Θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Ανάπτυξης στο αίτημα των επιχειρήσεων λιανεμπορίου

526

Θετικά ανταποκρίθηκε τελικώς ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο αίτημα του εμπορικού κόσμου περί μη πώλησης βιομηχανικών ειδών στα super markets. Το συγκεκριμένο αίτημα είχε υποστηρίξει σθεναρά το Επιμελητήριο Έβρου καθώς και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο ΑΜΘ και με ικανοποίηση ακούσαμε τον Υπουργό να υιοθετεί τις δίκαιες θέσεις μας.

«Το να δώσουμε το πλεονέκτημα στα super markets για τρεις εβδομάδες -και όσο κρατήσει η καραντίνα ή για όσες καραντίνες γίνουν γιατί έχουμε χάσει το λογαριασμό με όλα αυτά που γίνονται- να πωλούν αυτά τα προϊόντα (εν. τα βιομηχανικά) ενώ οι βασικοί τους ανταγωνιστές είναι κλειστοί με νόμο, αυτό δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα αυτών των επιχειρήσεων», είπε σε συνέντευξή του ο κος Γεωργιάδης κατά την οποία ανακοίνωσε και την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, που θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (πιθανότατα την Τετάρτη 11/11).

Σχολιάζοντας την θετική εξέλιξη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου και του ΠΕΣΥ ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε: «Πρόκειται για μία κίνηση του Υπουργείου Ανάπτυξης που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των λιανεμπόρων, το οποίο μάλιστα είχε εκφραστεί ήδη από το προηγούμενο lockdown. Ευελπιστούμε στη συνέχιση της καλής συνεργασίας με την Κυβέρνηση, ώστε ο εμπορικός κόσμος να βγει από την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερες πληγές».

Σύμφωνα με την απόφαση (ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.71608/09-11-2020 επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές στην Δ1α/Γ.Π.οικ.71342/6.11.2020) ισχύουν πλέον τα εξής:

  • Τα καταστήματα τροφίμων (super market) απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,

β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,

γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,

δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,

ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,

στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ ΚΑΔ 47.54,

ζ)  λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35),

καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,

η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,

θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,

ι)  λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71 και

ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72.