Οκτάμηνη παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών

727
  • Με επιτυχία στέφθηκαν οι αγωνιώδεις προσπάθειες του Επιμελητηρίου Έβρου για την στήριξη των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας
  • Η καταβολή των οφειλών θα γίνει τον Απρίλιο του 2021
  • Το Επιμελητήριο Έβρου παρακολουθεί στενά το θέμα και αν χρειαστεί θα παρέμβει ξανά

Επιτυχές αποτέλεσμα είχαν οι πιέσεις του Επιμελητηρίου Έβρου προς τα αρμόδια Υπουργεία με σκοπό τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν (και πλήττονται) από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο υφ. Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος υπέγραψε απόφαση, με την οποία επιμηκύνεται η προθεσμία καταβολής και η αναστολή είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών. Με την συγκεκριμένη απόφαση οι οφειλές στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, λαμβάνουν παράταση εξόφλησης μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Επιπρόσθετα η απόφαση προβλέπει παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου 2021, για την καταβολή δόσεων των ρυθμίσεων και των τμηματικών διευκολύνσεων, οι οποίες τελούν ήδη σε καθεστώς αναστολής. Το Υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται από την Κυβέρνηση ένα νέο ευνοϊκό πλαίσιο ρυθμίσεων για τις  οφειλές, το οποίο θα αποσκοπεί να ενισχύσει τη δυνατότητα σε όλους να εξοφλήσουν τις οφειλές. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε ένα πλαίσιο για την εξόφληση των εν λόγω οφειλών σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%.

Με δεδομένο τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία, το παρόν μέτρο αποτελεί ένα ουσιαστικό μέτρο που προσφέρει πρακτική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, των οποίων η δραστηριότητα υπέστη ή/και υφίσταται ακόμα τις συνέπειες της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ Χριστόδουλος Τοψίδης δήλωσε «Έπειτα από επίμονες προσπάθειες και διεκδικήσεις καταφέραμε να μεταφέρουμε με επιτυχία τις θέσεις και τα επιχειρήματα μας προς τα αρμόδια Υπουργεία και είμαστε ικανοποιημένοι, που οι θέσεις μας εισακούστηκαν» και συμπλήρωσε «ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η παράταση είναι ωφέλιμη, η δυνατότητα να ανταποκριθούν τα μέλη μας εξαρτάται από την κατάσταση της αγοράς τον Απρίλιο του 2021. Το Επιμελητήριο Έβρου, σε συνεργασία με όλους του επιμελητηριακούς φορείς, παρακολουθεί τις προσπάθειες ανάταξης της αγοράς και επιστροφής στην κανονικότητα και δηλώνουμε έτοιμοι να παρέμβουμε όποτε και αν αυτό κριθεί απαραίτητο».