Γονείς: Δεν διαπραγματευόμαστε τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία

786

Άνοιγμα των σχολείων σημαίνει ότι  ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ                 ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας ανοίγουν ΚΑΙ  για να αντιμετωπιστεί ο covid 19. Για αυτό και πρωτεύον  για  εμάς είναι  οι ΟΡΟΙ υπό τους οποίους θα ανοίξουν . Με ευθύνη του Υπουργείου και μόνο πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα  σχολεία, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα προτεραιότητας και όχι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εν μέσω πανδημίας υπεβλήθη σε δήθεν «διαβούλευση» και πέραν όλων των άλλων, προβλέπει και αύξηση των μαθητών στις αίθουσες!

Και προσπαθώντας να προλάβουμε το Υπουργείο στις αντιεκπαιδευτικές και αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις του, δηλώνουμε κατηγορηματικά ενάντιοι  στην ταυτόχρονη δια ζώσης διδασκαλία και την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέσα από την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από την τάξη. Είναι άκρως αντιπαιδαγωγική. Παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών και  δεν  έχει  καμία σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας ότι το μάθημα δεν   θα καταγράφεται, αφού δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Οι σχολικές τάξεις και τα παιδιά δεν θα μετατραπούν σε πρωταγωνιστές του «big brother» επειδή δεν μπόρεσε το ριάλιτι να ολοκληρωθεί και να προβληθεί από γνωστό τηλεοπτικό σταθμό!

Θεωρούμε βέβαιο ότι  θα  δημιουργήσει  επιπλέον  προβλήματα  στην  εκπαιδευτική συμπεριφορά  και στην  ψυχολογία  των  μαθητών. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη οδηγία, σίγουροι ότι θα είμαστε στο πλευρό τους.

ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ:

  • Με ευθύνη του κράτους τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας.Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (πχ αλκοολούχα διαλύματα, απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία.
  • Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.Ειδικά τώρα με την πανδημία, φάνηκε η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ όλη τη λειτουργία τους. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας
  • Να τηρηθούν όλοι οι όροι που θα εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό για τη φετινή αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά. Απαιτείται, πρώτα και κύρια, να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά. Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.
  • Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση. Να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές του Δημοτικού που θα εξακολουθήσουν να παραμένουν εκτός σχολείου.
  • Ειδικά μέτρα για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία.Χρειάζεται να βοηθηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι δεν έκαναν διακοπές, αλλά απότομα διακόπηκε και άλλαξε η καθημερινότητά τους. Χρειάζεται να στηριχτούν ολόπλευρα οι μαθητές, ειδικά οι μαθητές που βλέπουν να αλλάζει απότομα και η ζωή όλης της οικογένεια από τις συνέπειες της πανδημίας (απολύσεις, μειωμένο εισόδημα). Είναι ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστούν ζητήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Προσλήψεις σχολιάτρων και σχολικών νοσηλευτών που θα ελέγχουν την υγεία των μαθητών.
  • Σχολικά κτήρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινήςγια μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας. Το κτηριακό πρόβλημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεών μας και συνδέεται άμεσα και με τα μέτρα συνωστισμού μπροστά στην έξαρση του ιού τη νέα σχολική χρονιά, όταν για παράδειγμα, σε μια τάξη στοιβάζονται 25-27 μαθητές λόγω έλλειψης σχολικών κτηρίων και εκπαιδευτικών. Όταν σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα πολλές φορές αντιστοιχεί 1 τουαλέτα ανά 50 μαθητές.
  • Καμία ημέρα κανονικής άδειας των γονιών χρεωμένη στην άδεια ειδικού σκοπού (για παράδειγμα, γονείς μαθητών δημοτικού: από 11 Μάρτη έως 1 Ιούνη, μείον 15 ημέρες κανονικής άδειας).
  • Να αποσυρθεί η τροπολογία για τις κάμερες στις τάξεις ως ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ! Την επιστρέφουμε στους εμπνευστές της !

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