Άρθρο: “Είμαστε όλοι προσφεύγοντες”

879

“Η κόλλα χαρτί με την προσφυγή, είναι η ίδια με την κόλλα χαρτί που θα τυλίξουμε τον Ερντογάν”

Των Χρήστου Κηπουρού και Πασχάλη Χριστοδούλου {*}

Οι πολίτες του Αιγαίου και της Θράκης, αλλά και των άλλων ιστορικών περιφερειών της χώρας, μπορούν να συνυπογράψουν την προσφυγή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το {Ε.Δ.Δ.Α.}, κατά της Τουρκίας, σύμφωνα και με τις γραπτές οδηγίες του, βλ. https://www.echr.coe.int. Δηλαδή χωρίς την ανάγκη ανάθεσης της υπόθεσης σε δικηγόρο. Αν τώρα ένας δικηγορικός σύλλογος, όπως της Αθήνας ή άλλης πόλης θελήσει να συνδράμει δια των μελών του δωρεάν, τότε καλώς να ορίσει.

Σκοπός της προσφυγής στο Ε.Δ.Δ.Α. είναι τα ασφαλιστικά μέτρα, {1} για να διακοπούν προσωρινά οι καθόλα παράνομες, απολύτως επικίνδυνες και πλειστάκις διατεταγμένες από τον ίδιο τον Υψηλό Διακινητή, ήπιες εισβολές μεταναστών και προσφύγων. Και όλα αυτά, λίγο πριν από την κατάθεση αγωγών των προσφευγόντων.

Το συγκεκριμένο Δικαστήριο επί λέξει αναφέρει, ότι “δεν θα προβεί σε καμιά ενέργεια εκ μέρους μας  έναντι των αρχών κατά των οποίων υποβάλουμε της καταγγελία, και ότι σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις μπορεί να ζητήσει από τις Τουρκικές αρχές να λάβουν ορισμένα μέτρα ή να μη προβούν σε ενέργειες μέχρις ότου έχει την ευκαιρία, όπως σημειώνει, να εξετάσει την υπόθεση, και ότι αυτό ισχύει για τις περιπτώσεις όπου οι προσφεύγοντες αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο σοβαρών σωματικών βλαβών”. {2}

Και επίσης ότι “μπορούμε να ζητήσουμε προσωρινά μέτρα, αλλά μόνο εάν είμαστε σε άμεσο κίνδυνο ή υπάρχει σοβαρή απειλή για την υγεία μας “. {3} Όπως π.χ. τώρα, επί κορωνοϊού, που παραπέμπει στο ουδέν κακόν αμιγές καλού κλπ. Και επίσης ότι “εάν είμαστε υπήκοοι ενός συμβαλλόμενου Κράτους διαφορετικού από το εγκαλούμενο Κράτος, η Κυβέρνηση αυτού του τρίτου Κράτους θα κληθεί να λάβει μέρος στη διαδικασία (άρθρα 36 παρ. 1 της Σύμβασης και 44 του Κανονισμού). Και ότι θα ενημερωθούμε σχετικά με την απάντηση της Κυβέρνησης της χώρας μας “.{4} Δηλαδή ότι και η επίσημη Ελλάδα θα οφείλει να εμπλακεί και να λάβει θέση.

Με δεδομένα λοιπόν αυτά, και επίσης τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου της Σμύρνης, περί της διάχυσης του κορωνοϊού, μεταξύ των προσφύγων στην ίδια αυτή πόλη,  έχοντας ως μοναδική θεραπεία τα αντιπυρετικά, αλλά και με δεδομένο ότι τα κινέζικα μπαλαμούτια με τους εκεί νεκρούς ωχριούν απέναντι στα τουρκικά και τα Turkish Statistics, γίνεται αντιληπτό, κάτι που ήδη είναι ευρέως γνωστό στη βαρύτατα πληγείσα Ευρώπη, με τα δεκάδες χιλιάδες θύματα του νέου ιού. Και ότι η διατεταγμένη διακίνηση προσφύγων προς την θαλάσσια αλλά και τη χερσαία χώρα, εγκυμονεί όχι μόνο μεγάλους και σοβαρούς κινδύνους  για την υγεία των Ελλήνων όπως επίσης και των υπολοίπων Ευρωπαίων, αλλά και των εν τη Ελλάδι δομών διαμενόντων προσφύγων και των μεταναστών, όπου ναι μεν έως τώρα είχαν διαπιστωθεί μεμονωμένα περιστατικά, με τον κίνδυνο όμως να καιροφυλακτεί ώστε να υπάρξουν επιπλέον Κρανιδίου τόποι.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν προσέφευγαν από κοινού με εμάς τους Έλληνες προσφεύγοντες, οι ευρισκόμενοι στις όποιες δομές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας, πρόσφυγες και μετανάστες, που θα κάνουν έτσι αυτό το μεγάλο πολιτικό, ηθικό και δημοκρατικό βήμα. Το ίδιο και οι αναμένοντες, στα μικρασιατικά παράλια, το πέρασμα στην Ελλάδα. Αυτά τα υποψήφια θύματα νέων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που κατά συρροή διέπραξε και διαπράττει η Τουρκία.

