ΤΙ ΕΙΔΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΟΥ

1734

Έχετε ακούσει για τους απινιδωτές, αλλά τι ακριβώς είναι ένας απινιδωτής καρδιάς;

Ένας  φορητός απινιδωτής είναι μια συσκευή που στέλνει ηλεκτρικές διαταραχές στην καρδιά ενός ατόμου όταν η καρδιά τους ενεργεί ακανόνιστα. Ένας απινιδωτής χρησιμοποιείται γενικά όταν ένα άτομο βιώνει αρρυθμία, η οποία είναι ασυνήθιστα γρήγορος ο καρδιακός παλμός. Όταν η καρδιά ενός ατόμου αρχίζει να αγωνίζεται, το αίμα δεν μπορεί να περάσει μέσα από φλέβες και τις αρτηρίες και  κατ’ επέκταση σε όλα τα βασικά όργανα του σώματος. Όταν τα βασικά σας όργανα δεν έχουν αρκετό αίμα ή οξυγόνο, παύουν να λειτουργούν. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό, διότι αν τα όργανα σας στερηθούν αυτά τα ζωτικά στοιχεία για πολύ ώρα, μπορεί να υποστούν βλάβη.
Ένας απινιδωτής στέλνει ένα σοκ στην καρδιά, το οποίο επιβραδύνει τον κτύπο της. Μερικές φορές ο απινιδωτής πρέπει να στείλει αρκετές ηλεκτρικές διαταραχές στην καρδιά πριν οι ρυθμοί επανέλθουν στο φυσιολογικό.

Τι είναι ένας εξωτερικός απινιδωτής;

Ένας εξωτερικός απινιδωτής είναι κάτι που οι τεχνικοί έκτακτης ανάγκης φέρνουν μαζί τους σε περίπτωση που χρειαστεί να επαναφέρουν κάποιον  από καρδιακή ανακοπή. Εάν έχετε παρακολουθήσει τηλεόραση, πιθανότατα έχετε δει έναν γιατρό ή άλλο διασώστη επείγουσας ανάγκης να τοποθετεί τα μαξιλαράκια απινιδωτών σε κάποιον και να προσπαθεί να ανακτήσει παλμό.
Οι εξωτερικοί απινιδωτές έρχονται σε θήκη μεταφοράς. Έχουν ένα κουτί ελέγχου, μια μπαταρία, ηλεκτρόδια, συνδέσεις και καλώδια. Το κιβώτιο ελέγχου συγκρατεί την μπαταρία και τα κυκλώματα.
Τα ηλεκτρόδια μεταφέρουν την ενέργεια στην καρδιά των ασθενών. Η ενέργεια περνάει μέσα από τα καλώδια στους συνδετήρες, οι οποίοι συνήθως έρχονται με τη μορφή δύο κουμπιών χειρός. Για να βεβαιωθεί ότι πραγματοποιείται η μέγιστη ποσότητα ενέργειας, ο διασώστης έκτακτης ανάγκης θα τοποθετήσει ένα υγρό στο στήθος του ατόμου. Αυτή η γέλη λειτουργεί ως καλύτερος αγωγός από το δέρμα. Προστατεύει επίσης το δέρμα του ατόμου από το να καεί από την ενέργεια.

Τι είναι ένας εσωτερικός απινιδωτής;

Ένας  εσωτερικός απινιδωτής, λειτουργεί λίγο πολύ το ίδιο με ένα εξωτερικό απινιδωτή. Η κύρια διαφορά είναι ότι βρίσκεται χειρουργικά κάτω από την καρδιά του ατόμου. Όταν ένα άτομο έχει εμφυτεύμα απινιδωτή, έχει σοβαρό καρδιακό πρόβλημα. Οι γιατροί συστήνουν την θεραπεία αυτή στους ασθενείς μόνο εάν πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο ασθενής να εμφανίζει ακανόνιστους χτύπους καρδιάς.
Τα εμφυτεύματα του απινιδωτή έχουν παρόμοια στοιχεία με τους εξωτερικούς απινιδωτές, απλά τοποθετούνται μέσα στο σώμα. Οι γιατροί είναι πολύ προσεκτικοί για να βεβαιωθούν ότι το εμφύτευμα του απινιδωτή ενός ατόμου λειτουργεί. Αφού τοποθετηθεί στο σώμα, πραγματοποιούν αρκετές δοκιμές για να βεβαιωθούν για την αποτελεσματικότητα του. Ζητούν επίσης από τον ασθενή να επιστρέψει για έλεγχο περίπου κάθε τρεις μήνες. Αυτές οι συχνές εξετάσεις επιτρέπουν στον γιατρό να παρακολουθεί προσεκτικά τη μπαταρία.

Τι είναι ο αυτόματος απινιδωτής;

Ο αυτόματος απινιδωτής είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε έχει λάβει κάποια βασική εκπαίδευση πρώτων βοηθειών. Ο αυτόματος απινιδωτής θα προκαλέσει ηλεκτρικές διαταραχές στον ασθενή αν κρίνει ότι  χρήζει απινίδωσης ωστόσο η διαφορά του από τους υπόλοιπους βρίσκεται στις πιο πρόσφατες συσκευές έχουν φωνητικές υποδείξεις που κάνουν ακόμα πιο εύκολη τη χρήση, έτσι ώστε η συσκευή να υπαγορεύει τον τρόπο τοποθέτησης των μαξιλαριών στο θώρακα του θύματος, πότε να διαχειριστεί το σοκ και τον αριθμό των φορών που θα προκαλέσει στον ασθενή ηλεκτρικές διαταραχές. Μετά τη χορήγηση του σοκ, η συσκευή θα ενημερώσει τον διασώστη να χορηγήσει καρδιακή αναπνευστική ανάνηψη, αν είναι απαραίτητο.