Ν.Γκαρά: Να σταματήσει το ξεπούλημα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

798

– Τοποθέτηση της Βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την επιδότηση μισθολογικού κόστους»

Ως ένα θετικό βήμα που έρχεται να αμβλύνει την αδικία και το τεράστιο πλήγμα που δημιουργήθηκε την περίοδο 2010-2015 στις επιχειρήσεις της Θράκης, επί Κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο και δίνει τη δυνατότητα συμψηφισμού οφειλών των εταιρειών προς το Δημόσιο με την ενίσχυση που αυτές δεν έλαβαν κατά τα προαναφερθέντα χρόνια.

Παράλληλα, η Βουλευτής Έβρου τόνισε πως η τροπολογία με τη μορφή που έχει κατατεθεί είναι λειψή και με πολλές εκκρεμότητες, διότι δεν συμπεριλαμβάνει και τις οφειλές του 2009, δεν δίνει δικαίωμα σε όσους δεν έχουν υποβάλει αίτημα για να λάβουν τα χρωστούμενα των ετών 2010-2015 να το πράξουν, και σειρά άλλων προβλέψεων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη διάταξη, αλλά αποτελούν δίκαια αιτήματα των τοπικών φορέων της περιοχής.

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κα Γκαρά κατηγόρησε την Κυβέρνηση της ΝΔ για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζει τον ψηφισμένο από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ν. 4608/2019 και συγκεκριμένα το άρθρο 41 που προβλέπει την ενίσχυση, σε μορφή επιχορήγησης, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Παραμεθόριο και σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, αμέλεια από μεριάς Κυβέρνησης της ΝΔ που στέρει αυτή τη στιγμή τις επιχειρήσεις της Θράκης από το να λαμβάνουν αυτές τις επιδοτήσεις.

Ταυτόχρονα, η κα Γκαρά απέναντι στη συστηματική προσπάθεια των Βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι οργανωμένα στις ομιλίες τους προσπάθησαν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να κάνουν το άσπρο-μαύρο, υπενθύμισε πως επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης έπεσε σχεδόν 9 μονάδες, από το 24,2% που ήταν στο τέλος του 2014, στο 15,9% το β΄ τρίμηνο του 2019.
Τέλος, σε ότι αφορά την τροπολογία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που διευκολύνει την παραχώρηση σε ιδιώτη των ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ που βρίσκονται εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα, η κα Γκαρά για μία ακόμη φορά επιτέθηκε στην Κυβέρνηση για το γεγονός ότι επιδιώκει να ξεπουλήσει ένα εθνικής σημασίας λιμάνι, αδιαφορώντας πλήρως για τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές συνέπειες αυτής της επιλογής.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι αποκλείει πλήρως την τοπική κοινωνία από το λιμάνι και πως ετοιμάζεται να πετάξει έξω από αυτό αλιείς, ναυταθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το πακέτο των μετοχών που επιθυμεί να ξεπουλήσει η Κυβέρνηση αφορά και στα γειτονικά λιμάνια της Μάκρης, της Καμαριώτισσας και των Θέρμων της Σαμοθράκης.

Μάλιστα, η κα Γκαρά υπενθύμισε πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης μέσα από το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, που αποτελεί διεθνή πρακτική της λιμενικής βιομηχανίας, με τις παραχωρήσεις δομών και δραστηριοτήτων για χρήση και όχι με την μεταβίβαση των μετοχών και της ιδιοκτησίας.