Ν. Γκαρά: « Μεγάλες ελλείψεις στον Νομό Έβρου για την περίθαλψη καρκινοπαθών και ασθενών σπάνιων παθήσεων»

741

Ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι καρκινοπαθείς και οι ασθενείς σπάνιων παθήσεων στον Νομό Έβρου, κατέθεσε η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Γκαρά επισημαίνει την απουσία μηχανημάτων PET-CT (Ποζιτρονικό – Αξονικό Τομογράφο) και Μονάδας Ιωδίου στον Έβρο, γεγονός που αναγκάζει τους ασθενείς να μετακινούνται μέχρι την πόλη της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται 400 χλμ μακριά για τη θεραπεία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νιάρχος είχε προβλέψει, μέσω δωρεάς, την εγκατάσταση μηχανήματος PET-CT στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ), συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού μηχανήματος παραγωγής κυκλοτρονίων και άλλων ραδιοφαρμάκων.

Η κα Γκαρά ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό πότε τελικά θα προχωρήσει η εγκατάσταση αυτών των εξαιρετικά σημαντικών μηχανημάτων στο ΠΓΝΑ για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών.

Παράλληλα, στην ερώτησή της θέτει και το ζήτημα της μη λειτουργίας δεύτερης, απογευματινής βάρδιας λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, γεγονός που αναγκάζει πολλούς ασθενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για να εξυπηρετηθούν.

Τέλος, η Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να στελεχώσει με το απαραίτητο προσωπικό την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής και τη Μονάδα Εγκαυμάτων στο ΠΓΝΑ, ώστε να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους, ενώ ζητά να μάθει αν πρόκειται να αυξηθούν οι μέρες, κατά τις οποίες διεξάγονται επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής στο εν λόγω Νοσοκομείο.