Στα Ρίζια ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός

1052

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της κωμοπόλεως των Ριζίων ιερούργησε, επί τη ενάρξει του Τριωδίου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την Κυριακή 9η Φεβρουαρίου ε.ε., παρουσία του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητος Ριζίων Βλαδιμήρου Κιολέ και πολυπληθούς εκκλησιάσματος. Αναφερόμενος ο Σεβασμιώτατος στην παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, μεταξύ άλλων, εσημείωσε· «Πρώτη Κυριακή σήμερα του Τριωδίου και προβάλλεται ενώπιόν μας η βασίλισσα και μητέρα όλων των αρετών, η ταπείνωση. Ταυτόχρονα όμως υποδεικνύεται ότι η αιτία πάσης κακίας και η ρίζα κάθε αμαρτίας, είναι ο εγωισμός.

Ο πάνσοφος λόγος του Χριστού παρουσιάζει σήμερα ως πρώτη και βασικότερη εκδήλωση του εγωισμού την υψηγορία και ως φυσικό αποτέλεσμα της υψηγορίας τη δαιμονιώδη σύγκριση…  Στο ξεκίνημα του Τριωδίου φέτος, αγαπητοί μου, ας προσέξουμε τον  επάρατο εγωισμό και ας τον δαμάσουμε σ’ όλες τις εκφάνσεις του. Σε πρώτη φάση ας κάνουμε έναν αυτοέλεγχο αναλογιζόμενοι εάν συγκρίνουμε τον  εαυτό μας με τούς άλλους. Στη συνέχεια ας προβληματισθούμε από το πόσο μας αρέσει να δικαιώνουμε τον  εαυτό μας, να τον  προβάλλουμε ή να επιδιώκουμε τον  έπαινο και την αυτοπροβολή. Στο τέλος ας προβληματισθούμε εάν κατακρίνουμε ή κατηγορούμε φανερά ή με υπονοούμενα τον διπλανό μας. Ανάλογα με τις διαπιστώσεις πού θα κάνουμε και με τη βοήθεια του πνευματικού μας ας δώσουμε και εμείς φέτος τον αγώνα της πνευματικής καρποφορίας, για να έχουμε μία πλούσια συγκομιδή, όπως επιθυμεί ο Κύριος από όλους μας. Ας αναζητήσουμε την απαραίτητη ησυχία για περισυλλογή. Καρπός αυτής της περισυλλογής και της ενδοσκόπησης θα είναι η αυτογνωσία. Το “γνῶθι σ’  αὐτόν”, όπως έλεγαν οι προγονοί μας. Να ξέρει κάνεις ποιος πραγματικά είναι και να μην έχει αυταπάτες. Με συντριβή ας παραδεχθούμε τα λάθη μας και ας μετανοήσουμε, έχοντας ως πολύτιμο θησαυρό την τελωνική προσευχητική κραυγή: “ὁ Θεός ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ καί ἐλεησόν με”».

Τη μεσημβρία της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Δόξης, του τέως Δήμου Μεταξάδων, της εξοδίου ακολουθίας του κοιμηθέντος Ιερέως Δημητρίου Παπαδοπούλου, συνταξιούχου κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου. Ο μακαριστός Ιερεύς Δημήτριος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Δόξα το 1937. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1970 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κυρό Κωνσταντίνο (Πούλο). Αφυπηρέτησε από την ενορία Δόξης. Επί σειράν ετών διηύθυνε την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως