Αναστάσιος Δημοσχάκης: Να δοθεί οικονομική βοήθεια στο Δήμο Σουφλίου

857

Με σχετική του επιστολή (16/4), ο βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Ε.Α., Α.Δημοσχάκης, διαβίβασε τις δύο επιστολές του Δημάρχου Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκου, με τις οποίες αιτείται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, την παροχή οικονομικής αρωγής και στήριξης του μειονεκτικού, ορεινού Δήμου του Έβρου.

Ο βουλευτής, τονίζει, ότι ο ακριτικός Δήμος του Σουφλίου, εδώ και καιρό είναι εγκλωβισμένος μεταξύ δύο μετώπων, του υγειονομικού και του μεταναστευτικού, οι επιπτώσεις των οποίων είναι πολύ σοβαρές και δύσκολα διαχειρίσιμες.

Προσβλέπει στη θετική διάθεση που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στα προβλήματα του ακριτικού Έβρου και ότι θα σκύψει με προσοχή στα εν λόγω αιτήματα της περιοχής.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή :

ΘΕΜΑ : Οικονομική ενίσχυση και στήριξη της πόλης του μεταξιού, του Δήμου Σουφλίου, στον ακριτικό Έβρο.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας διαβιβάζω προς ενημέρωσή σας, δύο επιστολές του Δημάρχου Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκου, με τις οποίες ζητά την στήριξη και την οικονομική αρωγή στον ακριτικό Δήμο Σουφλίου, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος μεταξύ του υγειονομικού και μεταναστευτικού μετώπου.

Ειδικότερα, όπως περιγράφεται εκτενώς σε αυτές, ο Δήμος Σουφλίου, διαθέτει ιδιαίτερη γεωμορφολογία & εδαφική ανομοιομορφία, αποτελούμενος από μεγάλη ορεινή και δύσβατη έκταση, με τεράστιο οδικό δίκτυο το οποίο συνδέει 15 διασκορπισμένους ορεινούς οικισμούς.

Με γνώμονα αυτό, ο Δήμαρχος , αιτείται όπως συμπεριληφθεί στη κατηγορία των «ορεινών» και «δυσπρόσιτων» Δήμων της Χώρας, χρήζοντας ιδιαίτερης αντιμετώπισης, όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις άλλων Δήμων.

Αναφέρεται μάλιστα ότι επικουρικά, σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτός ο χαρακτηρισμός ολόκληρου του Δήμου, ζητείται η χρηματοδότησή του τουλάχιστον κατά την έκταση της Δημοτικής Ενότητας Ορφέα, όπου κατά το 84% είναι ορεινή.

Παράλληλα, αιτείται να δοθεί ”οικονομική ανάσα” στον ακριτικό Δήμο, ο οποίος λόγω της ανεπαρκούς ρευστότητας και της μη είσπραξης ανταποδοτικών τελών, συνδυαστικά με την υφιστάμενη υγειονομική κρίση, δεν θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία των κοινωνικών του δομών και υπηρεσιών στους πολίτες.

Διευκρινίζεται ότι ο Δήμος, παρά το γεγονός ότι διαθέτει στην περιφέρεια του πληθυσμιακές & ευπαθείς ομάδες, δεν έλαβε την αναγκαία χρηματοδοτική υποστήριξη που χορηγήθηκε από το Υπουργείο.

Ταυτόχρονα το Σουφλί, όλη τη περίοδο όπου η Χώρα μας δεχόταν την ιδιότυπη πολιορκία στην συνοριογραμμή του Έβρου, με πλήρη εθνική συνείδηση, συνέδραμε και εξακολουθεί να συνδράμει στο έργο των αρμόδιων αρχών, παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξη και διαθέτοντας προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων.

Στο πλαίσιο του κοινού αυτού αγώνα, σημειώθηκαν φθορές των μηχανημάτων και των οχημάτων της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, ενώ σε πολλά σημεία εντοπίζεται καταστροφή και φθορά του τεράστιου μήκους δημοτικού και αγροτικού οδικού δικτύου.

Στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που απορρέουν από την γεωμορφολογία της περιοχής και της γεωγραφικής του τοποθεσίας, προστίθενται και οι πρόσφατες καταστροφικές επιπτώσεις στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο, στα έργα υποδομών, στις καλλιέργειες, στα αντλιοστάσια και όχι μόνον, απότοκο των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Λαμβάνοντας τα ανωτέρω υπ΄όψιν, προσβλέπω στη θετική διάθεση και την ευαισθησία που έχει επιδείξει έως τώρα η κυβέρνηση στα προβλήματα του ακριτικού Έβρου, ο οποίος δοκιμάζεται διττώς, τόσο από την υγειονομική όσο και από την μεταναστευτική κρίση.