Εν κατακλείδι, όσο πιο γρήγορα μετατραπεί η αρχική συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία, διαμέσου κατασκευής hotsports επί του τουρκικού εδάφους, από το Παζάρ Κουλέ έως την Ιωνία, με όλα τα συμπαρομαρτούντα, από την Ύπατη Αρμοστεία, τη FRONTEX, τη EUROPOL, έως φυσικά την Υγειονομική Υπηρεσία, κλπ., τόσο πιο σύντομα πρόκειται να αρχίσει να λύνεται το προσφυγικό.

Γιατί τότε μόνο δεν θα υπάρχουν πνιγμοί και καταποντισμοί, με τον ίδιο ηθικό αυτουργό, τον καταγγελλόμενο Υψηλό Διακινητή Ταγίπ Ερντογάν, με πρώτο στην τραγικότητα θύμα, το τρίχρονο κουρδόπουλο Αϊλάν, από το μαρτυρικό Κομπάνι, που το έπνιξαν  στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού. Και που αντί για το Τουρκικό κράτος παρέπεμψαν σε δίκη τον πατέρα του παιδιού. Στο Κομπάνι παρεμπιπτόντως, όπου στην αρχή έστειλαν τον ISIS να το πολιορκήσει, αργότερα εισέβαλαν τα γνωστά μεχμετζίκ, και σήμερα δηλητηριάζουν τα νερά της κουρδικής χώρας, ώστε να εξαπλωθεί ταχύτερα και ευχερέστερα ο κορωνοϊός.

Για ποια υπεράσπιση των προσφύγων λοιπόν διατείνεται ο επικεφαλής τους, όιαν την ίδια  στιγμή παραβιάζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες τις αρχές του ανθρωπισμού, από την ίση μεταχείριση και τα δικαιώματα των προσφύγων, όπως ορίζονται από τη συνθήκη της Γενεύης, μέχρι το χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ένωσης. Ιδού λοιπόν το ερώτημα προς τους εκ της πολιτικής πλείστους όσους ημεδαπούς συγχέουν την τουρκολογία με την τουρκολαγνεία και προς τους εκ της ακαδημαϊκής κοινότητας αρκετούς που κάνουν τα ίδια.

Όσον αφορά τώρα την Ε. Ε., αυτή πέραν από την ηθική και πολιτική της υποχρέωση να είναι δια των θεσμικών της εκπροσώπων παρούσα ως μάρτυς ενώπιον του Ε.Δ.Δ.Α., όπως άλλωστε παρέστη πρόσφατα στις Καστανιές, η ίδια, στα πλαίσια μιας έμπρακτης αυτοκριτικής, οφείλει να απαιτήσει την τουρκική συμμόρφωση για την άμεση διακοπή κάθε προσφυγικής, μεταναστευτικής και κορωνοϊκής ροής. Αν δεν το πράξει, ας αλλάξει όνομα. Αντί της Ευρώπης, ας ονομασθεί Στενώπη.

Τέλος, καλές και άριστες είναι οι άμυνες στο Αιγαίο και στον Έβρο. Ναι μεν τις σεβόμαστε, όσο και τα επιτυχή αμυντικά δείγματα γραφής τους, όμως χρειάζεται και μια γάτα. Εν προκειμένω, η Πολιτική. Η, κατά τον Δημόκριτο, πιο σπουδαία τέχνη, που όμως λείπει από τη μητέρα της χώρα, από δεκαετιών. Και που αν επιστρέψει, αυτό θα γίνει μόνο από τα κάτω. Όπως π.χ. με το “είμαστε όλοι προσφεύγοντες” και με το ότι “η κόλλα χαρτί με την προσφυγή, είναι η ίδια με την κόλλα χαρτί που θα τυλίξουμε τον Ερντογάν”. Σίγουρα θα υπάρχουν πάμπολλα τέτοια παραδείγματα.

ΕΙΚΟΝΑ: Η σωρός του μικρού Άιλαν.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: {1},βλ. Internet, Λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της Τουρκίας,  κείμενο των δύο συγγραφέων, 19 Απριλίου 2020.

{2},βλ. Ε.Δ.Δ.Α, Η προσφυγή σας στο Ε.Δ.Δ.Α., σελίδα 12.

{3},βλ. Ε.Δ.Δ.Α., Η προσφυγή σας στο Ε.Δ.Δ.Α.  σελίδα 10.

{4},βλ. υπαριθμ, 9 , Ε.Δ.Δ.Α. Πληροφορίες για τους προσφεύγοντες, 20/ 05/2019, επίσης βλ. Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, άρθρ. 36, παρ.1, της Σύμβασης και 44 του Κανονισμού.

{*} Ο πρώτος διετέλεσε Βουλευτής Έβρου, {1993-2000}, ο δε δεύτερος υπήρξε Δήμαρχος Σουφλίου,

{1994-1998}.

Θράκη 21 Απριλίου 2020