοκυριών  όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Επιπλέον, με την κατασκευή υποδομών που θα επιτρέπουν την χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο για τα αυτοκινούμενα οχήματα.

Η χρήση του φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο ενός μόνο εκ των δύο αστικών κέντρων της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου, οι κάτοικοι των οποίων αντιμετωπίζουν ανάλογα καθημερινά προβλήματα και ζουν κάτω από τις ίδιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το πληθυσμιακό δε κριτήριο δεν θα πρέπει να προβάλλεται ως μοναδικός παράγοντας για την ενίσχυση της πόλεως της Ορεστιάδας με προνόμια αναπτυξιακού χαρακτήρα εις βάρος της πόλεως του Διδυμοτείχου.

Ζητάμε την ένταξη και της πόλεως του Διδυμοτείχου στο σχέδιο επέκτασης φυσικού αερίου κάτι το οποίο τονίσαμε και στις προτάσεις μας για τον χωροταξικό σχεδιασμό  της  Περιφέρειας  Α.Μ.Θ.( επέκταση  του  φυσικού  αερίου  και  στον υπόλοιπο Νομό, Σουφλί – Διδυμότειχο – Ορεστιάδα).

Ήρθε η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όσοι σχεδιάζουν το δίκτυο Φυσικού Αερίου ως μοχλό ανάπτυξης χωρίς την περιοχή του Διδυμοτείχου.