Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ορεστιάδας, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Β.Έβρου

1099

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ορεστιάδας, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Βορείου Έβρου, στα πλαίσια του διημέρου κινητοποιήσεων και της αποχής από κάθε ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 2 και την Παρασκευή 3 Ιουλίου, που έχει καλέσει η ΠΟΦΕΕ.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται με αφορμή αυξανόμενη αγανάκτηση των συναδέλφων και τον εμπαιγμό των υπουργείων, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων υπηρεσιών του δημοσίου στις πλάτες των λογιστών, χωρίς την ανάλογη στήριξη, με την υπολειτουργία των ψηφιακών συστημάτων της ΑΑΔΕ κτλ και την έλλειψη συγκεκριμένων οδηγιών και εγκυκλίων και όλα αυτά σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν επιβαρύνει μόνο τις συνθήκες δουλειάς μας, αλλά υπονομεύει και την ίδια μας τη δουλειά.

Στη συνέχεια αντιπροσωπεία του Συλλόγου συναντήθηκε με την προϊσταμένη της ΔΟΥ Ορεστιάδας, οπού της κατέθεσε τα αιτήματα του συλλόγου, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Νομοθετική διάταξη που να προβλέπει ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών – Φοροτεχνικών.

  2. Από μηδενική βάση το όριο της διάταξης του άρθρου 38 του Ν. 2873/2000 (50.000,00 ευρώ όπως ισχύει με την απόφαση Α.1123/2019) υποχρεωτικής υπογραφής δηλώσεων, βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων για να ταυτίζεται με την νεότερη διάταξη (που κατισχύει) της παρ. 4 του άρθρου 5 του Ν. 4308/2015 (ΕΛΠ), που προβλέπει υπογραφή όλων των οικονομικών καταστάσεων και δηλώσεων από μηδενική βάση.

  3. Κανένα πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής (διορθωτικής) δήλωσης (με ανάλογη εφαρμογή της διάταξης του ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων) στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, και γενικά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων τελών και φόρων εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

  4. Να μην επιβληθεί κανένα πρόστιμο για εκπρόθεσμες δηλώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου.

  5. Να δοθεί άμεσα ουσιαστική παράταση υποβολής όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων και για τις πλατφόρμες στην ΑΑΔΕ και στο ΕΡΓΑΝΗ.

  6. Να καταβληθεί σε όλους τους λογιστές η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τον μήνα Μάιο.

  7. Συντονισμός του χρόνου λειτουργίας των «πλατφορμών» από τα διάφορα Υπουργεία, ώστε να μην συμπίπτουν με τις πολλαπλές παράλληλες δηλωτικές υποχρεώσεις των λογιστικών γραφείων.

  8. Οι χαρακτηρισμοί εξόδων του MyData που ορίζει η απόφαση Α.1138/2020, να μεταφερθούν το 2021 και σε κάθε περίπτωση να μην υποβληθούν ΜΥΦ για το 2020.

  9. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους.

  10. Άμεση επανένταξη των α/α λογιστών στο αφορολόγητο όριο.