Τα 45 μέτρα του Δήμου Αλεξανδρούπολης στη μάχη κατά του κορωνοϊού

677

Από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας, η δημοτική αρχή αντέδρασε άμεσα και υπεύθυνα με οργάνωση και συντονισμό, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και οι αποφάσεις για την προάσπιση των ευπαθών ομάδων, τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών και των δομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα:

  1. πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Δημάρχου κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, έκτακτη ευρεία σύσκεψη θεσμικών με αντικείμενο τον βαθμό ετοιμότητας και τα επικείμενα μέτρα πρόληψης του νέου κορωνοϊού COVID-19 (27/2)

Ακολούθησαν:

  1. Ματαίωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων για την αποφυγή του συγχρωτισμού (27/2) και παράλληλη
  2. Αξιοποίηση του 3ημέρου με προληπτικές απολυμάνσεις των παιδικών σταθμών, όλων των σχολικών μονάδων Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης και των ΚΑΠΗ
  3. Έναρξη λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης των δημοτών από εθελοντές ιατρούς μέσω της γραμμής δημότη 2551022222, επιλογή “0” (28/2)
  4. Προληπτικές απολυμάνσεις στα δημοτικά κτίρια και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αλεξανδρούπολης(1/3)
  5. Ενημέρωση των δημοτικών υπαλλήλων στο δημοτικό θέατρο από ιατρό πνευμονολόγο (5/3)
  6. Αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ (8/3)
  7. Αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Ωδείου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, του Δημοτικού Κολυμβητηρίου και μη διάθεση χώρων σχολικών κτιρίων σε συλλόγους για τις δράσεις τους (10/3)
  8. Προληπτικές θερμομετρήσεις στις εισόδους όλων των δημοτικών κτιρίων από μέλη του Ερυθρού Σταυρού Αλεξανδρούπολης, ώστε να αποφευχθεί η είσοδος ατόμων σε εμπύρετη κατάσταση (12/3)
  9. Κλείσιμο όλων των κλειστών και ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων (12/3)
  10. Αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου δια της φυσικής παρουσίας, περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο δυνατό την επαφή με τρίτους και αναπροσαρμογή του οργανογράμματος
  11. Εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου με προσωπικό ασφαλείας και εξυπηρέτησης των δημοτών δια τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  12. Διανομή, συνεπεία έγκαιρης προμήθειας, αντισηπτικών, γαντιών και μασκών σε όλους τους υπαλλήλους του Δήμου
  13. Σχολαστική απολύμανση από εξειδικευμένο συνεργείο σε όλους τους χώρους των δημοτικών καταστημάτων
  14. Ενημέρωση, υποστήριξη και στην πλειονότητα επιτόπιο επίσκεψη από τον ιατρό εργασίας προς τους δημοτικούς υπαλλήλους
  15. Δόθηκαν άδειες ειδικού σκοπού σε δικαιούχους δημοτικούς υπαλλήλους
  16. Προγραμματίστηκε η εκ περιτροπής εργασία και η τηλεργασία ώστε να εξασφαλιστεί ο ελάχιστος αριθμός ατόμων σε κάθε γραφείο χωρίς όμως αυτό να λειτουργεί εις βάρος των υπηρεσιών του δήμου
  17. Ενίσχυση των κοινωνικών δομών του Πολυκοινωνικού. Λειτουργία και εξυπηρέτηση των δημοτών 24 ώρες των 24ωρο
  18. Προετοιμασία και καθημερινή διανομή φαγητού σε συνδημότες μας από τα μαγειρεία του Πολυκοινωνικού τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής
  19. Σχολαστική και συστηματική απολύμανση των απορριμματοφόρων και των κάδων
  20. Αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών και των παραχωρούμενων με απόφαση Δ.Σ. κοινόχρηστων χώρων (13/3)
  21. Συστηματικοί έλεγχοι από τη δημοτική αστυνομία σε παιδικές χαρές και δημόσιους χώρους συνάθροισης
  22. Συστηματική ενημέρωση των δημοτών και κοινοποίηση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μέσω δελτίων τύπου, της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου
  23. Έναρξη λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης από εθελοντές ψυχολόγους μέσω της γραμμής δημότη 2551022222, επιλογή “1” (15/3)
  24. Ενέργειες προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τη διεξαγωγή των εξετάσεων των υποψηφίων συνοριοφυλάκων στην Αλεξανδρούπολη, προς αποφυγή μετακίνησής τους στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη (16/3)
  25. Συστηματικές και σχολαστικές απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους, πάρκα, παιδικές χαρές, στάσεις αστικών λεωφορείων, κάδους (προηγήθηκε πλύση τους), δρόμους και πεζοδρόμια καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου στον αστικό ιστό και στους οικισμούς
  26. Διάθεση χώρου στη Δημοτική Πινακοθήκη για την πραγματοποίηση αιμοληψιών από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του ΠΝΓ Αλεξανδρούπολης (17/3)
  27. Τέλεση πολιτικών γάμων με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και την παρουσία έως 6 ατόμων
  28. Καθημερινός υγειονομικός έλεγχος των δικτύων της ΔΕΥΑΑ
  29. Απολυμάνσεις στην Αστυνομική Διεύθυνση, το Αστυνομικό Τμήμα Φερών και σε υπηρεσιακά οχήματα αυτών (19/3)
  30. Συγκρότηση Δικτύου Εθελοντών Δήμου Αλεξανδρούπολης (20/3)
  31. Διανομή τροφής σε εθελοντές φιλόζωους για τη σίτιση των αδέσποτων (21/3)
  32. Αυστηροί έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία για την τήρηση εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας και προειδοποιήσεις μέσω περιφερόμενων μεγαφώνων και εκφώνησης ανάλογου ηχητικού μηνύματος (22/3)
  33. Διανομή έντυπου υλικού και ενημέρωση πόρτα-πόρτα στους κατοίκους της Άβαντος (23/3)
  34. Διανομή “Βεβαίωσης μετακίνησης για τη σίτιση αδέσποτων ζώων” στους φιλόζωους του Δήμου (26/3)
  35. Τοποθέτηση ταϊστρών για τα αδέσποτα σε σημεία του αστικού ιστού (27/3)
  36. Συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Δημοτικού Ωδείου με την πραγματοποίηση όλων των μαθημάτων μέσω διαδικτύου (27/3)
  37. Απολυμάνσεις στον περιβάλλοντα χώρο εκκλησιών, super markets, τραπεζών (27/3)
  38. Προβολή σποτ για την καθαριότητα και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ευγενική χορηγία του Δήμου Θεσσαλονίκης (28/3)
  39. Βιντεοσκόπηση και προβολή κοινού τηλεοπτικού μηνύματος από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με την παρότρυνση «μένουμε_σπίτι» (30/4)
  40. Λήψη μέτρων ελάφρυνσης για τις τοπικές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της λαϊκής αγοράς
  41. Τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και ειδικής σήμανσης έξω από τράπεζες για την αποφυγή συνωστισμού και την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων (1/4)
  42. Συνέχιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων του Δήμου Αλεξανδρούπολης μέσω τηλεδιάσκεψης ή δια περιφοράς
  43. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς αντιπροσώπους εταιρίας αυτοκινήτων για την παραχώρηση προς χρήση οχημάτων προκειμένου να διευκολυνθεί η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου και για όσο διάστημα διαρκέσει η έκτακτη ανάγκη που έχει προκύψει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
  44. Εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας για άτομα που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.