Διαμαρτυρία κατά του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη στο Δημαρχείο – Fridays for Future

577

Την Κυριακή, μέλη του περιβαλλοντικού κινήματος Fridays for Future Alexandroupoli συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Δημαρχείο για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου νόμου Χατζηδάκη. Ταυτόχρονα, σε όλη την Ελλάδα, ακτιβιστές και περιβαλλοντικές ομάδες απαιτούν την απόσυρση του. Οι “Άγρυπνοι Πολίτες” ξενυχτούν μπροστά από τη Βουλή εδώ και 32 μέρες. Η Greenpeace και η WWF έχουν αποκαλέσει το νομοσχέδιο “περιβαλλοντικό έγκλημα” και συνέλεξαν πάνω από 40.000 υπογραφές για να το σταματήσουν.

Παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός είπε ομόφωνα “Όχι” στην εκμετάλλευση της οικολογικής μας κληρονομιάς από εταιρίες πετρελαίου και χρυσού, ο νόμος αυτός πέρασε.

Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη αντίδραση σε έναν νόμο που οι βουλευτές ονόμασαν “περιβαλλοντικό”;

  • Ο νόμος Χατζηδάκη επιτρέπει εξορύξεις πετρελαίου σε προστατευόμενες περιοχές (Natura), καθώς και την ανεξέλεγκτη αποψίλωση για αιολικά πάρκα.
  • Βάζει τέλος στην υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για τα προεδρικά διατάγματα των περιοχών Natura και μειώνει τις δυνατότητες δικαστικού ελέγχου και προστασίας τους.
  • Υπονομεύει τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωρικού σχεδιασμού, εις βάρος της φύσης, αλλά σίγουρα και της ασφάλειας δικαίου που χρειάζεται για την ανάπτυξη υγιών και περιβαλλοντικά βιώσιμων επενδύσεων.

Τι σημαίνει αυτό για τον τόπο μας;

  • Στον Έβρο έχουμε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες είναι γνωστές παγκοσμίως για τη βιοποικιλότητα τους· το Δέλτα του Έβρου, το Δάσος της Δαδιάς καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Σαμοθράκης.
  • Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση μπορεί πλέον να επιτρέψει σε εταιρίες να εξορύσσουν χρυσό ή πετρέλαιο από αυτές τις περιοχές, χωρίς δημόσια διαβούλευση.
  • Ο νόμος Χατζηδάκη μας αποτρέπει από το να έχουμε τον τελευταίο λόγο ως πολίτες του Έβρου. Οι προστατευόμενες περιοχές θα μπορούν να γίνουν θύμα αλόγιστης εκμετάλλευσης, καταστρέφοντας την φυσική κληρονομιά της περιοχής.

Το μαθητικό κίνημα Fridays for Future ξεκίνησε από τη 16χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ και απαιτεί άμεση πολιτική δράση για την κλιματική αλλαγή. Η τοπική ομάδα δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο και από τότε έχει οργανώσει αρκετές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας και τη διάδοση του μηνύματος για ένα καλύτερο μέλλον σε έναν υγιή και ζωντανό πλανήτη.

Facebook: https://www.facebook.com/FridaysForFutureAlexpoli/

Instagram: https://www.instagram.com/fridaysforfuture.axd/