Προληπτικό λουκέτο σε όλα τα νηπιαγωγεία, σχολεία και πανεπιστήμια;

5810

Το κλείσιμο σχολείων σε όλη τη χώρα αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού δήλωσε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής

Του Νίκου Μάστορα

Το ενδεχόμενο να κλείσουν προληπτικά όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, πιθανώς και κάθε εκπαιδευτήριο σε όλη τη χώρα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση κορονοϊού, βρίσκεται πλέον στις σκέψεις των αρμοδίων μετά και από τη σημερινή έκρηξη κρουσμάτων.

Οπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Αθανάσιος Τσακρής, «σε φάση που θα διαπιστωθεί έντονη εγχώρια μετάδοση, ένα από τα μέτρα που θα εκτιμηθούν θα είναι και το κλείσιμο των σχολείων. Το κλείσιμο των σχολείων έχει νόημα στην αρχή των επιδημιών και όχι στη φάση -όπως έγινε στην Ιταλία- που είναι σε μεγάλη έξαρση».

Ερωτηθείς μάλιστα αν βρισκόμαστε κοντά σε μια τέτοια απόφαση απάντησε ότι είναι πιθανό: “θα εκτιμηθεί όταν υπάρξουν περιστατικά που συνηγορούν στην εξάπλωση του ιού” σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί πιθανόν συνολικά, σε σχολεία, πανεπιστήμια και παιδικούς σταθμούς. “Τα σχολεία -σημείωσε- είναι εστία από την οποία εξαπλώνονται οι ιοί στην οικογένεια. Σίγουρα το μέτρο αυτό θα συνεκτιμηθεί”.

Ο κ. Τσακρής εκτίμησε ότι «είναι πολύ πιθανή πια η εγχώρια μετάδοση στη χώρα μας και θα πρέπει να περάσουμε στη φάση της επιβράδυνσης του επιδημικού κύματος που εξαπλώνεται στην Ευρώπη με αφετηρία την Ιταλία«, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλές υποκλινικές λοιμώξεις με ήπια συμπτώματα που δεν καταγράφονται και συντελούν την μετάδοση του ιού».

Η περίπτωση του περιστατικού της Πάτρας δείχνει ότι είναι πολύ πιθανή η εγχώρια μετάδοση στη χώρα μας και θα πρέπει να περάσουμε στη φάση της επιβράδυνσης της εξάπλωσης του επιδημικού κύματος. Σε πολλές χώρες που καταγράφονται όπως είπε εκατοντάδες περιστατικά, όπως στην Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία η Γαλλία που δείχνει την δυναμική που έχει ο ιός, είπε.

Ο κ. Τσακρής πάντως απέκλεισε προς το παρόν το ενδεχόμενο να μπει λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία ή οργανισμούς. «Δεν νομίζω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» είπε «αλλά σε κάθε περίπτωση θα εξεταστεί η δυναμικής της εξάπλωσης και οι εστίες εξάπλωσης».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα το πρώτο επιδημικό κύμα στη χώρα μας να είναι ομαλό, γιατί όπως εξήγησε όσο πιο ομαλό είναι το πρώτο κύμα εξάπλωσης του ιού, τόσο θα μπορέσει το σύστημα υγείας να αντέξει.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες του alfavita.gr, εκτός απο τις εκπαιδευτικές διαστάσεις του ενδεχομένου αυτού όμως (πως να μη χαθούν δεκάδες ώρες μαθημάτων) υπάρχουν και οι κοινωνικές που απασχολούν ιδιαίτερα τους ειδικούς, δηλαδή τι θα γίνει με τους γονείς των παιδιών, ειδικά των μικρότερων, οι οποίοι εργάζονται. Ποιός θα κρατάει τόσα παιδιά;

Για όλους αυτούς τους λόγους, η απόφαση αυτή εξετάζεται προς το παρόν σε κάθε λεπτομέρεια και υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις.