Τι είπε η Ν.Γκαρά για το φυσικό αέριο στην ΠΑΜΘ

793

«Τοποθέτηση Ν. Γκαρά στη Βουλή για Ενεργειακές Κοινότητες και Επέκταση Δικτύου Φυσικού Αερίου στις 6 μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ»

Παρέμβαση για την Πράσινη Ενέργεια έκανε η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Γκαρά,  κατά τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών και Νησιωτικών Περιοχών της Βουλής.

Στον πυρήνα της τοποθέτησης της Βουλευτή από τον Έβρο βρέθηκαν:

  • Οι Ενεργειακές Κοινότητες
  • Η επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στις 6 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Παράλληλα, η κα Γκαρά κατέθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών σχετικά με:

– σε ποιο στάδιο βρίσκεται το project για το LNG της Αλεξανδρούπολης

– αν ισχύει ότι υπάρχει νέα πρόταση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σαμοθράκη

–  αν θα προχωρήσει η αναθεώρηση και η αξιολόγηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ

Σε ότι αφορά τις Ενεργειακές Κοινότητες, η κα Γκαρά, αφού υπενθύμισε ότι είχε την τύχη να είναι η ίδια εισηγήτρια στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που τις θεσμοθέτησε (Ν. 4513/2018), τόνισε ότι αποτελούν τομή στον ενεργειακό κλάδο της χώρας.

«Με το νέο αυτό καθεστώς δόθηκε η δυνατότητα σε αρκετά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμους να αποκτήσουν ενεργό ρόλο στην παραγωγή, αποθήκευση και πώληση καθαρής ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η βουλευτής από τον Έβρο προσέθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για την ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές πηγές ενέργειας και μείωσης του ενεργειακού κόστους, τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος θεσμός έδωσε ώθηση στην τοπική ανάπτυξη, με τη δημιουργία δεκάδων επιτυχημένων εγχειρημάτων αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, τονώθηκε και η εθνική οικονομία.

Η κα Γκαρά επισήμανε πως βλέπουμε σήμερα την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να απαξιώνει, να υποβαθμίζει και τελικά να οδηγεί στην ακύρωση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αγνοώντας την επιτυχημένη εμπειρία άλλων χωρών όπως η Γερμανία ή η Δανία.

Επιπρόσθετα, η Βουλευτής ρώτησε γιατί η σημερινή Κυβέρνηση έχει παγώσει  τη χρηματοδότηση ύψους 25 εκ. ευρώ που είχε προβλεφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, για τη στήριξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Σε ότι αφορά την επέκταση του Δικτύου Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:

Η κα Γκαρά για μία ακόμη φορά στάθηκε στην εγκληματική – για τον ΣΥΡΙΖΑ – επιλογή της σημερινής Κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα δίκτυα φυσικού αερίου ΔΕΠΑ. ΔΕΔΑ, ΕΔΑ και ηλεκτρισμού ΔΕΔΔΗΕ και μάλιστα με όρους μονοπωλίου, γεγονός που θα μεγαλώσει τις ανισότητες πρόσβασης στην Ενέργεια, ιδιαίτερα για νησιωτικές, ορεινές και εν γένει απομακρυσμένες και ακριτικές  περιοχές όπως πολλές της Θράκης.

«Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών θέτει σε αμφισβήτηση όλα τα περιφερειακά σχέδια δικτύων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ» τόνισε η Βουλευτής Έβρου.

«Ειδικότερα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για το αν και με ποιους όρους θα προχωρήσει το έργο της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου και στις έξι μεγάλες πόλεις της περιφέρειας και ιδιαίτερα στην Ορεστιάδα με το μοντέλο CNG και σας καλώ να μας διευκρινίσετε όλα τα προηγούμενα αλλά και αν θα διασφαλιστεί  η διατήρηση των εγγυήσεων και της χρηματοδότησης που έχει επιτύχει ως δημόσιος φορέας η ΔΕΔΑ για την επέκταση σε όλες τις περιοχές και αν η Κυβέρνηση εγγυάται για την επίτευξη χαμηλού κόστους εγκατάστασης και χρήσης της τιμής των δικτύων φυσικού αερίου για όλους τους πολίτες, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», είπε κλείνοντας η κα Γκαρά.