Ο «Εθελοντής της Γειτονιάς»: Γράφει ο Δημήτρης Δεντσίδης

1458

Με αυτόν τον τρόπο η κάθε τοπική κοινωνία θα έχει καταφέρει να μη υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις συνανθρώπων μας, με κίνδυνο να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον συγκεκριμένο ιό,  κάνοντας πράξη τις συμβουλές της πολιτείας στο «Μένουμε στο Σπίτι».

Η πρόληψη αλλά και η προστασία του πληθυσμού από τον κορωνοϊό και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, αναγκάζει όλους μας να προσαρμοστούμε σε νέες καταστάσεις και να προχωρήσουμε σε επιπρόσθετα μέτρα «ατομικής ευθύνης» με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού.

Η μαγικές λέξεις που ακούγονται σήμερα είναι «Αλληλεγγύη» και «Μένουμε στο Σπίτι».

Γνωρίζοντας ότι σε πολλές πόλεις της χώρας μας υπάρχουν οργανωμένες αλληλέγγυες και εθελοντικές προσπάθειες δημοτών, πριν από πολύ καιρό κατέθεσα μια πρόταση για την δημιουργία ενός Γραφείου Εθελοντισμού στο Διδυμότειχο.

Ο Δήμος Διδυμοτείχου κινήθηκε  προς αυτή την κατεύθυνση και έκανε το πρώτο βήμα.

https://www.didymoteicho.gr/el/diafania/enimerosi/43-anakoinoseis/1842-prosklisi-ekdilosis-endiaferontos-ethelonton-dimoton-mas.html

Σήμερα, αυτή η προσπάθεια πρέπει να δυναμώσει, να εξελιχθεί, για να μπορέσει να δημιουργήσει κύματα βοήθειας, αλληλεγγύης και προσφοράς στην τοπική κοινωνία.

Το Γραφείου Εθελοντισμού με την δημιουργία Μητρώου Εθελοντών και σύσταση Ομάδας Εθελοντών στην πόλη του Διδυμοτείχου αλλά και στις έδρες όλων των Τοπικών Κοινοτήτων, μέσα από το «Ευγενίδειο» του Δήμου Διδυμοτείχου, που σήμερα λειτουργεί σαν δευτεροβάθμια βαθμίδα οργάνωσης, Παιδείας, άθλησης, νεολαίας και περιβάλλοντος.

Θα μπορεί να γίνει:

Ο «Εθελοντής της Γειτονιάς»…

Σε κάθε γειτονιά της πόλης και του κάθε χωριού να υπάρχει και ένας αντίστοιχος «Εθελοντής της Γειτονιάς» που θα παίξει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους συνανθρώπους μας και στις δραστηριότητες που θα ήθελαν να έχουν σήμερα, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπορούν να έχουν.

Δραστηριότητες, για αγορές πρώτης ανάγκης και  φαρμακείου, μεταφοράς για ιατρικές εξετάσεις, διάφορες μικρές διευκολύνσεις αλλά κάνοντας παρέα μαζί τους όταν αυτό χρειάζεται.

Με αυτόν τον τρόπο η κάθε τοπική κοινωνία θα έχει καταφέρει να μη υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις συνανθρώπων μας, με κίνδυνο να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον συγκεκριμένο ιό,  κάνοντας πράξη τις συμβουλές της πολιτείας στο «Μένουμε στο Σπίτι».

Ταυτόχρονα δημιουργούμε και μια πρωτοφανή «Αλληλέγγυα Δύναμη» που θα μπορέσουμε αργότερα να την χρησιμοποιήσουμε σαν τοπική κοινωνία σε οτιδήποτε θέλουμε να κάνουμε.

Δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά δεν είναι και τίποτα ακατόρθωτο.

Μια ζωή την έχουμε. Προσπάθεια θέλει και καλή…καρδιά!

* Υπήρχε στο παρελθόν μια ανάλογη αλλά διαφορετική προσπάθεια από την «ΜΚΟ Γραμμή Ζωής»: Το πρόγραμμα «ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΓΕΙΤΟΝΑ», για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας.

*Φυσικά μπορούν να το ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δήμοι.