Ν.Γκαρά: «Τους καλώ έστω και την ύστατη ώρα να φροντίσουν για τους αεροψεκασμούς για τα κουνούπια στον Έβρο»

846

– Δήλωση της Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη Θράκη

Πριν από λίγες ημέρες, αντιλαμβανόμενη την έντονη ανησυχία  των κατοίκων του Έβρου για το θέμα, κατέθεσα ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας όπου και ζητούσα να δοθούν εξηγήσεις για τον λόγο που δεν προχωρά η διεξαγωγή αεροψεκασμών για τα κουνούπια (ακμαιοκτονία) στην περιοχή του Έβρου.

Στην ερώτηση επισήμαινε την αδικαιολόγητη ολιγωρία και καθυστέρηση που επιδεικνύει το Υπουργείο Υγείας και οι υπηρεσίες του, τη στιγμή που, σύμφωνα και με τα όσα ανακοινώνονται βρισκόμαστε ήδη σε περίοδο νέας αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας και με τον ιό του Δυτικού Νείλου επίσης να παραμονεύει. Κατά συνέπεια ζητούσα να προχωρήσουν άμεσα οι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια.

Μάλιστα, όπως διευκρίνιζα και στην ερώτηση, οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας φέρονται να απαντούν πως για να διεξαχθούν οι αεροψεκασμοί ακμαιοκτονίας στον Έβρο θα πρέπει πρώτα να παρουσιαστεί κρούσμα στην περιοχή, προσέγγιση που εκτιμώ ότι προσκρούει στην  ίδια τη λογική αλλά , νομίζω, ακόμη και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη και αποδεδειγμένη μέθοδο της πρόληψης . Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για περιοχές όπως ο Έβρος όπου το πρόβλημα με τα κουνούπια είναι και γνωστό και έντονο, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένα σημεία του νομού.

Δυστυχώς πριν καν στεγνώσει το μελάνι από την ερώτηση που κατέθεσα, είχαμε τα πρώτα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου, στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Ελπίζω έστω και τώρα το Υπουργείο να σκύψει πάνω από το πρόβλημα να το αντιμετωπίσει με την απαραίτητα σοβαρότητα έτσι ώστε όλοι να γίνουμε δέκτες θετικών ειδήσεων τις επόμενες ημέρες πριν να είναι πολύ αργά.

Η κοινωνία και η οικονομία της Θράκης, μετά τη φανερή έλλειψη σχεδίου, την αναλγησία αλλά και την ανικανότητα που επιδεικνύει  η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση των σημερινών έκτακτων συνθηκών, δεν αντέχει ένα νέο πλήγμα  εναντίον της. Που αυτή τη φορά νομίζω ότι θα είναι και το τελειωτικό. Τουλάχιστον σε ότι αφορά το εναπομείναν κομμάτι, το υπόλοιπο της τρέχουσας τουριστικής περιόδου. Που αφορά όμως εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες σε όλη τη χώρα.

Καλώ το Υπουργείο έστω και τώρα, έστω και με καθυστέρηση να πράξει τα αυτονόητα και να προστατεύσει τους κατοίκους του Έβρου, δίνοντας άδεια και εκκινώντας το συντομότερο τους αεροψεκασμούς ακμαιοκτονίας για την αντιμετώπιση των κουνουπιών στον Έβρο. Τους καλώ, επίσης, να νοιαστούν και να ενδιαφέρουν για την προστασία της Δημόσιας Υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών του Έβρου.